Стартер - колко и как

Модератор: Martin

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот markov » 13 Мар 2019, 21:05

Колеги, как компенсирате липсата на гочирвина в стартера (ако правите стартер от сух малц)?
Или как изчислявате горчивната в крайната бира, ако стартера е друг вид пивна мъст с различна горчивина?
И ако имате стартер от пиван мъст с други хмелове, как се променя вкуса/ или как донапасвате на търсения резултат?

Или е пренебрежимо малко и не го смятате/взимате под внимание?
markov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 17 Ное 2016, 21:57

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот ultrashock » 14 Мар 2019, 09:18

Едва ли има значение. Стартера все пак е много малко количество спрямо готовата бира дори за малки варки по 15-20 литра. Не ми се вярва да правиш стартер с 10 литра мъст, по скоро стандартно е около 1-3 литра или поне аз никога не съм правил над 3 литра. Знам, че има многостъпков стартер, но все пак той е за големи варки така, че процентно ще е има минимално значение.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот Martin » 14 Мар 2019, 10:30

По принцип стартера е добре да се остави на студено да се утаи и после да се декантира, и да се закваси само с дрождите на дъното.
Аз поне така правя винаги. При 20л варка и 2л стартер, не искам 10% силно окислена бира вътре.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот dr_slavov » 15 Мар 2019, 10:37

Винаги практикувам това което е описал Мартин.
Относно горчивината има много други фактори които ще ти повлияят много повече, сравнено с пренебрежимо малкото количество стартер.
Например стареенето на хмела при съхранение с всичките му последствия. viewtopic.php?f=42&t=3602
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот ultrashock » 15 Мар 2019, 12:37

Martin написа:По принцип стартера е добре да се остави на студено да се утаи и после да се декантира, и да се закваси само с дрождите на дъното.
Аз поне така правя винаги. При 20л варка и 2л стартер, не искам 10% силно окислена бира вътре.

А защо е нужно само дрождите да се заквасят? Какъв е проблема да се сложи цялото количество, все пак си е още 2-3 литра бира?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот Martin » 15 Мар 2019, 13:12

2-3 л. мега окислена бира? Не мерси.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот ultrashock » 15 Мар 2019, 15:04

Защо да е окислена? Да си призная преди 2-3 варки така направих и май наистина е вярно, но защо се получава?
Стартера направих като майшнах за 15-тина минути 200-300 грама малц, след това го прецедих през гевгир и накрая го сварих и и охладих. Засях дрождите и на бъркалката за 24 часа.
Малко разяснения ще дойдат добре за не толкова запознатите със стартери.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот Martin » 18 Мар 2019, 09:59

Еми целият смисъл на бъркалката на стартера е да вкарва максимално кислород за да стимулира растежа на дрождите. В края на стартера имаш живи и витални дрожди и 2л окислена до пръсване бира.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот ultrashock » 18 Мар 2019, 12:09

Да, вече и стана ясно. Добре, че съм имал късмет досега. Няма да практикувам този метод повече, ще действам като вас.
Трябва ли да я държа на студено за да се утаи или е достатъчно да я оставя 1-2 часа да почине и след това да източа бирата и да влея само дрождите?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот lhristov » 18 Мар 2019, 21:21

ultrashock написа:
Martin написа:По принцип стартера е добре да се остави на студено да се утаи и после да се декантира, и да се закваси само с дрождите на дъното.
Аз поне така правя винаги. При 20л варка и 2л стартер, не искам 10% силно окислена бира вътре.

А защо е нужно само дрождите да се заквасят? Какъв е проблема да се сложи цялото количество, все пак си е още 2-3 литра бира?


Мартин вече ти е отговорил. Ти просто не четеш! Или не си водиш записки? :o А?
Трябва мнооооого да си му благодарен.
И аз съм му благодарен, че споделя. :text-thankyoublue:
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron