Стартер - колко и как

Модератор: Martin

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот ultrashock » 19 Мар 2019, 09:41

lhristov написа:
ultrashock написа:
Martin написа:По принцип стартера е добре да се остави на студено да се утаи и после да се декантира, и да се закваси само с дрождите на дъното.
Аз поне така правя винаги. При 20л варка и 2л стартер, не искам 10% силно окислена бира вътре.

А защо е нужно само дрождите да се заквасят? Какъв е проблема да се сложи цялото количество, все пак си е още 2-3 литра бира?


Мартин вече ти е отговорил. Ти просто не четеш! Или не си водиш записки? :o А?
Трябва мнооооого да си му благодарен.
И аз съм му благодарен, че споделя. :text-thankyoublue:

Чета, чета и записки си водя, плюс това и отговорих! И аз съм му мнооооого благодарен :clap:
От следващата варка със стартер действам по същия метод.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 563
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот markov » 19 Мар 2019, 19:03

Благодаря много за споделения опит!!
markov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 17 Ное 2016, 21:57

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот ВескоВарна » 13 Апр 2019, 19:35

В четвъртък промих Нотингам от Амбър. В петък направих втора промивка. Днес извадих един компотен буркан да се аклиматизира с 50% дрожден слой. Плавно го затоплих с мъст с ниска захарност(след края на промивката) и малко захар. Час и половина по-късно имаше очевидна реакция, но не беше шупнал на пяна. Стартер около 2л. за около 75-80л мъст. Реших да поръся едно пакетче Нотингам от миналата година в/у пяната за всеки случай.
Варка -25бр.
Малц -236,1кг.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 147
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Предишна

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 госта