Bock

Съдържа заключени теми с проверени и дали добри резултати рецепти за домашна бира, както и свободно достъпни теми в които потребителите да предлагат за одобрение свои или открити от някъде рецепти.

Модератор: Martin

Bock

Мнениеот hellreiser » 10 Фев 2013, 16:08

И пак е неделя и пак е време за бира. Този път реших да се пробвам да направя бира, която като стил ми допада най-много, а именно Bock. Стилът се характеризира с плътно тяло, висок екстракт, съответно висок % алкохол, силен малцов аромат, карамел, шоколад и всякакви сладости , ниско охмеляване и тъмно кафяв цвят
Малцовете, които използвах са:
светъл малц-600гр
Мюнхенски - 3000гр
Карамюних тип 2-560гр
Карафа тип 2- 50гр
вода за озахаряване - 12,5л
за промиване- 13л ( следващия път мисля да е 12л)
Майшуване:
смесване при 50 градуса,(белтъчната пауза е пропуснах, заради Мюнхенския малц, който е модифициран и позволява това предвид голямото му количество) 30мин пауза при 67-68 градуса, 15мин пауза при 72-73 градуса
След майшуването прецеждането ми беше песен с новата ми с-ма с няколко неръждаеми диска на разстояние 2см един от друг, раздупчени и допълнени с мрежа с око 0,8мм.
Плътността която излезе преди след озахаряването

Изображение

което го отчитам около 1,077 или 18,63 брикс

Варенето беше 90мин, на 15 мин след завирането добавих хмел Халертау по 1гр/л
Плътността след варене и охлаждане показа

Изображение

1,066 или 16,11 брикс, с което хващам долната граница на бока, но все пак съм вътре
Плътността може би щеше да е по-висока, ако не се бях заблял и бях усетил по-рано, че маркуча към серпентината за охлаждане капе обилно и то в бирата, ама нейсе.
Мъстта е охладена до около 12-13 градуса и са посяти дрожди Saflager S-S23 , които са долно ферментиращи. Температурата на ферментация ще бъде около 9-10градуса.
Следва...
hellreiser
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:34
Местоположение: Plovdiv

Re: Bock

Мнениеот hellreiser » 17 Фев 2013, 12:22

Една седмица след старта на ферментацията, плътността е спаднала до 1,026 при 9 градуса, което към 20 градуса е 1,025 или 6,32 брикс. Аромата на бирата е чудесен, а пяната която се е образувала по повърхността е уникално мека. Още една седмица ще ферментира така и другата седмица в бутилки.
hellreiser
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:34
Местоположение: Plovdiv

Re: Bock

Мнениеот hellreiser » 07 Апр 2013, 11:37

Изображение
НА 17/03 отворих първата бира и впечатленията са ми чудесни с изключение донякъде на цвета. Исках да е малко в по-червеникавата гама (dark copper) . Вкусът на бирата е много мек, плътен,балансиран и след отпиване оставя послевкус на кафе. Ароматът е лек карамел и още нещо сладко и вкусно, ама не мога да се сетя какво е, но ми е познато ( въртя се около боровинка ама...). Общо взето съм много доволен от бирата.
hellreiser
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:34
Местоположение: Plovdiv

Re: Bock

Мнениеот hellreiser » 16 Дек 2013, 10:37

Пак стана студено и дойде време да правим тежки бири с лагерни дрожди. Миналата зима се получи хубав бок на границите на стила, тази година сполучих за т,нар двоен бок( doppelbock).
Малцовете са:
обикновен светъл 6%(200гр)
Мюнхен тип 1 - 68% (2600гр)
Карамюнхен тип 1 - 26%(1000гр)
Водата е 12л за майшуване + 11л за промивка
Схемата за майшуване беше:
смесване и задържане за 10мин на 52 градуса
68-70 градуса - 30минути
70-72 градуса-20 минути
78 градуса-0мин
охмеляването е характерно за бок стила, колкото плътността е по-висока , толкова хмела е по-малко. Дозата алфа горчиви киселини е 60мг/л, използвах ароматичен хмел Tettnanger(5%-алфа -горчиви к-ни), добавен на двайстата минута от завиране. Общо врене на мъстта 90минути.
След охлаждане до 30градуса
се получи следното , което към 20градуса дава 1,088 плътност( или 21,10 брикс)

Изображение

http://prikachi.com/images.php?images/279/6853279N.jpg

Изплозваната мая за ферментация е Saflager S-23
Остава да почакам около 2 месеца, за да видя крайният резултат
hellreiser
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:34
Местоположение: Plovdiv

Re: Bock

Мнениеот rajev » 28 Дек 2013, 08:14

хубав цвят,аз също правих тъмна бира ама моята стана малко по-светла от твоята
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Bock

Мнениеот hellreiser » 18 Яну 2014, 16:29

Ето го резултата след близо 4 седмици,

http://prikachi.com/images.php?images/460/6966460E.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/463/6966463P.jpg

Бирата е чудесна, вкусът е изключително плътен, газировката е перфектна, пяната е много добре структурирана, хмелът се усеща само леко като горчивина, ароматът е силно карамелен, вкусът е на карамел и леко към кафе, оставя един бегъл приятен сладък послевкус. Иска още лагеруване според мен.
hellreiser
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:34
Местоположение: Plovdiv

Re: Bock

Мнениеот cervesa » 18 Яну 2014, 17:39

Тъкмо навреме за Конкурс :D

Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Bock

Мнениеот victoryvt » 25 Фев 2014, 11:23

Е, сега вече спокойно можем да наречем тази рецепта - печеливша !
Колегата спечели с нея 5-то място в категория БОК на словашкия открит конкурс за най-добра домашна бира в Кошице, 2014г.
Наздраве !
И за нови и по-големи успехи в домашното пивоварство.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Bock

Мнениеот hellreiser » 26 Фев 2014, 16:34

В интерес на истината светлия малц трябваше да е повече, но зла сила ми обърна фунията на мелницата и той се разпиля, затова го заместих с всичкия карамюних,който имах :). Иначе аз търся още моя бок, има какво да се желае.
hellreiser
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:34
Местоположение: Plovdiv


Назад към Проверени рецепти за домашна бира

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron