Колко време ферментира

Модератор: Martin

Re: Колко време ферментира

Мнениеот koftyto » 08 Авг 2018, 10:53

Здравейте,
Решил съм да варя RHOMBUS BELGIAN BLOND.

Pilsner 87%
Melanoidin 2,10%
Carapils 10,90%

Challenger - 9gr.
St. Golding - 12gr.
Halertau tradition - 10gr.

Yeast - Lellmand abbaye

Питането ми е проблем ли ще е ако оставя бирата във ферментатора 8 дена (Събота варя следващата Неделя да бутилирам)?
И по принцип колко време е прието бирата да стои за да се газира след бутилиране преди да я охладите?

Благодаря предварително!
Cheers!
koftyto
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Юни 2018, 09:32

Re: Колко време ферментира

Мнениеот KpaTyH » 08 Авг 2018, 16:58

Не е проблем да стои 8 дена във ферментатора, газирай 1 седмица и хладилник
Аватар
KpaTyH
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 97
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Колко време ферментира

Мнениеот koftyto » 08 Авг 2018, 18:52

Супер! Много благодаря!
koftyto
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Юни 2018, 09:32

Re: Колко време ферментира

Мнениеот LivingInChaos » 09 Авг 2018, 16:59

Принципно и две седмици не е проблем да стои над маята. Стига естествено да не е много топло!
Въпреки че много бира сме изпили всички на една седмица, ако не е вайс или ИПА те съветвам
поне две! Амин! /цял месец мене ако питаш е хубаво да отлежи така да се отпусне/
LivingInChaos
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 27 Май 2016, 09:28

Re: Колко време ферментира

Мнениеот MadButcher » 13 Авг 2018, 10:04

Ако се довериш на горното мнение и държиш бири по месец с маята те очаква бира със силен мирис на мая, ще започне и да газира още във ферментатора. Ферментацията се следи не с дни, а със захаромер или с каквото там мериш и на всяка мая, температура и начална плътност на бирата, протича различно във времето. По две седмици съм държал лагери, но на 10С и там ферментацията протича по-бавно. Даже и тях откалявам след 10ти, 12ден, но според показанията на рефрактомера. Редно да се откали във втори съд най-късно след 10 ден и то пак зависи началната плътност, дрожди, начина на озахарявани и стила, който гониш. В него се слагат и сухите хмелове и квото там ще слагаш и пак според мен макс 7-10дни и трябва да се бутилира, иначе започват други процеси.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 156
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Предишна

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта