Повторно използване на пивни дрожди

Модератор: Martin

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот Bones » 19 Юли 2017, 01:15


Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum

Piece of art!

Българският нюх към иновации все пак ще оцелее.
Bones
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 31
Регистриран на: 30 Авг 2015, 10:06

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот ultrashock » 02 Авг 2018, 08:25

Най-накрая и аз се престраших да събера дрождите от последните две поредни варки. По инструкция на Влади направих следното(не успях да спазя всичко, което ме посъветва, но донякъде):
1. Бутилирах като постепенно преливах в 20л кофа, от където пълня бутилките;
2. Остатъка - малко мътна бира и дрожди запазих;
3. Преварих около 2-3 литра вода за всеки бидон;
4. Охладих до стайна температура;
5. Изсипах водата в бидона и разджурках енергично;
6. Прелях в дезинфекцирана бутилка от минерална вода 6л;
7. Оставих така до другия ден, понеже не ми остана време, бутилирането отне 3 часа и повече от 200 бутилки;
8. На следващия ден преварих големи буркани 680мл, 1л, 2л, каквито имах под ръка;
9. След това дезинфекция с окорон и подсуших;
10. Изсипах съдържанието от двете бутилки в бурканите внимателно, без най-гъстото отдолу;
11. Напълних ги до горе и в хладилника;

Ето какво се получи:
IMG_3738.jpg
Mangrove Jack - Belgian Wit M21
IMG_3737.jpg
The Yeast Bay - Sigmund's Voss Kveik


Ще ги оставя да се утаят, ще изсипа горния слой течност, ще ги разпределя по 2-3 пръста от гъстото(150-200мл) в буркани по 680мл и след това ще долея с изотоничен разтвор. Би трябвало една доза да стигне за поне 20 литра бира.

Има ли шанс да разбера дали има някаква зараза, въпреки че внимавах?
Допуснал ли съм някаква грешка, която може да е предпоставка за зараза или да не се получи нещо като хората?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 466
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот Dave Lombardo » 02 Авг 2018, 10:37

Моят квейк изгърмя в хладилника след 2-3 седмичен престой и осрахме пейзажа, така и не можах да направя нова варка с ожънатите дрожди.
За сметка на това жената ми сътвори чуден скандал :D
Не зная дали не е добра идея да отваряш лекичко капачката на буркана от време на време, за да могат тия изроди да изпускат парата :evil: :evil: :evil:
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 159
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот MadButcher » 02 Авг 2018, 11:41

ultrashock написа:Най-накрая и аз се престраших да събера дрождите от последните две поредни варки. По инструкция на Влади направих следното(не успях да спазя всичко, което ме посъветва, но донякъде):

9. След това дезинфекция с окорон и подсуших;

И с какво подсуши след Окорона ?
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 156
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот ultrashock » 02 Авг 2018, 11:43

обърнах ги надолу върху една суха кърпа :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 466
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот MadButcher » 02 Авг 2018, 11:52

Това е абсолютно ненужно.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 156
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот ultrashock » 02 Авг 2018, 12:02

MadButcher написа:Това е абсолютно ненужно.

Някаква обосновка?
Знам, че окорона убива както лошите бактерии, така може да убие и дрождите, ако случайно е в по-големи количества. Идеята да ги обърна надолу е да се стече по стените остатъчния окорон, а след това с гърлото нагоре за няколко минути, за да се доизпари каквото е останало..
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 466
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот dr_slavov » 02 Авг 2018, 12:12

ultrashock написа:7. Оставих така до другия ден, понеже не ми остана време, бутилирането отне 3 часа и повече от 200 бутилки;
Не ги чакай толкова. Уплатняват се и губиш фракцията която е по-флоктуентна.
ultrashock написа:Би трябвало една доза да стигне за поне 20 литра бира.
Това завиаси от количеството на дрожди в мл и колко време си ги държал в хладилника.
Dave Lombardo написа:Не зная дали не е добра идея да отваряш лекичко капачката на буркана от време на време, за да могат тия изроди да изпускат парата
Ами не е добра идеята. Всяко отваряне е риск от зараза. Ако промиването е направено правилно и няма остатъчни захари няма проблеми с бомбажи.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 410
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот Dave Lombardo » 02 Авг 2018, 14:14

dr_slavov написа:
Dave Lombardo написа:Не зная дали не е добра идея да отваряш лекичко капачката на буркана от време на време, за да могат тия изроди да изпускат парата
Ами не е добра идеята. Всяко отваряне е риск от зараза. Ако промиването е направено правилно и няма остатъчни захари няма проблеми с бомбажи.


Нямах предвид да се маха капачаката изцяло, а само леко да се отвинти, колкото да изсъска :D
Когато ми изгърмяха шишенцата в хладилника коментирах с Мартин (той ми беше дистанционен ментор в промиването, а и не само) и той тогава ми каза да не затягам съвсем капачките, а да ги оставям леко хлабави, за да може CO2 да излиза. При промиването в слърито влиза кислород, а и все се намират малко остатъци храна, а тия норвежки уроди им стига да им щракнеш с пръсти, за да се събудят и да вършат поразии :D
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 159
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот Martin » 02 Авг 2018, 14:21

Можеш да затвориш плътно когато са заспали добре. При различни дрожди това става по различно време. Зависи и от кислорода и от колко имат останало да хапват.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 941
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

ПредишнаСледваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта