Често задавани въпроси (FAQ)

Синтезирано всичко необходимо за начинаещите пивовари, за да сварят първата си бира от зърното до халбата.
Както и съвети къде и какво още трябва да прочетат и научат.
Правила на форума
Моля всички първо да прочетат тези две теми :
viewtopic.php?f=18&t=2564 (FAQ)
viewtopic.php?f=10&t=2711 (Основни вкусове и характеристики ...)
и после да питат :)

Често задавани въпроси (FAQ)

Мнениеот victoryvt » 09 Май 2013, 17:01

1. Колко малц ми трябва за 20л. бира ? -----> приблизително една пета или 4 кг. , разбира се - зависи от стила и рецептата, но за несложна светла бира с 12% екстракт от 1 кг. малц се получават 5л. бира.

2. След колко време ще пия бира ? -----> Приблизително - 3 седмици минимум. Една за ферментация, една за газировка и една за отлежаване.

3. Защо пише 12% екстракт, 4.5% алкохол ? -------> Първото е началната "захарност" (екстракт) преди ферментацията, а второто е крайното количество алкохол в обемни проценти.

4. Колко вода ми трябва за 1 кг. малц ? ------------> 3 литра за озахаряване, 4 литра за промиване, или общо 7 литра вода на 1 кг. малц :) ... да , така е - бирата е 95% вода.

5. Може ли за по-лесно да направя озахаряване на една температура ? -----> Да, може. Американските дом.пивовари така правят - държат майша един час на около 65-67гр. и това е. Друг е въпросът, че има и по-добри схеми. Но това действа винаги и дава приемливи резултати.

6. Какво ще стане ако налея всичката вода за промиване наведнъж и изчакам да се прецеди ? ------> Нищо страшно. Просто ще преоткриеш поредния американски мързелив патент, наречен Batch Sparging при който естествено работата е свършена , но с по-малка ефективност. За корекция може да се увеличи малко количеството малц.

7. Как да провеждам варенето - с капак или без капак ? ----------> Задължително без капак ! Причината освен че се избягва изкипяване е и най-вече заради свободното излитане на диметил-сулфида, от който после се продуцира и диацетила, както и много други вредни съединения.
7.5 Колко силно трябва да ври ? ------------> Много силно ! Иначе има опасност да останат некоагулирали белтъци, да не се стерилизира добре пивната мъст и като краен резултата да имаме бира с кратък срок или направо да вкисне (Редакция от 2018г. - Прекалено бурното врене малко се преекспонира. Много домашни пивовари твърдят че имат прекрасни резултати и при съвсем слабо врене. Важното е да няма капак и все пак да ври приемливо. Освен това - прекалено силното и дълго врене предполага да се сгъсти прекалено пивната мъст и да се редуцира като литри. Нека всеки сам си намери оптимума на неговия домашен "сетъп" - например широките ниски тенджери изпаряват повече от високите и тесни.)

8. Кога да добавя хмела ? ------> Първата порция хмел се добавя 10 мин. след завирането, защото се очаква вече да са коагулирали първите белтъци. Втората и/или трета и т.н. порции според графика в рецептата, но обикновено ако имаме само една ароматизираща добавка, тя е 5-10 мин. преди края. Добре е да се сложи и една порция след като вече сме започнали охлаждането, но температурата на пивната мъст все още е над 85 гр. - тая порция хмел не внася горчивина, туй като не ври, но оставя осезаем аромат. Възмобно е да се направи в кошничка, която после да се извади и хмелът да се ползва за вгорчаване на следващата варка, тъй като вече сме му взели ароматните масла, но горчивите алфа-киселини все още са налични.

9. Колко време да ври ? ----------> Поне час , а най-добре час и половина.

10. Какво означава "рехидриране" или "рехидратация" на дрождите ? ---------> Сухите дрожди от пакетче за в състояние на летаргия с цел по-дълго съхраняване. Смесването им с бирената мъст без предварителна подготовка е възможно, но не е желателно. Подготовката се изразява в оставянето им на стайна температура за час поне, след това рехидратиране чрез посипване в чаша с вода (1 гр. дрожди върху 10мл. вода поне) и изчакване сами да се намокрят и размият.

11. Какво ще стане ако оставя дрождите да се рехидратират повече от 20 мин. във вода без захар и минерали ? -----------> Ще умрат, или в най-добрия случай ще са с много ниска жизненост.

12. Как се прави стартер и защо? -----------------> Това е цяла наука, но накратко - стартерът е мини ферментация в обем 10 пъти по-малък от обема на ферментора. Целта е дрождите в стартера да се адаптират, размножат и влязат във върхова форма , за да се закваси с тях голямо количество бирена мъст. Техниката със стартерите е за напреднали, за начинаещите е достатъчно да засеят с рехидрирани дрожди и да поставят водния клапан.

13. Налива ли се вода във т.н. воден клапан ? ------------> :) Да ! Разбира се, иначе защо ще му викат "воден". Налива се малко и се гледа да не е над чертичката.

14. По какво се разбира дали ферментацията е в ход ? ----------> Има пяна, водният клапан бълбука, пластовете се движат и преобръщат.(редакция 2018г. - Много хора се притесняват ако водния им клапан "мълчи" - възможно е да не е добре херметизиран, възможно е да има прекалено много празно пространство във ферментатора /голям ферментатор - малко пивна мъст в него/ и тогава клапанът започва да бълбука чак след доста време, а ако е зле херметизиран - може и да не започне. Най-верният признак за ферментация е спадането на екстракта - ако в два поредни дена има спадане - значи има ферментация, ако няма - значи е спряла или свършила.)

15. За колко дена видимите признаци на ферментацията изчезват ? ------------> Обикновено до 2-3 дена след заквасване ферментацията отшумява, но все пак тя върви тихо. След седмица вече почти няма признаци. (Това се отнася за горна ферментация)

16. Колко захар да сложа за газировката ? ----------> Според стила бира, но грубо е около 5-7 гр. на литър или иначе казано 0.5-0.7% в тегло.

17. Какво ще стане ако след бутилирането със захар веднага сложа бутилките на студено да отлежават ? -------------> Ако е на много студено - ще си имаш негазирана сладка бира ! Дрождите имат нужда от една седмица при стайна температура (за горна ферментация) за да газират бирата, чак след това е момента за отлежаване на студено.

18. Защо след като отворя бутилката и започва да излиза пяна от нея и процесът е неспирен докато всичко не излезе навън ? -----------> Това се нарича гашинг и се причинява от различни фактори - бактериално заразяване, прекалена газировка (захар), недоферментирала бира е била бутилирана и т.н.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2034
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Често задавани въпроси (FAQ)

Мнениеот martinino » 20 Апр 2019, 11:12

Здравейте
Имам едно запитване
Като се озахари бирата преди варенето
колко трябва да е захарноста с мерене с захаромер и как да се корегира ако нее както трябва
И колко време е годна бирата за пиене
Гледах клип дето човека каза че ставала за пиене почти година https://youtu.be/85If1NHU6TY
Благодаря
martinino
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 18 Апр 2019, 13:15

Re: Често задавани въпроси (FAQ)

Мнениеот victoryvt » 22 Апр 2019, 11:32

Захарността (екстракта) преди варенето (преди да е извършено източване на сладката пивна мъст) е около 19% за бири с екстракт около 12% и съответно силно зависи от рецептата и стила.
След източването и промиването , когато пивната мъст е във варилния съд, но още не е завряла - екстракта е около 10-10.5 за масови 12%-ни бири и пак силно зависи от конкретния стил и рецепта.
Корекция не се прави, освен чрез по-силно и по-продължително варене (респективно чрез по-слабо и по-кратко).
Бирата с бутилкова газировка (наличие на утайка от дрожди и техните метаболити в бутилката) може да се запази много време без да се развали, стига да не е на много топло и задължително на тъмно или поне слабо осветено място. Но, качествата на бирата се развиват до 1-2 месеца, след това деградират. Изключение правят бири с високо съдържание на алкохол - над 10%. Само те подлежат на стареене в рамките на година две.
Аз наскоро изпих последната бутилка от моя бира стил Барли уайн (11% алкохол) която беше отлежала 5 г.
Но масовите бири с не много хмел и екстракт, респективно алкохол, не бива да се държат повече от 2-3 месеца. Няма да са развалени, но горчивината им ще е спаднала доста, ароматът също.
Бири в кег, газирани принудително с налягане - не повече от месец и то на студено.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2034
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Често задавани въпроси (FAQ)

Мнениеот Martin » 22 Апр 2019, 20:32

Ужасно формулирани въпроси, Виктор се е постарал да отговори кавото е разбрал. Аз нищо не хващам.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1013
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Често задавани въпроси (FAQ)

Мнениеот MadButcher » 23 Апр 2019, 08:51

Няма и да разбереш какво пита. Според мен тоя е поредният трол. Хич не се хабете да му отговаряте! Само от темите за начинаещи и споделения опит тук може да се свраи първа бира без и да питаш каквото и да е било. Голям зор да озахриш 2кг малц в една тенджера на 65градуса и да го прецедиш през тензух после, ако още нямаш една кофа с разпробито дъно и втора под нея с канелка, за да прецеждаш. На всичкото отгоре се продават и готови. Почне ли всеки да пита за неща, които са отдавна писани тук ще стане мазало. Чети, чети, пък после пробвай! Набави елементарно оборудване и се учи от грешкте си. Като видиш, че не е за теб, пий ПВЦ за 1.50лв два литра, това е!
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 205
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Често задавани въпроси (FAQ)

Мнениеот martinino » 24 Апр 2019, 13:41

Форумите са за това
Поне при нормалните хора форумите се ползват за въпроси по определена тема както и отговори от по знещи
Трол е на майкати сина
За туй всичко си гледам в руски сайтове там хората ти обясяват подробно без нерви и самохвалства
martinino
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 18 Апр 2019, 13:15

Re: Често задавани въпроси (FAQ)

Мнениеот damyan_rm » 24 Апр 2019, 14:48

martinino написа:Форумите са за това
Поне при нормалните хора форумите се ползват за въпроси по определена тема както и отговори от по знещи
Трол е на майкати сина
За туй всичко си гледам в руски сайтове там хората ти обясяват подробно без нерви и самохвалства


Какато си разбрал Хора има всякакави ....
... та не се ядосвай излишно - форумите са за си това, обмяна на опит и задаване въпроси към четящите.

Виктор ти е отговорил изчерпателно, но ако нещо не си разбрал - смело питай отново ...

В процеса на озахаряване, по-голямата част от нишестето в дето е в малца се преобразува в захари (ферментируеми или не) които дрождите по врме на ферментацията ще консумират (само ферментируемите захари, другите, дето са по-сложни, остават за вкус и "тяло" на бирата) и в резултат на което ще се получи алкохол.

Какво количество нишесте ще се преобразува в захари зависи от това как си озахарявал (температура, съотношение вода/малц, тип малцове, колко едро е смлян малца, време на озахаряване, паузи, киселинност на средата и още много други допълнителни фактори)

А какво количество захари ще попаднат в съда за варене (и тяхната относителна концетрация спрямо водата в която са разтворени - "захарност" на пивната мъст преди варене) ще зависи, естественно, и с колко вода допълнително си промивал.

При горните условия, въпроса ти е някак неточно/неяасно формулиран и оставя впечатлението за недостатъчно разбиране на основните процеси при създаването на пиво на което и колегите реагират така, според техните си разбирания и (индиректно или не) препоръчват (пак според техните разбирания) повече четене за попълване на празнините в знанията ти.

Пожелавам много приятни моменти с това прекрасно хоби и успех с варките ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 164
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Често задавани въпроси (FAQ)

Мнениеот Martin » 24 Апр 2019, 15:09

Добре да видим въпросите. Защото Виктор и други из тоя форум са помогнали на стотици домовари, и в момента толкова е информацията във форума че....

martinino написа:Като се озахари бирата преди варенето
колко трябва да е захарноста с мерене с захаромер и как да се корегира ако нее както трябва


Какво означава колко трябва да е? За каква бира говорим? Mild ale което е към 3% алкохол или барли уайн което отива към 10%+
Никаква информация не даваш какво искаш да вариш (или си сварил), какви и колко суровини си използвал и каква технология.
Корекции могат само надолу с преварена вода.

martinino написа:И колко време е годна бирата за пиене
Гледах клип дето човека каза че ставала за пиене почти година https://youtu.be/85If1NHU6TY
Благодаря


И пак.
Каква е бирата? Какви са суровините и как е приготвена?
При спазване на хигиена може да е годна с години. Ама виж, вкусово дали няма да си е отишла е вече съвсем друг въпрос.


Много по-лесно е ако дадеш някаква информация и контекст на въпросите, за да можем да отговорим адекватно.
А не после те ми казаха така, а тя виж каква стана няма нищо общо.

Дай ни малко повече информация и така ще то го обясним, че направо книга ще напишем. (а може и вече да сме)
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1013
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Често задавани въпроси (FAQ)

Мнениеот martinino » 24 Апр 2019, 15:30

Доста прочетох из форума някои неща ми се поизясниха
Но на много места пише че за варене на бира в домашни условия ти трябва( тенджера съд за ферментация тернометър захаромер и т.н) и затуй ми стана интересно че пише да се измери плътноста
Но не пише ако е толкоз трябва така да се направи за да се подобри или обратното
Туй малко не го разбрах и затуй попитах тъй като аз обичам бирата да е около 4.5-5% да не ми стане като ракия 10-12%)
Че ако нокалтирам жената от една бира направо незнам)
Повечето неща ми се поизясниха с доста четене
Малко за газировката ми отбягват нещата
Защо след като най вкусна бира става от материала преди да се сложат дрождите
Повечето го правят с захар и подобни захарни материали?
Има някакъв чалъм ли ?
martinino
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 18 Апр 2019, 13:15

Re: Често задавани въпроси (FAQ)

Мнениеот martinino » 24 Апр 2019, 15:33

За книгата 100% ще я взема
Интересуваме дали може да се направи бира в домашни условия подобна на лидълската (Perlenbacher) или (Будвайзер) тези бири за мен са най добрите отоляват жаждата без да те напиват
Пия бира лято зиме в сняг и жега ))
martinino
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 18 Апр 2019, 13:15

Следваща

Назад към Ако си начинаещ пивовар - моля прочети това !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron