Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Модератор: Martin

Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 15 Авг 2015, 18:24

Здравейте,

Днес сварих първата си бира. Използвах рецептата от "Как да сваря първата си бира".

Суровини:
11л Девин изворна (използвах тубата за ферментор), 5 за озахаряване, 6 за промиване
1,5 kg малц Pale ale
16 gr хмел Northern brewer
1/2 пакетче дрожди Safale S04

Реших да използвам подхода, прочетен във форума, да варя в тенджера под налягане с отворен капак, след варенето да охлаждам на водна баня със затворен капак, за да намаля вероятността за заразяване.
Озахаряване в съда за варене, в торба от тензух. Това предизвика първата трудност. Торбата запълни почти изцяло тенджерата, опирайки в стените и дъното, "свободна" вода само долу между дъното и стената... и въпреки това, като сипах малца, той зае цялата торба. Трудно се бъркаше и при разбъркване излизаще малц над повърхността. Първи въпрос - това лошо ли е, води ли до окисляване? Другият проблем беше трудното поддържане на температурата, след разбъркване се увеличаваше изведнъж. (на тренировката само с вода беше по-лесно :) )

Озахаряване по схемата от посочената тема:
- 11' за загряване до 43*
- слагам малца, разбърквам, пак 43*, свалих с лед до 38-9*, 20' пауза
- рН тест с лента за урина (само това намерих), приблизително 5, белтъчини 1/100 (ако правилно разчитам цветовата схема, това са 1 гр на 100 литра)
- 20' загряване до 50*, изключвам котлона без да махам, очаквам покачване 2-3*, качи се на 54*, свалих с лед на 52,5*, 20' пауза
- 20' загряване до 67*, стигна 69*, свалих с лед на 67,5*, 45' пауза, поддържах в границите 65,5-8*
- йодна проба ОК
- 7' загряване до 72*, махам от котлона, покачва се до 74*, 20' пауза, температурата пада до 70*
- 10' загряване до 78*

Втори въпрос - кои от тези стъпки мога да пропусна? Много време отива, 2 часа и 50'.

Промиване с 6 литра вода на 78*. Наливам с канче, като внимавам да не плискам, повдигам тензуха с придръпване. Като напълних тенджерата (включих на макс, да завира), извадих торбата в друга тенджера, продължих да промивам в нея, после я преместих в тенджерата, в която загрявах водата. Приплакнах и с леко притискане изцедих още малко. Общо 20'
В крайна сметка имах 10 литра мъст преди варене. Пак йоден тест (да не съм извадил нишесте с притискането), ОК е, рН 5, белтъци между 0 и 0,3/30 (каквото и да значи това, математически трябва да е същото като 1/100, но е с друг цвят в таблицата).

Завира мъстта в първия съд, 10' по-късно и втория. Варя в два, защото тенджерата не събира всичко. Според изчисленията ще го събере, след загубата на вода от варенето, но не и в началото.

Охмеляване:
- 11 гр Northern brewer на 15-тата минута в основния съд - ври 1 час
- 5-6 гр Northern brewer и 1 гр ирландски мъх на 65-тата минута (вече всичко е в основния съд) - ври 10'
Общо 75' варене.

Сложих капака и охлаждане на водна баня. След час и 20' е на 23*.

Цедене
Учудих се колко много фина утайка има, очаквах от мъха да е гранулирана. Наложи се в движение да променя плановете за филтриране. Смятах да ползвам парче нетъкан текстил, което е много фино и филтрира добре, но се запуши веднага щом стигнах до утайките (първите 2 литра бяха идеално бистри). Изпрах набързо малко тензух в разтвор на окорон, изцедих грубо и после фино през нетъкания текстил. Трети въпрос - Дезинфектантът останал във "филтъра" пречи ли, ще въздейства ли на дрождите?
Налях в тубата от минерална вода и неприятна изненада - 5,5 литра (разграфих си я през 0,5л). Очаквах около 7,5. :( Вероятно заради варенето в два съда съм имал повече изпаряване.

Както и да е. 5,5 лтра, захарност 14 при 24,4*.

Яко друсане, здраво се разпени, изсипах 1/2 пакетче дрожди Safale S04 без рехидратиране, поразклатих да паднат през пянатa, пуснах и захаромера вътре и затворих.

Четвърти въпрос - как да оценя какво съм направил, как се класифицира и т.н?

--------------------------

Какво друго съм направил/планирал:

Затворих ферментора със самоделна тапа. Две капачки от туби минерална вода, залепени гърбом с горещ силикон, прекарани през тях кабел на сонда за термометър и силиконов маркуч за водния клапан (най-простия тип - в чаша с вода). Горната капачка запълнена с горещ силикон. Четох, че уплътняването на ферментора и загубата на СО2 е чест проблем и се застраховах.

Ферменторът е в леген с вода, увит в мокра кърпа и близо до климатик. Притеснявам се от повишаване на температурата при ферментацията.

Планирам да източвам и разливам с помпа за минерална вода, на която съм сложил маркуче и малко кранче. Маркучето слиза до дъното на съда за източване / бутилката, за да не се плиска и окислява. Изпреварвам въпросите - тази помпа прави налягане над, а не в течността, така че не се притеснявам за окисляване от помпата.

Ще газирам бутилково. За целта ще отлея бистрата част от бирата в друга туба, ще добавя малцов екстракт и дрожди Safbrew F2 и ще бутилирам в 1л ПЕТ бутилки.

Е, вашите оценки, критики, коментари...?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 16 Авг 2015, 07:18

Мисля, че получих отговор на трети въпрос. Явно дезинфектантът в плата за филтриране не пречи.
Вече работят гадинките. Първа активност на водния капан 6 часа след засяването. След 12 часа си бълбука без прекъсване.
Не е ли твърде скоро? Температурата в горния слой, нклк сантиметра под повърхността е около 22*.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот victoryvt » 16 Авг 2015, 09:56

"Защо да е просто като може да е сложно ?"
От тия 1000 температурни паузи като за първи път няма нужда.
Още по-малко паузи под 50 гр.
Но както и да е ...
На всеки, който е питал съм му препоръчвал просто да си подгрее водата за озахаряване на около 72-74 гр. и да размеси малца , след което темп. пада на около 65 и така се поддържа за 45 мин. , следва покачване до 76 като на 72 се прави йодната проба и ако е добра се продължава до 76, ако не е се изчаква на 72 и пак нагоре.
Времетраенето не е повече от час и половина до започването на промиването.
Ирландският мъх не прави утайките по-плътни, а по-скоро им помага да се случат. Само самите водорасли накрая ги намираш във вид на топче, но утайката си е все една.
Ако охлаждаш със серпентина, което е по-добър вариант - може да се прави водовъртеж с една лъжица около нея и така всички утайки се набутват долу в серпентината.
След охлаждането не бива да се бърза с източването, а е добре да се изчака един час да се утаи и избистри всичко. След това без никакви филтрирания се източва или изтегля с маркуч само бистрото отгоре надолу и се влива във ферментатора, останалото мътно се прецежда през тензух или торбата от магазина и се добавя.
Аз лично след източването заквасвам веднага, а другото от мътилката го оставям да се прецежда доста часове след това и го добавям когато вече имаме признаци на ферментация.
За количеството,което правиш можеш многода си улесниш живота по следния начин - в тенджерата озхарявай без тензух. Вземи си една кофа 15л. и на нея монтирай тензуха за прецеждане с щипки за простиране по ръба на кофата. След озахаряването започваш да изгребваш с решетъчна лъжица гъстото от тенджерата и го поставяш на пластове в тензуха. След това леко вливаш течното отгоре и изчакваш да се отцеди. След това започваш и промиването отгоре. В тази кофа ще се събере всичко и след отцеждането (не стискай много триците че ще пуснат горчивина) можеш да си направиш варката в нея с бързовар - да не е повече от 1кват че иначе ще избяга материала :)
За охлаждането - както решиш, може и пак в тенджерата.
Важно е да става бързо - най-добре да си подготвиш вана с лед, но първо на студена вода да падне бързо от 100 на 70-80 гр. и след това сменяш водата с нова и започваш да дабавяш лед вътре. 1кг. лед се продава за 1 лв. по веригите - има го там където е замразената риба и се виждат бутилки с мастика :)
Ферментацията гледай да не е на много високи темп. че няма да ти хареса после бирата. Ако успееш да държиш под 24 гр. вътре в тубата - ще е добре.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2087
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот nikolay.illov » 16 Авг 2015, 11:38

Честита първа варка колега!

Искам да ти дам съвет относно източването с помпа за минерална вода: - не става! Течността се разплисква, пльоска, разпенва и т.н. Най добре източи със сифонен маркуч ( чрез засмукване с уста ) и тегли от повърхността, като постепенно слизаш към дъното на ферментора и внимавай да не засмукаш утайка.

Поздрави!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 16 Авг 2015, 20:41

Благодаря за съветите.

По въпроса с разбъркването при охлаждане със серпентина - засега нямам. Опитах се да имитирам - разклатих с въртеливи движения тенджерата след като температурата падна на около 30*, което смятам, че е завъртяло сместа. След половин час, като отворих, утайките бяха на дъното и по към средата. Охлаждането продължи почти час и половина, утаи се. Първите два литра бяха напълно бистри, че и под тях, но понеже отливах с канче, ги вдигнах. Утаеното беше много фино, което ме изненада (намерих и 2-3 едри топчета прозрачно желе, нещо с мъха не се получи както очаквах).

Това с кофата и тензуха за прецеждане изглежда лесен вариант, но така нали малцът остава сух (непокрит), а това трябваше да се избягва?

За охлаждането с лед мога да предложа нещо. В Метро на щанда с прясна риба продават лед на люспи. Цената е направо смешна, 20-30 сторинки за килограм, за 3 лв напълних една 24 литрова хладилна чанта догоре и ми остана. А доколко ефективно би било да охлаждам със замразени шишета вода директно в съда за варене? И колко лед отива по принцип? Сметнах около 70 килограма, за да сваля 15 литра от 100 на 20.

Температурата във ферментора беше 22-23* сутринта, клапанът изпускаше непрекъснато. От преди час, като се прибрах, държи заковано на 18,7*, клапанът изпуска поредица от мехурчета с 1-2 сек пауза. Този мокър парцал се оказа много ефективен охладител, поставен срещу климатика на макс.


Относно помпата за минерална вода. Смятам да й прикрепя маркуче Ф4мм с дължина поне метър. Допълнително дроселирано с кранче (за аквариумна помпа, с него ще спирам бирата, като се напълни бутилката). Това трябва да даде достатъчно съпротивление на изтичащата бира, за да не пльоска. Нещо такова срещнах и в клипчето за Keezer-a, че достатъчно дългия маркуч предотвратява разпенването при наливане на газираната бира. Но пък ще е бавно.


Един въпрос за тенджерите. Позволено ли е варене в меден казан? Нямам голям неръждаем казан, но меден ще се намери.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот mirix » 16 Авг 2015, 23:20

А замислял ли се се че тази помпа вкарва въздух и прави налягане в бутилната. незнам помпата като ти е на 1 метър какво налягана и или подналягане ще ти направи?
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 17 Авг 2015, 11:07

Да, замислял съм се. Тя точно така и работи. Но създава налягане над течността, а не в нея. Т.е. не би трябвало да предизвика окисление, не и за краткото време, за въздухът ще е в контакт с повърхностния слой. Преливането с канче, което практикуват някои, дава много по-голяма повърхност за окисление. А налягането няма да е голямо, самата помпа не може да създаде много.

Но сега се притеснявам не за помпата, а за ферментацията. Тази сутрин температурата във ферментора беше паднала до 16*, дробдите бяха утаени, а клапанът пускаше по 2-3 мехурчета от време на време. Практически никаква активност във ферментора. Потопеният вътре захаромер показваше около 6,5-7. Това е само 40 часа след засяването и 34 след първите мехурчета на клапана. Поддържах 22* в началото и 18-19 след като преместих тубата пред климатика. Четох, че С04 са големи бързаци, но все пак. Дали не съм охладил твърде много и да съм ги "приспал"? (Жената тъкмо докладва, че е пуснала климатика на 24*, това е качило на 17 във ферментора, има слаба активност на клапана и вътре)
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот 5th-hokage » 17 Авг 2015, 14:53

Не го мисли толкова :) чакаш 7 дни (или когато клапана почне да изпуска по едно мехуре на повече от 5 мин) захаромера вътре мисля че само ще те заблуди (и аз в началото пусках). За наливането в бутилки - аз например използвам най-обикновен маркуч (от тези прозрачните) и със засмукване и го прищипвам с една щипка за простор :) и аз мислих кран да му слагам, но минавайки през крана течносста се запенва, а така с маркуча го слагам до дъното на бутилката и няма никаква пяна. За по бистро можеш първо да преместиш чистата течност (откаляване) в друг съд и от там да бутилираш или да я оставиш още една седмица да ферментира (да падне екстракта още).
Като я опиташ ще викаш - защо не направих повече :) аз скоро преминах на 60-80 литрови варки и съм много доволен - сега убеждавам жената да си направим кегатор :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 17 Авг 2015, 17:44

Аз ще местя в друг съд преди бутилиране, за да дозирам по-точно екстракта за газирането.

И аз вече замислям разширяване на производството, но първо имам приготвени материали за още две 10 литрови варки. А жената споделя засега ентусиазма. Днес се нагърби с температурния контрол на ферментора, увеличава и намалява климатика, за да държи 17-18 градуса.
А аз съм обещал освен бира, да направя и сайдер :)
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Martin » 18 Авг 2015, 12:15

victoryvt написа:На всеки, който е питал съм му препоръчвал просто да си подгрее водата за озахаряване на около 72-74 гр. и да размеси малца , след което темп. пада на около 65 и така се поддържа за 45 мин. , следва покачване до 76 като на 72 се прави йодната проба и ако е добра се продължава до 76, ако не е се изчаква на 72 и пак нагоре.


Температурата зависи от количеството, при 1,5кг малц и 5л вода за озахаряване, трябва да загрее на около 68-69 градуса за да стане на 65 като сложи зърното.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron