Често задавани въпроси (FAQ)

Синтезирано всичко необходимо за начинаещите пивовари, за да сварят първата си бира от зърното до халбата.
Както и съвети къде и какво още трябва да прочетат и научат.
Правила на форума
Моля всички първо да прочетат тези две теми :
viewtopic.php?f=18&t=2564 (FAQ)
viewtopic.php?f=10&t=2711 (Основни вкусове и характеристики ...)
и после да питат :)

Често задавани въпроси (FAQ)

Мнениеот victoryvt » 09 Май 2013, 17:01

1. Колко малц ми трябва за 20л. бира ? -----> приблизително една пета или 4 кг. , разбира се - зависи от стила и рецептата, но за несложна светла бира с 12% екстракт от 1 кг. малц се получават 5л. бира.

2. След колко време ще пия бира ? -----> Приблизително - 3 седмици минимум. Една за ферментация, една за газировка и една за отлежаване.

3. Защо пише 12% екстракт, 4.5% алкохол ? -------> Първото е началната "захарност" (екстракт) преди ферментацията, а второто е крайното количество алкохол в обемни проценти.

4. Колко вода ми трябва за 1 кг. малц ? ------------> 3 литра за озахаряване, 4 литра за промиване, или общо 7 литра вода на 1 кг. малц :) ... да , така е - бирата е 95% вода.

5. Може ли за по-лесно да направя озахаряване на една температура ? -----> Да, може. Американските дом.пивовари така правят - държат майша един час на около 65-67гр. и това е. Друг е въпросът, че има и по-добри схеми. Но това действа винаги и дава приемливи резултати.

6. Какво ще стане ако налея всичката вода за промиване наведнъж и изчакам да се прецеди ? ------> Нищо страшно. Просто ще преоткриеш поредния американски мързелив патент, наречен Batch Sparging при който естествено работата е свършена , но с по-малка ефективност. За корекция може да се увеличи малко количеството малц.

7. Как да провеждам варенето - с капак или без капак ? ----------> Задължително без капак ! Причината освен че се избягва изкипяване е и най-вече заради свободното излитане на диметил-сулфида, от който после се продуцира и диацетила, както и много други вредни съединения.
7.5 Колко силно трябва да ври ? ------------> Много силно ! Иначе има опасност да останат некоагулирали белтъци, да не се стерилизира добре пивната мъст и като краен резултата да имаме бира с кратък срок или направо да вкисне (Редакция от 2018г. - Прекалено бурното врене малко се преекспонира. Много домашни пивовари твърдят че имат прекрасни резултати и при съвсем слабо врене. Важното е да няма капак и все пак да ври приемливо. Освен това - прекалено силното и дълго врене предполага да се сгъсти прекалено пивната мъст и да се редуцира като литри. Нека всеки сам си намери оптимума на неговия домашен "сетъп" - например широките ниски тенджери изпаряват повече от високите и тесни.)

8. Кога да добавя хмела ? ------> Първата порция хмел се добавя 10 мин. след завирането, защото се очаква вече да са коагулирали първите белтъци. Втората и/или трета и т.н. порции според графика в рецептата, но обикновено ако имаме само една ароматизираща добавка, тя е 5-10 мин. преди края. Добре е да се сложи и една порция след като вече сме започнали охлаждането, но температурата на пивната мъст все още е над 85 гр. - тая порция хмел не внася горчивина, туй като не ври, но оставя осезаем аромат. Възмобно е да се направи в кошничка, която после да се извади и хмелът да се ползва за вгорчаване на следващата варка, тъй като вече сме му взели ароматните масла, но горчивите алфа-киселини все още са налични.

9. Колко време да ври ? ----------> Поне час , а най-добре час и половина.

10. Какво означава "рехидриране" или "рехидратация" на дрождите ? ---------> Сухите дрожди от пакетче за в състояние на летаргия с цел по-дълго съхраняване. Смесването им с бирената мъст без предварителна подготовка е възможно, но не е желателно. Подготовката се изразява в оставянето им на стайна температура за час поне, след това рехидратиране чрез посипване в чаша с вода (1 гр. дрожди върху 10мл. вода поне) и изчакване сами да се намокрят и размият.

11. Какво ще стане ако оставя дрождите да се рехидратират повече от 20 мин. във вода без захар и минерали ? -----------> Ще умрат, или в най-добрия случай ще са с много ниска жизненост.

12. Как се прави стартер и защо? -----------------> Това е цяла наука, но накратко - стартерът е мини ферментация в обем 10 пъти по-малък от обема на ферментора. Целта е дрождите в стартера да се адаптират, размножат и влязат във върхова форма , за да се закваси с тях голямо количество бирена мъст. Техниката със стартерите е за напреднали, за начинаещите е достатъчно да засеят с рехидрирани дрожди и да поставят водния клапан.

13. Налива ли се вода във т.н. воден клапан ? ------------> :) Да ! Разбира се, иначе защо ще му викат "воден". Налива се малко и се гледа да не е над чертичката.

14. По какво се разбира дали ферментацията е в ход ? ----------> Има пяна, водният клапан бълбука, пластовете се движат и преобръщат.(редакция 2018г. - Много хора се притесняват ако водния им клапан "мълчи" - възможно е да не е добре херметизиран, възможно е да има прекалено много празно пространство във ферментатора /голям ферментатор - малко пивна мъст в него/ и тогава клапанът започва да бълбука чак след доста време, а ако е зле херметизиран - може и да не започне. Най-верният признак за ферментация е спадането на екстракта - ако в два поредни дена има спадане - значи има ферментация, ако няма - значи е спряла или свършила.)

15. За колко дена видимите признаци на ферментацията изчезват ? ------------> Обикновено до 2-3 дена след заквасване ферментацията отшумява, но все пак тя върви тихо. След седмица вече почти няма признаци. (Това се отнася за горна ферментация)

16. Колко захар да сложа за газировката ? ----------> Според стила бира, но грубо е около 5-7 гр. на литър или иначе казано 0.5-0.7% в тегло.

17. Какво ще стане ако след бутилирането със захар веднага сложа бутилките на студено да отлежават ? -------------> Ако е на много студено - ще си имаш негазирана сладка бира ! Дрождите имат нужда от една седмица при стайна температура (за горна ферментация) за да газират бирата, чак след това е момента за отлежаване на студено.

18. Защо след като отворя бутилката и започва да излиза пяна от нея и процесът е неспирен докато всичко не излезе навън ? -----------> Това се нарича гашинг и се причинява от различни фактори - бактериално заразяване, прекалена газировка (захар), недоферментирала бира е била бутилирана и т.н.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2088
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Назад към Ако си начинаещ пивовар - моля прочети това !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта