BIAB

Дискусия за методи, съдове, проблеми при озахаряването на кашата.

Модератор: Martin

Re: BIAB

Мнениеот ultrashock » 07 Окт 2019, 14:46

Е имам я цялата ама си я ползвам без RIMS-а за момента, така че само него мога да предложа.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 626
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: BIAB

Мнениеот dr_slavov » 07 Окт 2019, 15:48

Dejmos написа:@ dr_slavov
Забравил съм една част от идеята си за двата манифолда, допълвам в синьо. Какво мислиш за тази част?
Не го виждам работещо. Нали знаеш, че когато филтрираш нормално, през долната тръба, всъщност не разчиташ на прорезите за филтрацията, а на самите трици. Да засмукваш от повърхността означава мъст с малко не уплътнени трици в нея. Няма кое да ги задържи и те влизат в тръбата. Дори и помпата да успее да ги прекара ще ги наблъска в долната тръба.

п.п. Знам, че въпроса е друг, но не можах да се сдържа да не ти кажа какво мисля като цяло. ;)
Ако си тръгнал към някаква автоматизация, то по-добре HERMS. Всички проблеми на които се чудиш как да намериш решение ще изчезнат от само себе си. Риска от загаряне, запушване на системата и изгаряне на помпата, нагревателя може да остане на сухо и също да изгори, трудното почистване и т.н. Единственото предимство на RIMS което виждам е, че поради директния контакт на мъста с нагревателя, най-вероятно по-бързо ще достигаш температурните паузи. Освен това при HERMS имаш и готова вода за промиване.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 544
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: BIAB

Мнениеот Dejmos » 07 Окт 2019, 16:46

Даааа, ето че наистина имах нужда от страничен поглед върху нещата. Знам го това за леглото от трици, но концентриран основно върху простотата, някак съм го игнорирал от разсъжденията си.
Значи идеята за двата манифолда е неработеща.

И да, знам, че ХЕРМС е най-доброто решение. Причините да се насоча към РИМС са две.
На първо място - по-малките габарити на системата (като се замисля, това просто не е вярно, евентуално бих могъл да намаля обема на ХТ до 30 литра).
На второ - РИМС ми се струва по-гъвкаво решение. Проточният нагревател може да се свърже към системи с различен обем без нужда от преработка. (Не че нещо ми пречи да сложа 5 кила малц в 45 литров МЛТ)
Но може би най-вече защото ще ми е по-лесно да приспособя вече закупените компоненти към РИМС и ще работи само с една помпа, докато за ХЕРМС ще ми трябва втора (или бъркалка), за да поддържа еднаква температура в целия обем на ХТ.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: BIAB

Мнениеот GunGod » 08 Окт 2019, 10:48

Цялото това плискане и преливане няма ли да е проблем? Ще трябва и вътрешната тенджера да се повдига демек и там някакъв механизаъм (спомена че ще тежи).....

@dr_slavov трудно ще му е за автоматизация, предполагам говориш за частична с оператор.
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 105
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: BIAB

Мнениеот Dejmos » 08 Окт 2019, 14:45

GunGod написа:Цялото това плискане и преливане няма ли да е проблем? Ще трябва и вътрешната тенджера да се повдига демек и там някакъв механизаъм (спомена че ще тежи).....

За вътрешната механизмът ще съм аз, евентуално с помощник. Ако не е достатъчно, ще измисля нещо с макара и въжета. После ще стъпи върху проста основа, сложена върху външната. А преливането и плискането ще става с помпа.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: BIAB

Мнениеот ultrashock » 08 Окт 2019, 16:41

Оо недей, измисли нещо с макари - например с 2 броя полиспаст макари с по две ролки. Ето тези вършат перфектна работа, намаляват 4 пъти теглото: https://marmag.bg/jelezaria-makara-dvojna-sj-dp22
Т.е. ако малца с водата в него тежи 20 кг, реално все едно вдигам около 5кг и не се усещат.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 626
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: BIAB

Мнениеот Lindesss » 20 Май 2020, 08:48

Здравейте,
Мисля да изпробвам BIAB и да направя weiss.
За целта мисля да изполвам:
6.4 кг Пшеничен малц
2.2 кг Светъл
0.2 гр Караарома
Така ще използвам цялото количество вода нужно 62л,които ще загрея на котлона до 70 градуса слагам тази специална торба и малца и оставям за 1 Час. След което просто ще вдигна торбата ще оставя да поизтече колкото има и ще я изстискам да взема колкото мога. Знам че това е удобния и мързелив начин, но въпроса ми е който го е изпробвал дава ли ок резултати?
Ще варя 90 мин на 80 ще сложа Халертау.
Lindesss
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 18 Фев 2020, 05:54

Re: BIAB

Мнениеот MadButcher » 20 Май 2020, 09:08

Lindesss написа:Здравейте,
Мисля да изпробвам BIAB и да направя weiss.
За целта мисля да изполвам:
6.4 кг Пшеничен малц
2.2 кг Светъл
0.2 гр Караарома
Така ще използвам цялото количество вода нужно 62л,които ще загрея на котлона до 70 градуса слагам тази специална торба и малца и оставям за 1 Час. След което просто ще вдигна торбата ще оставя да поизтече колкото има и ще я изстискам да взема колкото мога. Знам че това е удобния и мързелив начин, но въпроса ми е който го е изпробвал дава ли ок резултати?
Ще варя 90 мин на 80 ще сложа Халертау.

Ужас !!!
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 308
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: BIAB

Мнениеот Lindesss » 20 Май 2020, 09:33

MadButcher написа:
Lindesss написа:Здравейте,
Мисля да изпробвам BIAB и да направя weiss.
За целта мисля да изполвам:
6.4 кг Пшеничен малц
2.2 кг Светъл
0.2 гр Караарома
Така ще използвам цялото количество вода нужно 62л,които ще загрея на котлона до 70 градуса слагам тази специална торба и малца и оставям за 1 Час. След което просто ще вдигна торбата ще оставя да поизтече колкото има и ще я изстискам да взема колкото мога. Знам че това е удобния и мързелив начин, но въпроса ми е който го е изпробвал дава ли ок резултати?
Ще варя 90 мин на 80 ще сложа Халертау.

Ужас !!!

Може ли да попитам защо? И някакви съвети ако може да ми дадете
Lindesss
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 18 Фев 2020, 05:54

Re: BIAB

Мнениеот MadButcher » 20 Май 2020, 11:12

Аз първо да попитам самият процес на майшуването като цяло ясен ли ти ? Температурни паузи и каква роля играят в процеса. Казвам "ужас" защото виждам някакви малцове накиснати в някаква торба за един час без каква то и да е идея защо. На 70 градуса ще бъде водата преди или след размесване на малца? Пшеничният е много, ще се прецеди ли добре през тази торба? Другият7 "2.2 кг Светъл" какъв е по-точно? 90 минути варене са напълно излишни при вайцен. Колко горчивост очакваш от тоя хмел? Има много въпроси, които мисля не си съвсем наясно.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 308
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Озахаряване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта