Калкулатор

Модератор: Martin

Калкулатор

Мнениеот winky » 18 Дек 2016, 14:58

Здравейте,

докато рових за различни формули и калкулатори и ми дойде идеята просто да ги събера на едно. Или поне тези които засега ползвам. Поиграх си на 2 на 3.
Качвам комбинация от Екселската таблица на Виктор за смятане на Рефрактомера + АБВ калкулатор + SG/brix convertor.
Разгледайте го и дайте предложения какво да му променим. Със сигурност има доста неща за доизпипване, но както казах седна на бързо.

Calc.zip
(6.92 KiB) 352 пъти
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Калкулатор

Мнениеот Martin » 18 Дек 2016, 18:20

Ако можеш да добавиш екстрактивност и горчивина ще е добре.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Калкулатор

Мнениеот dr_slavov » 18 Дек 2016, 20:53

При мен корекцията на рефрактометъра работи само с цели числа. Пробвах и с точка и със запетая, винаги ми дава грешно въведени стойности.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 544
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Калкулатор

Мнениеот winky » 18 Дек 2016, 21:25

dr_slavov, да така е. Има и още един бъг, който не го бях видял. Ще ги оправя. Само ще изчакам да се натрупат още неща че да не качвам по 100 пъти :)

Martin, ще видя какви са формулите и ще го добавя.
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Калкулатор

Мнениеот winky » 18 Дек 2016, 23:36

Martin, хвърлих един поглед на Горчивината. Ако имаш линкове къде мога да намеря по-точна информация как се смята тя, би било хубаво. Също и за екстрактивността.
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Калкулатор

Мнениеот Yaskata » 19 Дек 2016, 13:27

На 77 ред съм сложил сметалка на екстрактивността ;)

Birata.xlsx
(955.31 KiB) 338 пъти
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 308
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Калкулатор

Мнениеот winky » 19 Дек 2016, 13:39

Супер мерси. Намерих и за ИБУ-то сметките. То си било ядрена физика тва пивоварството :D. Тези дни ще ги кача нещата.
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Калкулатор

Мнениеот Yaskata » 22 Дек 2016, 12:29

Забравих да кажа, че на ред 72 и 73 има и сметалка за ОG и FG
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 308
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Калкулатор

Мнениеот winky » 22 Дек 2016, 18:43

Малко проблеми виждам с ИБУ-то. Има супер много формули и големи разлики. Ако някой има повече опит може да пише да обменим инфо. За пример, използвам формулите на Tinseth. С тях изчислявам въпросната утилизация и получавам за даден пример стоност 0.0313. Същите стойности но въведени в калкулатора на брюурсфриенд(който позлва уж формулите отново на Tinseth) изкарва утилизация 0.0340. Друго интересно е че готовия калкулатор използа като променливи и batch size-a и Boil size-a които обаче никъде не са споменати в формулите на Tinseth.

За сравнение: при еднакви стойности единия калкулатор ще изкара 2.66ИБУ от даден хмел, а другия ще изкара 2.44ИБУ.

Ако някой се е интересувал по-подробно да пише:)

Иначе добавих Поле за Екстрактивност, АБВ, Рефрактометър корекции, СГ-БРИКС конвертор

ПП. Друга питанка, принципно навсякъде БРИКС и Плато се приравняват, но се оказа че има разлика. В калкулатора това НЕ СЪМ го отчел. Нека по опитните да кажат дали има реално практично значение това.
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Калкулатор

Мнениеот petiomalchev » 24 Дек 2016, 10:39

Мисля че е важно да се разбере на калкулатора който ползваш на каква стойност каква горчивина отговаря. То на вкус и цвет тавариши нет :D
Смятъх колко е ИБУ с кашулатора на Brewers Frenb на първите ми две варки излезе 30, третата мисля да е по ниско.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта