тръба за серпентина

Кой с какво охлажда - чилъри, ледени бутилки, водна баня, проточно охлаждане, топлообменници и др.

Модератор: Martin

Re: тръба за серпентина

Мнениеот victoryvt » 21 Окт 2014, 17:07

Важна е площта за топлоотдаване, както и материала.
Серпентината е сметната правилно ако при не много висок разход на вода на изхода излиза вода с темп. близка до тази на течността в казана. Т.е. отначало - почти вряла, после към края - ако влиза 15гр. , да излиза с 20 ако материалът е на около 22-23 в момента.

При мен 10м. медна фи 10мм. + 6м. фи 8 свързани паралелно охлаждат 100л. мъст за около час до 20 гр. с разход на студена вода около 200л.
Водата ми е с темп. около 12-15 гр. Зимата пада до 8-9.
Ако сега бих си правил нова серпентина за 100л. мъст бих свил 15м. медна тръба фи 16 поне.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: тръба за серпентина

Мнениеот ameba13 » 22 Окт 2014, 09:15

Чисто теоретично съображение:

Най-добър топлообмен се получава, когато водата се движи турболентно в тръбата, а не ламинарно.
Всеки флуид си има число на рейнолдс, което показва при достигане на каква скорост на движение ламинарният поток преминава в турболентен. За всяка течност е различно, зависи от плътността, вискозитета, тръбата и разни други.

С други думи ако имаме широка и къса тръба, водата вътре в нея ще се движи бавно, ще се реализира ламинарен порок и топлообмена няма да е максимален.
От друга страна, ако тръбата е с по-малко сечение, то течността вътре ще се движи по-бързо и е по-вероятно да се реализира турболентен (или граничен) поток.

С бюджет от 100лв може да се купи 16,7м тръба фи 10 или 9м тръба фи 16
Медна тръба фи 10 => Контактна повърхност на тръба фи 10, l = 16,7m => ~0.52m2
Медна тръба фи 16 => Контактна повърхност на тръба фи 16, l = 9m => ~0.45m2

=> по-тънката тръба дава маалко по-голяма контактна повърхност за един лев
=> в по-тънката тръба е по-вероятно да се реализира турболентност (зависи от скоростта на движение).

Колко да е дълга тръбата? Теоретично максимални резултати (по разход на вода и време за охлаждане) ще имаме, когато тръбата е толкова дълга, че да позволява хем турболентен поток, хем на изхода температурата да е близка до тази на пивната мъст.

Съвет за по-бързо охлаждане: Бъркане! Разбъркания разтвор се охлажда 3 пъти по-бързо от оставения на спокойствие.
Аз лично пускам голям поток в началото, когато пивната мъст е много гореща и го намалявам, когато температурата падне.
Резултат - от 100 до 20 за 3-4минути


И последно да вметна, че данните които докладва Виктор отговарят на максималната теоретична ефективност (като разход на вода), което ще рече, че му се получило добре и ги разбира тия неща :clap:
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: тръба за серпентина

Мнениеот aldisha » 22 Окт 2014, 11:43

Някой пробвал ли е едновременно вътрешно охлаждане (със серпентина) и външно? Например с водна риза около съда. Има ли някой опит с този тип конструкция?
Между другото, ако на някой му се чете -> http://www.engr.uky.edu/~aseeched/papers/2011/689.pdf
aldisha
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 80
Регистриран на: 29 Яну 2014, 22:54
Местоположение: Варна

Re: тръба за серпентина

Мнениеот ameba13 » 22 Окт 2014, 20:37

Аз съм пробвал - тендцжерата се поставя в мивката, мивката се запушва и се пълни с вода, която изтича през преливника. Това е идеалният вариант, защото топлата вода е на повърхността и изтича през преливника, а студената си е долу и си охлажда.
Същевременно серпентината си върви.

За мене голям смисъл няма, защото охлаждам за минути и само със серпентина, но ако на някой не му достига студ си е вариант.
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: тръба за серпентина

Мнениеот aldisha » 23 Окт 2014, 01:19

Става въпрос за съд 100-150 л. В мивката няма да влезе, и се чудя дали има вариант за някаква водна риза. Не знам, просто някой ако е пробвал да видим кво сатава :)
Иначе това, което бях видял в къщата на един пивовар в Каталуния, той имаше един съд с много добра термоизолация, в която предварително си изстудяваше до много ниска температура вода, която е в затворен кръг с хладителя. Така общо взето върти една вода за охлаждането. Но използваше охладител от този тип ->
Изображение.

А водата охлаждаше, чрез машина за охлаждане на наливна бира, само че течеше вода не бира :)
aldisha
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 80
Регистриран на: 29 Яну 2014, 22:54
Местоположение: Варна

Re: тръба за серпентина

Мнениеот cervesa » 23 Окт 2014, 09:00

Това е пластинчат неразглобяем топлообменник.
Бирената мъст се охлажда в противоток на охлаждащата течност (вода,ледена вода или гликол).
Обикновено се използва чешмяната вода (темп.12-15*С),която охлажда мъстта докъм 18-20*С,което за ейлови бири е ОК,за лагери трябва да се използва и/или ледена вода с темп.0-1*С,но за препоръчване е това да става с втори топлообменник за да се избегнат термични удари върху охладителя за ледената вода .
Отлично решение с един недостатък-неразглобяемостта на топлообменника!Ако се задръсти с белтъци и хмел ,почистването е АД!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: тръба за серпентина

Мнениеот victoryvt » 23 Окт 2014, 09:11

"Казва се - кай-ма, прави се от ме-со" :D

Казва се пластинчат топлообменник - най-доброто и най-скъпо оборудване. Хубавото му е че е много малко на размер, а охлажда зверски добре. Лошото му е че е много скъпо.
Може да се замени с приемлив успех с т.н. поточен охладител - две тръби с различен диаметър една в друга и заедно завити на цилиндрична спирала. Във външната тръба върви студената вода, която на другия край излиза топла, а във вътрешната - влиза бирената мъст гореща и излиза охладена.
Викат му counterflow chiller :
Изображение

Може да се направи и любителски кожухотръбен охладител тип шотгън - парче тръба с голям диаметър 110-200мм в което има множество тънки тръби през които върви бирената мъст за охлаждане , а около тях в голямата тръба върви в противоток студената вода.
Това е пак тип поточен охладител.
Изображение

Има и вариант с U-образни тръби.

Обаче за мен лично охлаждането на цялата сварена пивна мъст в казана си има едно неоспоримо предимство - падат т.н. студени утайки. И колкото по-бързо пада темп. от 100 до 20 гр., толкова по-добре се утаяват те.
Правейки водовъртеж с една голяма лъжица докато се охлажда мъстта, създаваме и условия всичките тия утайки да се загнездят вътре долу в основата на серпентината. След това е лесно вече да се източи бистрата пивна мъст без да се хабят нерви и време за прецеждане през тензух, торба, или каквото ползваме.
Разбира се последната кофа / канче или там каквото е - с гъстата утайка си е въпрос на лична преценка дали да се занимаваш да го цедиш или направо в канала.
Аз лично го цедя по две причини, първо защото съм стипца, второ защото там има много хмел и от неговото изстискване влизат още аромати, които иначе ги губим. Горчивината си е влязла през вренето, но ароматите искат малко да им се помогне. Иначе трябва да завишаваш дозата на финалния хмел.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: тръба за серпентина

Мнениеот kirq4e » 20 Фев 2015, 18:26

Днес попаднах на това видео как пича си прави Counterflow chiller https://www.youtube.com/watch?v=DVf-lTFpR2c Доста проста конструкция според мен. Надявам се да ви е интересно.

Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum

Тук прави първият тест в реална ситуация: https://www.youtube.com/watch?v=ymUvyhgrMcg


Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum
Последна промяна victoryvt на 21 Фев 2015, 10:26, променена общо 1 път
Причина: Има специален таг за вграждане на видео от тубата или вбокс, моля ползвайте ги.
Аватар
kirq4e
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 18
Регистриран на: 22 Апр 2014, 14:13
Местоположение: Варна

Re: тръба за серпентина

Мнениеот Dejmos » 20 Авг 2015, 14:57

Тук http://www.vandelogt.nl/uk_werking.php видях схема на свързване на съдовете в една домашна пивоварна, в която има и такъв Counterflow chiller.

Свързването е както предполагах, гледайки клипчетата, но този подход не затруднява ли прецеждането? Охлаждането в съда за варене сваля утайките и облекчава цеденето, а така целият обем мъст е мътен и прецеждането ще е бавно.

Или се използва някакъв проточен филтър, подобен на циклонните филтри, използвани за почистване на въздух
http://www.aspaeng.com/images/upload/49 ... 6d62d2.jpg
http://shot.photo.qip.ru/202KXNr.gif
(само че не знам дали ще работят за течности)
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: тръба за серпентина

Мнениеот Dejmos » 01 Апр 2016, 13:18

Някой има ли логично обяснение защо цоловите тръби са талкова по-евтини от тези с милиметрови размери?
Купих си 8 метра тръба 3/8"х0,7 (9,52х0,7мм) за 22 лв. В същия магазин тръбите с диаметър 8 и 10 мм са 2-3+ пъти по-скъпи? Подобна разлика видях навсякъде.
Всичко друго е еднакво - медна тръба, мека, на руло... Няма логика. Дори количеството мед в тази тръба е повече, отколкото в 8х0,5, която е много по-скъпа.

Логично или не, направих си 8 метра (е, малко над 7 ще са в бирата) серпентина за около 30 лв. Купих мека връзка 1,5 м (5лв), срязах я на две и закрепих за тръбата с със скоби 8-12 см (почти 2лв). Влиза толкова плътно, че може и без скобите, но за всеки случай. Мъжката част на меката връзка ще я свързвам на мястото на слушалката на душа. Нклк резервни уплътнения за маркуча на душа и още съм под 30 лв.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

ПредишнаСледваща

Назад към Охлаждане и финално прецеждане

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron