Уртикария (Пейл ейл с коприва)

Съдържа теми с рецепти на участници в конкурси за най-добра домашна бира както у нас, така и в чужбина.
Моля всеки, който поства в този раздел да опише точно в кой конкурс е участвал, в какъв стил се е борил и естествено - каква награда е получил.
Да се спомене и годината на конкурса.

Модератор: Martin

Уртикария (Пейл ейл с коприва)

Мнениеот victoryvt » 09 Май 2018, 17:53

1-во място на румънския конкурс на 5-ти май 2018г. в Букурещ в раздел "Бири с добавени плодове, билки, и др. зелении"

Бирата е един светъл (много светъл) пейл ейл с добавени връхчета от млада коприва (расла на югозападен склон в песъчлива почва, огрявана от слънчевите лъчи, брана в ранна сутрин на Великден :) )

Причината да е много светъл ейлът е че исках да се промени цвета към зелено от копривата.
Това естествено не се случи, но вкусът стана забележителен.

Материали :
Пилс + пейл малцове 50/50 + 10% пшеничен малц
Или за 100л. :
1. Пилс 8кг.
2. Пейл 8кг.
3. Пшеничен 2кг.
-------------------
общо 18кг.

Озахаряване на 68гр. за повече тяло 30 мин.
втора пауза за 10мин. на 72гр.
маш-аут на 78гр.

Вода - 60л. за озахаряване , 80л. за промиване.
Добавки - млечна киселина за вкарване на майша до 5.2 пеха (около 50-60мл. за тази варка)
Ензим ПЕНТА - 10мл. за подобряване на филтрацията по време на промиването. Внася се веднага след разбъркването на майша, заедно с млечната киселина.

Варка 90 мин.
Хмел Willamette 150гр. за 80 мин.
+ още 150 гр. в последните 10 мин. заедно с копривата.

Копривата - само връхчетата се берат както за супа. В моя случай количеството беше една голяма кофа от 14л. тъпкана до около 10л.
Не съм го теглил на килограми, но мисля че имаше поне 2 кг.

В торба поставих цялото количество коприва и я вкарах във варката 10 мин. преди края - само за вкус и аромат.
След това я извадих и отцедих.

Резултат - 105л. на 11.8% с горчивина около 25-30 IBU.
Ферментация с дрожди Нотингам на около 16-18гр. за 6 дена. Още два дена в бистрене с желатин.
Кегиране и газиране принудително с налягане ЦО2.
Предполагаем алкохол 4.5% ABV

------------------------------------------

Версия хард :
Попарената от варката коприва залях с поседните 5 л. пивна мъст от казана - в отделна кофа с капак от найлонов плик.
Там протече паралелно ферментацията върху цялото количество коприва.
Бутилирах с добавяне на малцов екстракт и дрожди Маури Брю Драут - тъй като след ферментацията нямаше как да извадя бистра бира от кофата с копривата, а след изстискването тя беше много мътна, та се наложи да престои две седмици в две големи певецета в хладилник, за да се избистри.
(след избистрянето дрождите са се утаили и затова добавих сухи Драут)
Остана си така леко мътна, но и с променен цвят към зелено.
Дали ще става за пиене ще разберем на конкурса Голдън Ромбус :)
Всеки случай в тази версия копривата се усеща прекалено силно и натрапчиво.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1996
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Уртикария (Пейл ейл с коприва)

Мнениеот SDS » 09 Май 2018, 23:20

Браво много е добра. Хареса ми от първа глътка :D
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 268
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен


Назад към Рецепти получили награди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта