Поредния първи опит с въпроси

Модератор: Martin

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот Dejmos » 13 Окт 2016, 11:44

1. Някои колеги се оплакват от своенравните си керамични котлони, които си саморегулират температурата. Ако твоят е такъв, варенето ще е по-добре на газ. Озахаряването вероятно ще е по-лесно на керамиката.
2. Бидонът е подходящ. Възможно е да не успееш да уплътниш добре капака и да губиш СО2. Това не е проблем, някои колеги правят ферментация без воден клапан. Само ще трябва да си следиш остатъчния екстракт, вместо да чакаш да спре бълбукането. Няма нужда да дезинфекцираш съдовете и оборудването, използвани преди и по време на варенето. Но всичко, до което ще се докосва охладената пивна мъст, трябва да е добре измито и дезинфекцирано.
3. Да, трябва ти съд за горещата (промивната) вода. Тя е повече от водата за озахаряване. Обемът на съда за озахаряване и за промивната вода са горе-долу еднакви. Ако имаш възможност да контролираш температурата, можеш да стоплиш водата за промиване във ферментора с бързовар. Предвиди си време за стоплянето й, да не се окаже, че си минал температурните паузи и вече грееш майша към 78*, а още нямаш гореща вода за промиване.
4. Това е подходящ вариант за малки варки - до 5-6 кг малц. Иначе носенето на казан с вряла мъст ще е приключение. Подготви си капак за казана и някаква бъркалка. Не е желателно да е дървена. Трябва да са дезинфекцирани. Като сложиш казана в легена, затвори с капака, да не замърсиш с нещо по време на охлаждането, ще сипваш лед, ще сменяш охладители... Можеш да минеш и без разбъркване, но така ще отнеме около 3 пъти повече време и вода. Препоръчвам да започнеш охлаждането само с течаща студена вода и да слагаш леда едва в края.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 698
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 13 Окт 2016, 13:39

Update:

Днес бутилирах. Използвах йодната тинктура за дезинфекция, всичко квото можах минах с нея да стои поне 5минути после отцедих без плакнене. Имам леки опасения че разтвора стана по силен;/
Така сега за бирата. Доста е мътна, направо е с цвета на ФОРУМА :D. Мерише на бира и има вкус на бира, което ме обнадеждава, ОБАЧЕ захаромера потъна като титаник. директно на дъното заби ;/ Това какво значи, че дрождите са изяли захарта? Смесих бирата с малко захар и вода по описанието на maritnMGM. Налях обаче с черпах и фуния, защото ми се стори по-лесно. И 2те ги дезинфекцирах. Излезнаха точно 11бутилки по 0.5. Основните ми тревоги са само липсата на захарност до колко е нормално и че е доста мътна. Иначе на вкус доста наподобява наша бира дето яко и въртят рекламата :) Друг проблем е че не напълних пласмасово шише и сега няма как да знам как върви ДО-ферментацията. Това проблем ли е? Реално ако си ги държа в хола няколко седмици проблем ли е? или трябва задължително след доферментацията да ги прибера на студено ? Мога и в мазето да ги сваля после, там е по студено.

Ако трябва да съм честен бях скептичен докато гледах това нещо във ферментатора, но като го пробвах и бях силно впечатлен че наистина има вкус на бира :dance: *magic*
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот ALL_ON » 13 Окт 2016, 14:06

Така :) Бира ще пиеш. Дръж бутилките на стайна температура една седмица и ги прибери в хладилника за отлежаване. Колкото повече отлежи, толкова повече ще се избистри. Поне седмица обаче е добре да я държиш в хладилника. Това, че не си измерил захарността, просто няма да знаеш параметрите на бирата. Друг път не наливай с черпак и фуния, защото съм убеден, че по този начин има сериозен шанс да окислиш бирата! Може да ги държиш определено време в мазе или друго помещение, но за избистряне, утаяване и балансиране, студ му е майката :D Чакаме до 2 седмици снимки от готовата бира.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 531
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 13 Окт 2016, 14:21

още 2 седмици ли ;( ;( аз мерих захарността, ама нямаше такава. Захаромера потъна като чук.
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот ALL_ON » 13 Окт 2016, 15:06

За потъването не мога да ти кажа нищо. Аз меря с хидрометър по SG и в мерителен цилиндър. Никога не ми се е случвало да ми потъне така хидрометърът. :think:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 531
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот 5th-hokage » 13 Окт 2016, 16:30

Има само една опасност от това че не си сложил ПВЦ бутилка за да следиш газировката. Опасността се крие в това после да не се наложи да пребоядисваш стените на помещението в което газираш бирата т.е. ако се прегазира стаклото се пръска (почти никога откъм капаката) и навсякъде става мазало :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 353
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 16 Окт 2016, 21:15

5th-hokage има ли наистина шанс да гръмне шишето 0о? освен теоретичен шанс?

ALL_ON незнам дали разсъжденията ми са правилни, но според мен, малкото количество бирен мъст (5литра) с 5грама дрожди, и гадинките са изяли всичката захар. Като бутилирах ми остана половин чаша мъст който нямаше какво да го правя и го изпих, и се усещаше алкохолност.
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот Dejmos » 16 Окт 2016, 21:44

Да, има реален шанс да гръмне бутилка.
Преди години дядо беше газирал вино с ориз и захар и в мазето бяха гръмнали всички бутилки... от шампанско! Бирените дрожди май няма да понесат налягане колкото винените, но и бутилките са по-слаби.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 698
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот 5th-hokage » 16 Окт 2016, 22:08

Имам даже днимков матерял:
Прикачени файлове
14247709_1449280431763764_1040654226_o.jpg
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 353
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот Dejmos » 16 Окт 2016, 22:39

Ихааа. Гръмнали суинг-топ?!
Очакваше се да изпускат излишното налягане.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 698
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта