Озахаряване директно с 7 л. вода на 1 кг. малц?

Дискусия за методи, съдове, проблеми при озахаряването на кашата.

Модератор: Martin

Re: Озахаряване директно с 7 л. вода на 1 кг. малц?

Мнениеот dr_slavov » 15 Мар 2019, 11:32

- Гъст майш. По-трудно инактивиране на ензимите поради защитните свойства на колоидите и разтворените вещества. По-бавно и непълно протичане на озахаряването поради инхибиращото действие върху ензимите на получените захари.
- Рядък майш. По-бързо денатуриране на ензимите, но и значително по-бързо и пълно озахаряване. По-добра екстракция на белтъци и неразтворими вещества. (по-тъмна мъст).

Изследванията показват, че разликите крайния резултат между 1:2 и 1:4 са под 5%. Което всъщност няма никакво значение при домашно пивоварене. Всико от 1:2 до 1:4 работи без проблем. Оптимума за домашно варене е 2,5 до 3,2.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 465
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Предишна

Назад към Озахаряване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта