Първи опити

Модератор: Martin

Първи опити

Мнениеот Dr1nata » 13 Окт 2014, 18:36

Миналата вечер направих дългоочакваната си първа варка. След като изчетох форума се чувствах що-годе уверен в теоретичните си знания, време беше да се сблъскам и с практическите трудности.

Рецептата:

1.6кг - Пейл ейл малц (80%)
0.4кг - Карапилс (20%)
Хмел Цитра - 7гр в началото на варенето и 5гр в края
Дрожди - Safale US-05
Озахаряване/промиване - 1:3/1:4

Вкарах малца във водата на температура ~65*, общата температура слезе до към 61*-62*, вдигнах на 65 и поддържах там 60мин. Направих една йодна проба, от любопитство да видя какво ще покаже. Вдигнах до 72*, там още 20мин и след това пак йодна проба. Стори ми се добре и вдигнах до 78* за промиването. Изсипах всичко от тенджерата за озахаряване във лаутертюна (същия като този от магазина с разпробити дупки на първия съд на фи2 и фи3), бях забравил да сложа мрежата за комари на дъното, но вече беше късно. Развих канелката и... ярак - нищо не потече. Последва яко псуване и прехвърляне на всичко обратно в тенджерата. Промих канелката набързо ако е имало нещо в нея да излезе и върнах маша в лаутертюна, като този път сложих и мрежата за комари на 2 ката. Пак развих канелката и пак нищо! Попсувах още малко и реших да разбъркам малко да видим какво ще стане и взе, че потече. Върнах около литър - литър и половина мътно. Нататък промиването беше без затруднения и отне около 30мин.
Варенето е на газовият котлон подпомагано от един бързовар 2kW, но него не го ползвах много, защото ми дойде силен и за малко да ми изкипи супичката. Вря не много силно, не и слабо, но ми се струваше, че трябва малко по-силно. Първата доза хмел влезе 10мин след като завря течността и вря 87мин, защото леко се бях заплеснал. Втората доза хмел вря 10мин, като заедно с него влезе и половин грам ирландски мъх. Последва охлаждане с медна серпентина, което се оказа адски дълго - цял час. Утаи се една лепкава тиня, която ми създаде доста главоболия после при финалното прецеждане. По време на охлаждането кипнах около 150мл вода с една малка лъжица захар с връх, охладих до 25* и посипах половината пакет с дрождите вътре. Като видях, че охлаждането ще се проточи добавих около 150мл от бистрото, което също охладих до 25*. Както казах финалното прецеждане също беше пейн ин ди ес половин - един час. Накрая във ферментатора (11 литрова бутилка от минерална вода) влезе малко над 5 литра. Надявах се на два пъти повече, но май тенджерата в която варих дойде голяма и извря доста. Аерирах събраната течност чрез здраво друсане и вкарах вътре мини стартера при температура на течността 22*-23*, после смъкнах да си клокочи в мазата при околна температура 19*-20*

Показанията на хидрометъра:
16*P - първото по-бистро, което излезе от маша
11*P - след прецеждането
16*P - след варенето

Така изглеждат нещата 14 часа след засяването с дрождите и температура на течността 20.3*
цък, цък
Последна промяна Dr1nata на 11 Ное 2014, 23:43, променена общо 1 път
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Първи опити

Мнениеот alvinator » 13 Окт 2014, 21:42

Малко течност във ферментатора ми се струва за 2 кг. вложен малц.

Сблъсквал съм се с почти всички описани проблеми, освен охлаждането със серпентина. Аз с моята (лично производство от 6 м. медна тръба Ф10) охладих 15 литра за 15 минути.

И едно голямо браво, че прилагаш снимки - много е важно, когато си говорим за технология, процеси и т.н.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Първи опити

Мнениеот nnakov » 13 Окт 2014, 22:45

Добре е, не се притеснявай. Ще стане силно алкохолна биричка и най-вероятно с наситен вкус. При мен също извираше голяма част от водата докато не се научих да доливам преварена темперирана до същия градус вода, за да компенсирам до получаване на очакваното количество. При 2 кг малц около 10л е очакваното, но 7-8 е миниума.
Успех!
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Re: Първи опити

Мнениеот Dr1nata » 21 Окт 2014, 01:55

Днес по обед (вече вчера) бутилирах 4.830l от първата варка. След три дена замервания захаромера беше заковал на 4*P. Разтворих 20гр. захар във вода 1:1 и сиропчето мина през микровълновата, след това смесих с общото количество млада бира. В бързината да затворя бутилките, за да не дишат и да се прецака нещо, забравих да ръсна по някоя друга прашинка мая. Надявам се след една седмица ферментация да има читави работяги, които да успеят да направят газировката, въпреки че и така си ставаше за пиене :) Бях приятно изненадан как само след една седмица биричката имаше доста приятни вкусови качества.

Математиката за изчисляване на алкохола ставаше по следната формула: ABV=(P1-P2)x0.51 или 0.52, където P1 е начлната плътност, P2 крайна плътност, нали? В моя случай (16-4)х0.51 или 0.52 = 12х0.51 или 0.52 = 6.12% или 6.24%. Моля по-опитните да помогнат с изчисляването на IBU-то и офективността, която съм постигнал при първата ми варка. Чрез Beer Recipe Builder-а на Brewer's Friend първоначално целех IBU около 35, но след изпаряването на половината мъст май съм около 70?

Наздраве с едно Жигули
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Първи опити

Мнениеот za6o » 21 Окт 2014, 09:47

Аз ползвам този калкулатор, тъй като, все още не съм намерил по мързелив начин :D
http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49

Re: Първи опити

Мнениеот daniel.trifonov » 21 Окт 2014, 12:32

IBU-то отива към 80,
Като имаме предвид съставките и дрождите май отива към американски IPA.
Аз ползвах този калкулатор за горчивината: http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Първи опити

Мнениеот Dr1nata » 26 Окт 2014, 12:27

Според Brewer's Friend Complete Beer Recipe Builder-а: ABV: 6.15% ; IBU: 73.53 при Efficiency: 50.97%, което сметнах с този калкулатор. Пак според Brewer's Friend-а стилът е American IPA

Днес мисля да варя Пушен Ейл по тази рецепта:

1.4кг Пейл ейл малц (70%)
0.3кг Карапилс (15%)
0.3кг Пушен малц (15%)
Хмел: Цитра - 7гр в началото и 5гр в края
Дрожди: Нотингам

По-късно ще пиша как съм се справил
Наздраве и честит първи сняг :)
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Първи опити

Мнениеот cervesa » 26 Окт 2014, 14:11

Пушен ейл с Цитра,и пушен малц 15%???
-Не ще усетиш пушеното! (Особено при Вайермански пушен малц!)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Първи опити

Мнениеот Dr1nata » 26 Окт 2014, 14:26

За лек опушен послевкус колко % ще са ми необходими? По съвет на Виктор съм заложил толкова. А за хмела - само с това разполагам
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Първи опити

Мнениеот Dr1nata » 28 Окт 2014, 01:03

Изображение
https://flic.kr/p/oTAp9Q
Миналата вечер направих втора варка, като по съвет на cervesa промених малко горната рецепта по следния начин:

1.1кг - Пейл ейл малц (55%)
0.3кг - Карапилс (15%)
0.6кг - Пушен малц (30%)
Хмел: Цитра - 7гр в началото и 3гр в края
Дрожди: Нотингам
Озахаряване/промиване - 1:3/1:4

Един час на температури 64*-68*, контролна йодна проба, още 20мин на 72*, йодна проба и маш аут на 78*. Промиване за около 20тина минути, като промивните води обаче бяха паднали под 78*, колко точно не съм сигурен. Първото по-бистро, което излезе от маша бе със стойност 16+P, след промиването събрах 12литра на 11P. Варене 90минути. На 10тата минута влезе първата доза хмел от 7грама, 15мин. преди края - ирландски мъх и за последните 10мин втората доза хмел 3грама. Този път смених тенджерата за варене с по-компактна, която напълних почти до ръба, което пък доведе до леко изкипяване в началото и бях скастрен от жена ми, но изкуството иска жертви :) Някъде на 45-тата минута от варенето сложих капака наполовина от притеснение да не изври пак голяма част. Последва охлаждане със медната серпентина, което този път протече значително по-бързо от предния. Финално прецеждане през торбата от магазина, което също мина по-добре и по-бързо от предния път. Накрая в новият ферментационен съд влязоха точно 8 литра на 13.5P. Аерирах добре и поръсих 5.5гр. дрожди и днес привечер водния клапан вече бълбукаше. Цялата гимнастика ми отне пет часа и половина, които в сравнение с четирите часа чакане по-рано през деня, за да си сменя зимните гуми изобщо не усетих :)

Според калкулаторите в Brewer's Friend ефективността ми е 70%, IBU: 35 и мога да очаквам ABV около 5.5%
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта