Вайцен

Модератор: Martin

Re: Вайцен

Мнениеот BatVentsi » 29 Апр 2017, 21:22

Тая рецепта я варя вече трети път и все вдигам количеството (а съм пивовар от има няма месец и нещо). Само че малко паузите ми са различни. Протеинова само 10-20 мин, даже май и това не е нужно. Хареса се на всички и с всяка варка става по-изпипана. Засега ползвам само халертау 80% в началото, 20% 10-15 мин преди края (13-16 ИБУ). Не слагам мъх. Обичам облака. Ползвам гръцки малц и като че ли мойта все става леко по-златиста. Всичките ги ферментирах на 21-23.. тая последната скочи малко до 24 в края (още бълбука) но бананите си бяха винаги там. А и тая е със стари дрожди промити от предната. Бомба са.

Ей тук сложих някои снимки от първата варка
viewtopic.php?f=25&t=3521&start=20#p15359
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Вайцен

Мнениеот koftyto » 11 Авг 2018, 18:14

Много добре се получи!
Много лесна рецепта!
Препоръчвам!

Pale Ale Malt - 2 кг
Wheat Malt pale - 2 кг
HALLERTAU - 30 гр. @ 50мин.
HALLERTAU - 20 гр. @ 10мин.
Safbrew WB-06 - 11гр.
Еднотемпературно озахаряване на 65 градуса.
- машаут на 78 гр.

7 дена във ферментаторът на 22 градуса.
Разкош!
Прикачени файлове
weizen.jpg
koftyto
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 30
Регистриран на: 11 Юни 2018, 09:32

Re: Вайцен

Мнениеот deuspld » 05 Мар 2019, 13:10

Здравейте,
за следващия уикенд съм замислил да завъртя рецептата на колегата ALL_ON от първия пост на темата. Това ще ми е първа варка с пшеничен малц. Струвам ми се, че рецептата е достатъчно лесна за първи вайс-опит, но ми изкачат няколко въпроса:
1) pH-то, което гоним за озахаряването, същото ли е като при ечемичните малцове: 5,1-5,2?
2) чета по форумите, че на вайсовете като цяло промиването на триците върви трудно. Гледам някои слагат оризови люспи и тн. Има ли смисъл да търся подобни добавки, или мога да го излъжа и без тях (съдът ми за прецеждане е самоделка, от две 30-литрови кофи една в друга, външната- с кранче, вътрешната с надупчено дъно. Във вътрешната слагам и ето тази торба: https://www.aliexpress.com/item/2PCS-100-Micron-Nylon-Straining-Bag-50cm-x-55cm-Fine-Mesh-Food-Strainer-Filter-Bags-Green/32853306537.html?spm=2114.13010708.0.0.3a994c4dyd0OLO )?
3) Имам известно количество шоково замразени малини, върти ми се една идея да добавя една част в края на варката и после още толкова за последните няколко дни на ферментацията. Струва ми се, че аромата на малини би стоял много добре върху вкуса на вайс-бирата. Някой пробвал ли е нещо подобно да сподели впечатления?
Keep calm and кот' - тако'а!
Аватар
deuspld
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 08 Дек 2017, 12:57
Местоположение: Пловдив

Re: Вайцен

Мнениеот deuspld » 05 Мар 2019, 13:54

И още нещо: сега обърнах внимание, че в рецептата пише 90мин варене. Каква е целта на това толкова продължително варене? По-висока първоначална плътност, или има и нещо друго?
Keep calm and кот' - тако'а!
Аватар
deuspld
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 08 Дек 2017, 12:57
Местоположение: Пловдив

Re: Вайцен

Мнениеот Bones » 05 Мар 2019, 15:41

Торбата ти е напълно достатъчна за прецеждането. Аз варя с подобна и никога не съм имал проблем с пшеничните.

Пшеничните бири по принцип не са високоалкохолни, така че това с варенето си е доста субективно.

За останалото да се изкажат по-знаещите.
Bones
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 85
Регистриран на: 30 Авг 2015, 10:06

Re: Вайцен

Мнениеот ALL_ON » 05 Мар 2019, 21:09

Цели се в стандартното pH. Варенето 90 минути при мен обикновено е за да докарам до нужно количество или начално плато. Спокойно можеш да вариш 60 минути. Прецеждането е малко по-тегаво в сравнение с други бири, но нищо фрапантно. Общо взето се убедих, че за наистина добър Вайцен си трябват дрожди Вайщефан. Не, че с другите не става, но определено отстъпват :) Успех!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 529
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Вайцен

Мнениеот deuspld » 05 Мар 2019, 21:27

Благодаря за поясненията и на двама ви. Материалите вече са поръчани, само да се добера до село петък вечер и събота рано-рано я захващам. :dance:
Keep calm and кот' - тако'а!
Аватар
deuspld
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 08 Дек 2017, 12:57
Местоположение: Пловдив

Re: Вайцен

Мнениеот deuspld » 12 Мар 2019, 14:51

Да споделя каква я свърших:
2кг гръцки пилзнер малц
2кг пшеничен малц, също гръцки

хмел: Халертау мителфрю , 4,9% алфа к/ни
Дрожди: WB-06

Озахаряване:
52 градуса за 25мин
64 градуса за 35мин
72 градуса за 15 мин
Корекция на pH още в началото от 5,65 до 5,1, с едно наум че може и да не е баш толкова, защото бях забравил да си калибрирам рН-метъра предварително.
Понеже за първи път правя вайс и подходих малко на принципа "страх лозе пази"- сложих в майша 0,5мл ензим от този http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=1_10&products_id=420
Не знам доколко се дължи на ензима, защото за първи път ползвам, но промиването мина абсолютно безпроблемно.
Оше в нчалото си бях поставил за цел OG около 1,047, затова варих до достигане на тази стойност, или иначе казано- около 60мин.
Хмела го вложих на 2 пъти: 20 грама 10мин след завиране и още 30гр непосредствено преди да сваля тенджерата от огъня.
Охладих, откалих, минах утайките през жълтия чорап и в крайна сметка имах във ферментатора 21л. пивна мъст с отн. плътност 1,047 / 20градуса. Още в неделя сутринта вече имаше стабилно пяна отгоре и видима ферментация, днес клапана продължава да бълбука, макар и по-слабо и цялото помещение ухае на банани и бонбони, много яко :lol:
Ще кача снимков материал като имам готов продукт, ама отсега усещам, че няма да ми е последния вайс това :)
Keep calm and кот' - тако'а!
Аватар
deuspld
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 08 Дек 2017, 12:57
Местоположение: Пловдив

Re: Вайцен

Мнениеот Foreigner » 12 Мар 2019, 19:27

Привет, малини съм слагал точно след края на бурната ферментация за няколко дни, но не на вайцен, а на белгийски вит. При вайцена не знам как ще се получи точно заради бананите и дъвките. Изненадващо и за мене, малиновият вит се хареса на някои от колегите на една от софийските сбирки. Имай предвид, че се появяват и леко кисели нюанси.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Вайцен

Мнениеот deuspld » 12 Мар 2019, 21:55

Малините са много кисел плод, така че е логично да има кисела нотка накрая. Имам опит с (полу)професионално производство на малиново вино, та сме правили доста експерименти и анализи, ако на някой му е интересно, мога да разкажа повече, но в някоя друга тема, за да не разводянваме тази.
Иначе експеримента вайс+малини ще остане за другия път, че ги забравих във фризера и ме домързя да се връщам от село за тях. Плана ми е да повторя същата варка, от която да отделя 5 литра в друг съд след началото на ферментацията, на които да добавя 0,5кг пресни малини. Ще споделя резултата в темата с експериментите като стане, но ще е другия месец най-вероятно.
Keep calm and кот' - тако'а!
Аватар
deuspld
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 08 Дек 2017, 12:57
Местоположение: Пловдив

Предишна

Назад към Пшенични бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта