Доста дълга ферментация

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Доста дълга ферментация

Мнениеот ampera » 05 Апр 2017, 17:35

Здравейте и от мен. Направо по същество :

3.7 кг.-Pale Ale Malt (Светъл малц)
0.4 кг.-CaraPils
0.4 кг.-CARAAMBER
Хмелове - 25 гр Нъгет за 70 мин и 25 гр. Фугълс разделен на две 20мин и 5 мин
Дрожди Safale 04- 11,5 гр

Озахаряването- добре: 13,5 литра вода за 45 мин на 64-66 гр ,15 на 72гр. и дигане до 76-77 ,йодна проба супер.
Промиването- прилично : спрях да промивам на 16-тия литър ,защото температурата в лаутертюна падна под 60гр. За да ги докарам до 18 литра добавих 3 литра вряла вода (вадя един литър заради мъртвия обем на лаутертюна и водата останала в триците)
Варенето - без видими проблеми, без капак за час и половина
Охлаждането- до 25гр. за около 30-40 мин , с водна баня и 4 двулитрови бутилки от фризера( дезинфекцирани с Окорон)

Прецеждане и аериране - е тука усрах работата , след прецеждането материала,който изкарах беше към 17 литра с показание на захаромера 17-18(колко е верно не знам) , нашибах 3 литра врела вода и плътността падна на към 14 и докарах литража до 20(такава беше и целта). Но не съобразих ,че и температурата ще скочи на 28гр. Викам си като като разплисквам във ферментатора с канчето хем ще падне температурата, хем ще аерирам .Ама питай си онова , 10 минути плисках температурата падна с некакви десети.Две от шишетата дето използвах за охлаждането не се беха размразили напълно , топнах ги в дезинфектант и от там във ферментатора , и пак почнах да плискам още 15-20 мин. ,може и половин час да е . Температурата падна на 24гр, поръсих дрождите ,капака,клапана и почнах да чакам.
На другия ден клапана бълбука , температурата 20гр(околна) и си викам "сичко е ток". Обаче 3-4 дни доста активна ферментация след това по-лека ,но клапана продължава да изпуска въздух на всеки 2-3мин и така вече 11 дена , не спира.Вчера отварах ферментатора, миризмата е като на бира ама точно в момента когато я отваряш и газираното те удари в носа. Мерих плътността - 5. През цялото време съм поддържал температура 18-20 гр.

Та въпроса ми е: Да бутилирам ли ? Да изхвърлям ли?
Ако е бутилирам и след това липсват лоши миризми , и вкуса на бирата е добър има ли гаранция ,че нема да се отровим?
Ако е бутилирам и сложа захар ,както все още си бълбука ,нема ли да гръмнат шишетата?
Имали нещо притеснително като цяло, за което не се сещам да питам?


Благодаря за отделеното внимание и приятен ден.
ampera
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 17 Фев 2017, 13:12
Местоположение: Монтана

Re: Доста дълга ферментация

Мнениеот dandilov » 05 Апр 2017, 18:52

Никакво изхвърляне!
Не се притеснявай!
S04 имат по-продължителна вторична ферментация. Ако и не ти е верен захаромера, и началната плътност е била по-висока, ясна е работата. От там повече време за ферментация. И при мен веднъж имаше ферментация 12 дни и на 13-тия бутилирах.
Ако не си прекалил с дезинфектанта, няма какво да те отрови.
Така, че се стягай и утре бутилирай.
Успех!

... и пиши за резултата, като му дойде времето.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Доста дълга ферментация

Мнениеот ampera » 05 Апр 2017, 19:30

Трябва ли да изчакам водния клапан да спре , или бълбука -не бълбука бутилирам
ampera
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 17 Фев 2017, 13:12
Местоположение: Монтана

Re: Доста дълга ферментация

Мнениеот dandilov » 05 Апр 2017, 19:44

Щом бълбука веднъж на 2-3- минути, значи има все още някаква затихваща ферментация. S04 не могат да свалят платото под 3,6.
Ако си измерил плътност 5, и като направим корекциите от известната таблица на Виктор, значи си готов за бутилиране!
За да се избегне риск от някаква зараза на бирата и вкисване, аз бих я бутилирал веднага или най-късно утре.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Доста дълга ферментация

Мнениеот 5th-hokage » 05 Апр 2017, 19:51

Не... колкото по добре е уплътнен водния клапън толкова по дълго ще бълбура - ферментацията може да е свършила но остатъчния ЦО да се отделя по-малко и затова да продължава да бълбука:) бутилрирай смело ... сложи и тестова бутилка и следи твърдостта и. УСПЕХ!!
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта