Weizenbock

Модератор: Martin

Weizenbock

Мнениеот Mihail » 28 Юни 2016, 14:15

Здравейте, колеги :)
Искам да споделя с вас една от най-странните бири, които съм правил.

Малцове:
48% Пшеничен малц
36% Мюнхенски тип 2
13% Пилснерски малц
3% Караарома

Майшуване:
20 мин на 52-54 градуса
45 мин на 65 градуса
15 минути на 72 градуса
загряване до 78 и прецеждане.
pH на майша 5,4 - не съм добавял млечна киселина.

Общ обем на пивната мъст - 24 литра на 20* P

Варене - 75 минути
50 г Магнум 15 минути след началото на варенето. Щипка ирландски мъх 10 минути преди края.
Охлаждане до 22 градуса. Начален екстракт - 21,84* Р

Ферментация:
8 дни на 20 градуса. Мая WB-06 11,5 грама с мини стартер.
Отлежаване:
49 дни на 5 градуса (без маята)
Краен екстракт - 4,17* Р; ABV - 10,08%; Цвят 70 ЕБС; Горчивини 33,5 IBU;
При ботилирането добавих по 1 прашинка Mauri draft. Газировката е с обиковенна бяла захар - 6,5 грама на литър.
Резултата:
Brew.bmp


Бирата взе второ място на конкурса тази година в категория "Бок бири" на една точка от гранд шампиона :)
Mihail
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Мар 2014, 16:15

Re: Weizenbock

Мнениеот ALL_ON » 28 Юни 2016, 14:38

Супер изглежда, а параметрите са определено респектиращи :clap:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 536
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Weizenbock

Мнениеот dr_slavov » 29 Юни 2016, 15:18

Mihail написа:Общ обем на пивната мъст - 24 литра на 20* P

От колко кг малц и с колко вода ги получи?
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 501
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Weizenbock

Мнениеот Mihail » 29 Юни 2016, 17:00

Твърде много :D Плана беше да направя 1 голям майш и да го разделя - високия екстракт да отиде за Weizenbock-a, ниския за някаква лека бира. Общо 10 кг малц и 70 литра вода. В крайна сметка изпуснах малката варка и получих около 32-33 литра на 5*Р, които се наложи да ги бракувам, тъй като ми свърши газта 5 минути след началото на варенето и беше вече полунощ... Неприятно, ама поне силната бира стана :)
Mihail
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Мар 2014, 16:15


Назад към Пшенични бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron