Помощ за АйсБок

Модератор: Martin

Помощ за АйсБок

Мнениеот Martin » 18 Сеп 2015, 16:17

Здравейте,

В момента правя планове за варка на Айс Бок към началото на зимата. Обаче не съм много запознат с тънкостите при него, пък като цяло и при лагерите. Та имам някои въпросчета към по-опитните.

Майшуване - става ли еднотемпературно?
Диацетилна пауза - Как и кога?
Отледяването/концентрацията/ - Кога да извадя ледът от мъстта?
Колко да я оставя минимално да лагерува (не ми се чака чак толкова колкото трябва)?
Може ли да стане бутилкова газировка, и ако да, с какви дрожди да засея за бутилиране? Мисля да е силничка така че си мислих за Bayanus (шампанско).
По рецептите не ми е ясно какъв малц и какви количества. Казват макс 30% пейл ейл и макс 30% Мюних, ама другите максимуми са толкова малки че не мога да направя 100% с тях. Нещо не ми излиза сметката.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Помощ за АйсБок

Мнениеот ameba13 » 01 Окт 2015, 10:10

не се замразява пивната мъст, а вече готовата бира! тоест след ферментацията.

по същество се прави обикновен бок/допелбок, който след това се замразява - за това не са ти необходими дрожди за шампанско!

Относно маишуването - немците го правят многотемпературно или с декокция. Не че няма да стане еднотемпературно.

Според мен замразяваш до към от -2 до -3 градуса (аз така съм си замразявал бира в кег по невнимание)

След цялото отлежаване и замразяване най-добре да посееш нови дрожди за бутилковата газировка.

Що по-добре не направиш един обикновен Бок, пък ако ти се стори слаб винаги можеш да замразиш бутилката в камерата на хладилника (стига да е пластмасова).
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42


Назад към Лагерни бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron