За ферментаторите

Модератор: Martin

Re: За ферментаторите

Мнениеот Yaskata » 27 Ное 2015, 15:48

снимката е от ден първи
а тази:

2015-11-27 07.30.16.jpg


е от 4ти ден, който се оказва последен. Втори ден вече тубата е заковала на 7,5 Р, а дамаджаната на 5 Р (начално, и на двете, беше 14Р)

и в двата съда имаше пяна, но не много дебела. Тази сутрин ги отворих да помириша - не ми направиха някакво лошо впечатление.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: За ферментаторите

Мнениеот victoryvt » 27 Ное 2015, 17:53

Според мен им е студено, защото пластмасовата бутилка е по-малка и по-бързо е истинала към края на ферментацията, а дръгата е поддържала още малко топло и е успяла да досвали екстракта до 5 , което е приемливо за 14 начална.
Но 7.5 не е.
Премести ги на топло и виж след още 2-3 дена как е.
Сега вече не е проблем високата температура, тъй като по-голямата част от екстракта е изяден.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: За ферментаторите

Мнениеот Yaskata » 28 Ное 2015, 12:11

да температурата не е много висока ~18гр, (дрождите са Нотингам)
ще ги преместя и да видим :)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: За ферментаторите

Мнениеот bojo » 28 Ное 2015, 12:23

На 18гр Нотингам си работят перфектно, аз дори и на 16гр съм ги гърчил. Някои колеги споменават и за по-голям студ, но трябва повече време.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: За ферментаторите

Мнениеот mirix » 30 Ное 2015, 00:10

Аз сега ги гърча не 13 гр. 24 часа след поръсване по пяната ферментацията не е хукнала. Има 2-3 петна с диаметър около 3 см. на мътна пяна. При 18 действат като моторетка да знаеш!
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: За ферментаторите

Мнениеот Yaskata » 30 Ное 2015, 22:26

да, и аз имам отит с Нотингама на ниска температура.
все пак ги зави добре и вътре сложих нагревателя на 20гр.
Сега установявам, че за ~20 часа захарността не е намаляла, а даже се се повишила с 1гр. :D
явно тази биричка отлита директно в кенефа ...
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: За ферментаторите

Мнениеот st_jivko » 30 Ное 2015, 22:29

Yaska,не ти ходят тия приказки...
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: За ферментаторите

Мнениеот Yaskata » 30 Ное 2015, 23:13

е, няма да я хвърля без да и дам още едн-два шанса де :)
не мирише на лошо - ще бутилирам и зчакам газировка и отлежаване, пък да видим.
Просто ми е странно какво се случи. Първо мислех, че е хвърлям брата от дамаджаната, после мислех, че ще хвърлям бирата от бутилката, а накрая май е изпием и двете, (да не утиват зян) :lol:
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: За ферментаторите

Мнениеот st_jivko » 30 Ное 2015, 23:19

Така те искам.Само напред и нагоре.Доста акъл съм попил от твоя опит.
Така че-не ме разочаровай.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: За ферментаторите

Мнениеот victoryvt » 01 Дек 2015, 10:04

Ти с какво я мериш тая плътност (екстракта) ?
Няма как да се повиши ако си стоплил. (Да не би да пада температурата вътре в тия туби, а ти да си мислиш че ги топлиш?)
При стопляне плътността се намалява - от там захаромера потъва повече и съответно показва по-малко като стойност.
Отделно дето би следвало да наблюдаваш падане , а не покачване заради ферментация.
Дори и вкисване да върви - екстрактът пак ще пада, а няма да се качва.
Покачване може да има само при охлаждане, което може да обясни и спирането на ферментацията.
А защо просто не ги преместиш там където живееш или спиш ?
Не вярвам да стоиш на температура под 18 гр. и да ти е комфортно ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта

cron