Маркучи за гореща пивна мъст

Модератор: Martin

Re: Маркучи за гореща пивна мъст

Мнениеот MadButcher » 28 Сеп 2017, 11:08

За 1/2 не е ли Ф15? Вземаш щуцера и отиваш с него при маркучите - най който пасне :D
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 273
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Маркучи за гореща пивна мъст

Мнениеот ultrashock » 28 Сеп 2017, 11:22

Да, това е лесно, стига да има реален (не онлайн) магазин за маркучи в София. Аз намерих само онлайн магазини за силиконови маркучи. Ф15 вътрешен размер, така ли?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 600
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Маркучи за гореща пивна мъст

Мнениеот Dejmos » 28 Сеп 2017, 13:45

Строго погледнато 1/2 е половин инч, т.е. 12,5мм. Маркуч Ф15 вътрешно ще е широк.
Ако имаш щуцерите под ръка, мериш между "зъбчетата", където е по-тясно и поръчваш маркуч с вътрешен диаметър 1-2 мм по-малък.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 717
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Маркучи за гореща пивна мъст

Мнениеот ultrashock » 28 Сеп 2017, 14:40

Dejmos написа:Строго погледнато 1/2 е половин инч, т.е. 12,5мм. Маркуч Ф15 вътрешно ще е широк.
Ако имаш щуцерите под ръка, мериш между "зъбчетата", където е по-тясно и поръчваш маркуч с вътрешен диаметър 1-2 мм по-малък.

Ок, мерси така ще направя.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 600
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Маркучи за гореща пивна мъст

Мнениеот Dejmos » 11 Окт 2017, 07:22

Как си почиствате маркучите отвътре?
Мия ги веднага след използване, но натрупаха тънък слой налеп. Кисненето за 24 часа в 3% сода каустик не помогна напълно.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 717
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Маркучи за гореща пивна мъст

Мнениеот ultrashock » 18 Окт 2017, 08:36

Поръчах за тест маркучи от тази обява, силнотоковите 12мм вътрешен диаметър, от които взех, ги ползват за мляко. Хората казаха, че до 70-80 градуса няма проблем. Аз тествах, като ги преварих 2 пъти и не се вдървяват, не изглежда да отделят миризми/вкусове. Вчера си поиграх да ги монтирам на RIMS-а, някъде са към бързи връзки, на самия RIMS са на щуцери и пасват добре за стандартните 1/2 щуцери.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 600
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Маркучи за гореща пивна мъст

Мнениеот balabanoff » 01 Дек 2017, 01:50

За доилните инсталации има много подходящи маркучи от истински силикон. Има фирми във всеки град. Там цените са нормални. Много меки и гъвкави. Държат на температурата. Има един двоен, който се цепи на две. Може и лесно да се лепят. Аз ги ползвам и за уплътнители при ферментация. Аз ползвам ф 13 мм със стени 3 мм. Просвета му 7 мм и за помпата е супер. Може да се надене и на щуцер 13 мм.
Поздрави.
Best Frends Forever
Аватар
balabanoff
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 24 Ное 2017, 02:17
Местоположение: Стара Загора

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта