Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха паника

Синтезирано всичко необходимо за начинаещите пивовари, за да сварят първата си бира от зърното до халбата.
Както и съвети къде и какво още трябва да прочетат и научат.
Правила на форума
Моля всички първо да прочетат тези две теми :
viewtopic.php?f=18&t=2564 (FAQ)
viewtopic.php?f=10&t=2711 (Основни вкусове и характеристики ...)
и после да питат :)

Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха паника

Мнениеот ВескоВарна » 20 Мар 2016, 17:08

Здравейте! Днес врътнах първа варка и искам да споделя няколко момента, които ме изненадаха и нещата които помагат!
1. Каквото и да стане не се паникьосвайте!
2. Направете си списък на инвентара и на операциите и отмятайте всичко. Дезинфекция и предподготовка от предния ден!
3. Проверете съвместимоста на всичко. Например ако дистилаторният съд е дамаджана, дали клапана за тиха ферментация пасва на отвора.
4. Озахаряване. Ако не сте виждали как става, може да се подветете, че 4кг малц + 12л вода = 16л съд. Нищо подобно! Не ми се смята хектолитъра на малца или колко набъбва, но съдът за целта трябва да е не по-малък от 25л!
5.Ако йодната проба не ви харесва, просто изчакайте още 10-15мин.
6. Промиване. Когато излезе 50-60% от общата течност сложете я да се вари и доливайте. Гледайте обаче това да не ви лиши от възможност за претопляне на водата за преомиване. Системата ви за промиване трябва да побира поне 8-10л при 4кг малц. Очаквайте и загуба от литър течност на кг малц. т.е от 12+16л добавена вода 23-25 л изцедена мъст.
7. Направете си замерване на захарта, ако е над 10 ... ще се успокоите малко.
8. Варене. Ако всичко изведнъж стане на едри парцали ... нормално е. За 25л мъст трябва доста мощен котлон, аз използвах 2 газови едновременно!
9. Охмеляване. Следвайте рецепта, избягвайте сухо охмеляване на първа варка.
10. Охлаждане.Тук поне нямах проблем...
11. Прецеждане. Предвидете резервен тензух, ако подготвената ви система се задръсти. Тук мъста е уязвима и не трябва да се губи време.
12. Намерете си ментор, на когото да звъните когато не сте сигурен, дано случите на спокоен като моя. Малко увереност в критичен момент е от голяма полза.
Успех!
Последна промяна ВескоВарна на 27 Мар 2016, 12:50, променена общо 1 път
Варка -28бр.
Малц -271,1кг.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 162
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 21 Мар 2016, 07:51

Имам един аматьорски въпрос, ако в хладилна чанта се съхранява вода с температура 78градуса, тя ще се повреди/деформира ли?
Призовавам начинаещите колеги да задават подобни въпроси тук за да не цапаме навсякъде.
Варка -28бр.
Малц -271,1кг.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 162
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот Martin » 21 Мар 2016, 12:52

Повечето издържат до 80 градуса. Мисля че няма да имаш проблеми. Питаш за маш-лутер тюн, аз ползвам такъв от хладилен бидон.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1023
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 24 Мар 2016, 11:09

Благодаря, колега! :obscene-drinkingcheers:
Какви са оптималните размери на съда за промиване? Ако е висок и тесен(канта от сладолед) ще има по добра ефективност, защото водата ще минава през повече малц, но вероятно ще е за сметка на скоростта?!?! Кои са идеалните пропорции (d/h) зa 30l съд: 36/36см, 30/44см, друг размер?
Варка -28бр.
Малц -271,1кг.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 162
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 27 Мар 2016, 12:48

Точка 4 е сгрешена! 4кг малц +12л вода са си 16л ... установено при варка №2. Майншвах в хладилна кутия с добавяне на вряла вода, на моменти Температурата надхвълляше тази от калкулатора и се налагаше да бъркам докато спадне. Карам по системата "Всяка неделя" събота изпразних дистилатора, неделя го пълня. Светло, тъмно, скоро червено ирланско. Дайте идея за бира №4?
За момента най-неприятното е миенето на бутилките. Но и там се изхитрих, занесох старите засъхнали бутилки в близкото барче и помолих да ми ги сменят с прясно изпразнени.:)
Варка -28бр.
Малц -271,1кг.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 162
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот Dejmos » 01 Апр 2016, 14:03

Не се притеснявай за хладилната чанта. Аз озахарявам в такава. Издържа си без проблем целия процес, през всичките температури и времена, та дори и над 78. Последния път достигнах 80-82 градуса при прецеждането, забавих се, поизстина, та доподгрявах с един бързовар.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 697
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот Sapata » 03 Апр 2016, 22:46

ВескоВарна написа:Дайте идея за бира №4?


IPA
Sapata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 23 Дек 2015, 19:58

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 09 Апр 2016, 13:17

Днес се почувствах авантюрист и реших да си направя денят интересен! В момента варя Червен Ирландски ейл, по рецепта поствана от Мартин и то по фюжън система която кръстих "трипъл едж".
Проблемът е, че исках да направя рецептата в оригинал с 4,5кг малц, а хладилната чанта в която майшвам е 16л. И ето какво направих:
1. 4,5кг малц +9лвода(75С)= 13,5л майш(65С)
2. +2,1л(100С)= 16,1л майш(72С) и сме до ръба на съд №1
3. Пехвърлям в тенджера 20л и долях вряла вода до ръб №2. Понеже имаше загуба на t, компенсирах с котлона.
3.Прецеждане до ръба на съд №3 ... 28л! Екртакт 11 по Плато с новия ми захаромер от Виктор

И да не скучая докато се вари, започнах Варка №2
Със същите параметри, но понеже е Портър, съд №3 ще е с 24л само или ще се целя в 13 по Плато,:)
Мисля, че ще размина сублимните моменти. Пожелайте ми успех!
Варка -28бр.
Малц -271,1кг.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 162
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот nikolay.illov » 09 Апр 2016, 16:02

Айде успех! Аз до сега не съм правил две варки наведнъж, но май ще ми се наложи след конкурса на 16-ти, защото всичко налично ще се изпие там.. :D
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 09 Апр 2016, 18:12

Голяма лудница! Станаха бирите, но няма да го повторя... една след друга следващият път.:)
Варка -28бр.
Малц -271,1кг.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 162
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Следваща

Назад към Ако си начинаещ пивовар - моля прочети това !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта