Германски раух биир или пушена бира

Съдържа заключени теми с проверени и дали добри резултати рецепти за домашна бира, както и свободно достъпни теми в които потребителите да предлагат за одобрение свои или открити от някъде рецепти.

Модератор: Martin

Re: Германски раух биир или пушена бира

Мнениеот victoryvt » 04 Дек 2014, 16:30

Няма проблем че е с Нотингам. Няма да е точно в стила на раух бирата, но ще усетиш пушения аромат съвсем добре.
А може и да ти хареса повече отколкото с лагерни дрожди.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Германски раух биир или пушена бира

Мнениеот Dr1nata » 04 Дек 2014, 17:08

Аз с 30% вложен пушен малц в тази варка не успях да усетя нищо :cry:
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Германски раух биир или пушена бира

Мнениеот cervesa » 04 Дек 2014, 18:00

Аз препоръчвам 50% и повече да е пушеният малц.Вайерманският пушен малц не е с толкова силен пушек,но други от Бамберг-ска околия нямаме налични :D (засега)
Правил съм с лагерни и с ейлови дрожди-пушеният вкус за който го харесва винаги го има.
Пушен малц се ползва и в стаути и портери(както ейлови така и лагерни),аз съм правил и американска пшенична с пушен малц-супер (беше:)).
Друг е въпросът че Бамберг се смята за царството на пушената бира,а там тя задължително е лагерна.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Германски раух биир или пушена бира

Мнениеот SDS » 24 Дек 2014, 13:03

Посях дрождите Даймънд на 12Р на мъста при 20*С темп. падна на 13*С и така за 5 дни стана на 6-7Р.
Сварих още една доза по голяма пак на 12Р и на 20*С изсипах първата доза при новата температурата падна за една нощ пак на 13*С.
Сутринта имаше бурна ферментация. След 6 дни стана на 5Р вдигнах градусите до 20*С за около 20ч. после охладих до 15*С и плътността падна на 3Р прелях в друг съд за откаляване обаче при местенето доста я разбълниках. Сега след 24ч. пак си е на 3Р 15*С за лагеруване.
Въпросът ми е дали съм действал правилно и след лагеруването дали ще може да се газира в бутилките ако падне още плътността :D
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Германски раух биир или пушена бира

Мнениеот victoryvt » 24 Дек 2014, 15:04

След лагеруването ще добавиш освен захар и малко дрожди (можеш да ги вземеш от утайката от лагеруването, може от сухи ако си запазил, може и с друг тип - например ейлови с добра седиментация - Нотингам, F-2, Mauri Brew Draught и т.н. - в този случай газировката трябва да е на темп. като за съответния щам).
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Германски раух биир или пушена бира

Мнениеот SDS » 06 Яну 2015, 12:54

Хубaв Рaух стaнa обaче неще дa се гaзирa 5гр/1л. зaхaр и няколко прaшинки Дaймънд и след 6 дни нa 12'С много слaбо гaзирaне.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Германски раух биир или пушена бира

Мнениеот victoryvt » 06 Яну 2015, 13:55

А утайка има ли в бутилките ?
Ако има - обръщай ги да не им позволяваш да спят по дъното.
Премести ги на повече от 12гр. но не над 20.
И ... - има специални дрожди за ботъл и каск газировка. Ейлови са, но са с неутрален профил и не влияят на вкуса. Издържливи са на висок алкохол и налягане. Добре залепват на дъното на бутилките.
(Например S-23 , Diamond не са много добре залепващи и оставят леко плаваща утайка, което за лагер си е проблем при наливането)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Германски раух биир или пушена бира

Мнениеот SDS » 06 Яну 2015, 14:19

Имa много мaлко утaйкa веднъж ги рaзклaщaх, но без зaтопляне нямa дa се получи явно.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Германски раух биир или пушена бира

Мнениеот SDS » 16 Яну 2015, 14:43

След рaзклaщaне и зaтопляне до към 15'С и след около 10 дни се гaзирa. Още докто не беше гaзирaнa добре имaше пушен вкус с около 30% пушен мaлц но сегa почти не се усещa. Инaче нямa ейлови нотки и стaнa достa бистрa бирa.
IMG_20150111_111844.jpg
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Германски раух биир или пушена бира

Мнениеот Yaskata » 02 Юли 2015, 12:04

И аз я пробвах рецептата - много е добра биричката :D!
пропорциит малц ги промених до 40% светъл на 40% пушен,
а другия път ще е само пушен малц и карамелени (без светъл).
Този страхотен пушен вкус не бива да се разрежда ;)
Покрай домашната бира посвикнах на по-плътна бира - купешките са ми направо като разредени.

11540976_10154112448619041_2184421795205567292_n.jpg


тук е на две седмици и пяната не е трайна още.
Сложих и малко ирландски мъх. Не знам защо, имах във хладилника и реших да сложа, но другия път ще го пропусна. Вече ми е все тая дали бирата е бистра или мътна.
Друго което бих променил е газировката - от 5 ще кача на 7грама на литър
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Проверени рецепти за домашна бира

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron