Разминаване на IBU

Модератор: Martin

Re: Разминаване на IBU

Мнениеот wpw » 25 Юни 2020, 09:35

ultrashock написа:За мен лично разлика в IBU с 5-10 единици не е показател, който може да повлияе на качеството на бирата и не бих се вглъбявал толкова.


Напълно съм съгласен с това! Но ако разликата е 30 и повече единици? Каквото е реалното разминаване в рецептите от гнигата и това, което би трябвало да е. Нали точно това е темата - разминаване на IBU, и то с 30 единици. И само за сведение, докато се рових по темата из нета прочетох някъде, че има добре оборудвани лаборатории, които можели да мерят IBU-то, но не обърнах внимание на това. Сега се замислям и до това, колко е вярно и точно IBU-то посочено на етикетите на някои бири?
wpw
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 22 Май 2019, 08:25

Re: Разминаване на IBU

Мнениеот damyan_rm » 25 Юни 2020, 15:20

Какво е 1 IBU:
- 1 милиграм изомеризирани алфа киселини (кохомулони, хомулони, и.тн) на 1 литър бира
Какво значи 6.8% alfa на пакета хмел:
- 6.8% от теглото се състои от алфа киселини (не-изомеризирани)

максимума утилизация (от алфа киселини -> изомеризирани алфа киселини (горчиво)) е около 30%
- зависи от температура, продължителност на варене, OG, киселинност и т.н. - не е линеен по никой начин или параметър

100% може да го смяташ само ако слагаш някакви специални екстракти ... калулатора може да има нещо друго в предвид под "100%"

Пример: 20гр хмел с 6.8Алфа на 10л за 1ч варене:

6.8% * 20гр / 100 = 1.36гр общо количество алфа киселини които слагаме в началото
варим 1ч или около 30% от всички алфа киселини дето сме сложили в началото ще се изомеризират
т.е 0.3 * 1,36 = 0.408гр изомеризирани алфа (горчиви) след варенето (охлаждането до температура дето вече не влияе на процеса)
имаме 10л в които те са разтворени или 408мгр на 10л = 40.8 мг на литър или 40.8 IBU

процеса на утилизация не е линеен и зависи от какво ли не но в крайна сметка се стига до определен процент на който се базират сметките

незнам дали съм бил полезен

успех с варките
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Разминаване на IBU

Мнениеот GunGod » 25 Юни 2020, 18:04

Търсиш проблем без да го има защото ползваш неправилно калкулатора. Основния фактор е времето за варене. С калкулатора в brewersfriend винаги първоначално залагай 100% , това не значи че всички налични алфа киселини ще се изомеризират 100%. Това значи че няма други странични фактори различни от формулата която написа колегата. В последствие надморската височина също ще се отрази ако не си на морското равнище, това е заради температурата но тя пак не е основен фактор, предполагам не вариш на Еверест?
При нов хмел залагай спокойно 100% и формулата ще изчисли правилно IBU.
Ако не може да се довериш на вкуса си (за мен той е определящ) ще трябва да ползваш лаборатория.
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта