Hard Apple Cider

Модератор: Martin

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот MadButcher » 16 Авг 2018, 14:54

Ами в секция "Експерименти" си - експериментирай :D Тия тънките сметки не ги правя, защо никога не излизат и наумя ли си да експеремнтирам нещо, никога не мисля за цената
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 164
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Dejmos » 20 Авг 2018, 10:11

С такава преса ябълките ще те озорят. Ако не са смлени, няма да изкараш много, ако са - ще си излизат през процепите. Ще трябва да ги сложиш в нещо здраво и пропускливо, като чувал за захар. Предполагам, че ще е добре да е на няколко отделени един от друг слоя, за да изтича сока по-лесно.
Смилане и ензим ми се струва добър подход. Но ще трябва да добавиш КМБС, едновременно да предотвратиш окисляването и нежеланата дива ферментация. После утаяване, преглеждане, пресоване на утайката, за да изкараш още сок.
Перспективата да мина през всичко това ме накара да пробвам с купешки...
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 642
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот deuspld » 22 Авг 2018, 13:25

Смилане и ензим ми се струва добър подход. Но ще трябва да добавиш КМБС, едновременно да предотвратиш окисляването и нежеланата дива ферментация. После утаяване, преглеждане, пресоване на утайката, за да изкараш още сок.


В общи линии и аз така смятам и нещо подобно щях да направя, но за съжаление здравословен проблем ми провали сайдер-начинанието и май ще остане за догодина. Яд ме е само, че такова изобилие от ябълки на село ще отиде зян, но какво да се прави...
deuspld
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 08 Дек 2017, 12:57

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот MadButcher » 03 Сеп 2018, 09:07

Гледах едни хамериканци мелят ябълките на едро и после в такава преса, но ябълките са във чувал, нещо като голяма филтърна торба и сока изтича бистър без плодовата част. Директно го наливат в туби и от там във ферменатора.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 164
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ВескоВарна » 12 Сеп 2018, 15:49

В петък ще правя вино, но и за сайдер се нахъсвам. Мисля да цедя със сокоизтисквачка на почивки 4 по 5л. и през жълта торба директно във ферментатора. Проблема е, че не намерих DV10 във Варна, а за едно пакетче не си струва да пускам заявка ... в хладилника имам 1бр. Нотингам и доста ВИТИЛЕВЮР С от магазина на Виктрор, които са винени за ракия. Кои да ползвам?

Няма защо да мислите колко е рандемана, просто ориентирайте остатъка към някоя джибря...
Варка -23бр.
Малц -204,1кг.
Бира -1046л.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 135
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Foreigner » 12 Сеп 2018, 17:37

Ще стане с Нотингамките - колеги са правили и са доволни от резултата. И с Витилевюра вероятно няма да имаш проблем - ползвал съм ги за вино и работят отлично. Може и да разделиш сока на 2 по 10, за да опиташ и двата щама и да знаеш за следващи опити кой ти харесва повече. Жълтата торба бих я пропуснал - ще отделиш по-внимателно при откаляването преди добавянето на захарта за газировка.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ВескоВарна » 15 Сеп 2018, 15:06

В крайна сметка отделих малко от стартер за джибри от ВИТИЛЕВЮР С ... превил съм сайдер с промити Нотингам, не знам защо храня илюзии, че с винените дрожди има по=голям шанс за спонтанна малолактична ферментация.
Цеденето на сок с домашна сокоизтисквачка обаче е грешка, която няма да повторя!!! Рандеман около 50%, профилактика на всеки 0,5л сок, за времето за което събрах 9л сок щях да сваря една бира! Не успях да съсипя сокоизтисквачката, макар, че се постарах сериозно. Идеята да смеля ябълките с месомелачка за да не се товари сокоизтсквачката се оказа тотално погрешна! Не го правете!
Мисля да си направя преса от барабан на автоматична пералня, дотогава - сайдер от купен сок! След седмица ще пиша какво се поличи ... забравих средна захар 14%, включих около 10% диви ябълки.
Варка -23бр.
Малц -204,1кг.
Бира -1046л.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 135
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот MadButcher » 19 Сеп 2018, 08:50

ВескоВарна написа:Мисля да си направя преса от барабан на автоматична пералня, дотогава - сайдер от купен сок! След седмица ще пиша какво се поличи ... забравих средна захар 14%, включих около 10% диви ябълки.


Като стане ще те помоля да покажеш резултата! Имам и аз един барабан от авт. пералня. Иначе става и с тия преси, които ги продават сега по магазините за грозде и плодове, но трябва предварително да са нарязани или по-добре смлени с мелачка за плодове. Същата я има в Практикер и заедно с пресата могат да се заформят за около 180лв. двете ,грубо сметнато. Би ги набави ако имам достатъчно плодове. Моите ябълки обаче не дават добър плод всяка година и ще пропусна тази. Сега имаме колкото за прясна консумация, миналата бяха толкова много, че нямаше какво да ги правя. Идеята за сайдер от сок не ме блазни. Не ми е предизвикателство.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 164
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Предишна

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта