Медовина

Модератор: Martin

Медовина

Мнениеот Studopor » 14 Яну 2019, 01:38

Здравейте!

Днес се опитах да направя първата си медовина. Не съм се занимавал с производство на алкохол до момента. Само съм гледал как се прави вино или ракия. До там се простират познанията ми. Порових из интернет, включително и в този форум, натъкнах се на тонове информация, термини, формули за изчисляване, но така и не намерих отговор на въпроса си.

Рецептата е следната:

Към 5 литра вода прибавих 1кг мед. След като повря на тих огън около час, дръпнах от котлона, оставих да изстине докато мога да си потопя пръста, след което добавих 1 лимон, 1 ябълка, 15 зърна карамфил и дрождите. Сега съм оставил всичко да ферментира.
Не знам дали съм направил всичко правилно, така че ще се радвам на съвети, корекции и идеи от опитните пивовари във форума. Както казах - това ми е първи опит и не претендирам за нищо. Та... Въпросът ми към вас е как мога да определя (макар и приблизително) алкохолното съдържание на медовината, в случай, че изобщо се получи нещо годно за пиене? Имам из шкафовете спиртомер, но до колкото ми е известно, той мери градусите (предимно на ракията).

Благодаря за вниманието предварително!
Studopor
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 1
Регистриран на: 14 Яну 2019, 01:30

Re: Медовина

Мнениеот stoyanninov » 14 Яну 2019, 11:44

Здравей и добре дошъл
За повечето видове напитки които ще правиш ти трябва хидрометър (някои му казват захаромер), чрез който се мери плътността преди ферментация. Добре е той да е с деления от 0 до 35 градуса Брикс. Той дефакто мери колко процента захар има разтворена в течността. След това по таблици или формули се определя алкохолното съдържание. За разлика то спиртните напитки, които са разтвор на алкохол и вода, бирата, виното, медовината и сайдера не могат да се мерят директно със спиртомер, заради наличието на захари и др. в-ва, които променят плътността.
Иначе рецептата звучи добре, би трябвало да се получи хубава медовина.
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 186
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Медовина

Мнениеот MadButcher » 15 Яну 2019, 13:41

Здравей, така , както го описваш си засял(не казваш дрожди сложи ли ?) на 16Р. След като приключи ферментация взимаш и финалния показател на захаромера и в тоя калкулатор: https://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ Дано да стане, че ми е интересно какъв ще е резултата след един час варене. Аз разтварям във вода на 80 градуса, охлаждам и заквасвам, но дори и на 80 градуса меда губи качества. Иначе си прав, за медовина има десетки технологии и рецепти. И нашият опит в медовината сме го споделели тук viewtopic.php?f=6&t=2732
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 193
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Медовина

Мнениеот Dejmos » 16 Яну 2019, 18:02

Имам две забележки.
"Да изстине, докато мога да си държа пръста" - това може да е доста над температурата за ферментация и да си убил голяма част от дрождите. Ползвай термометър.
"Добавих ябълка, лимон и 15 зърна карамфил" - как ги добави? Все ли някакви мерки за дезинфекцията им преди това? Може да внесеш зараза по този начин.
В добавка - 15 зърна карамфил е много. Аз сложих 3 на 10 литра и въпреки многото други подправки (12гр. канела, 12гр захаросан джинджифил, черен пипер и бахар) миризмата на карамфила доминираше и скриваше всички други аромати.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 680
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13


Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron