Буре

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

Буре

Мнениеот SDS » 13 Дек 2014, 14:18

Здрaвейте!!!
Бурето кaто е пълно до горе с рaкия губи чaст от съдържaнието си.
Въпросът ми е кaкво пие бурето водaтa от aлкохолa или aлкохолa?
С кaкво се допълвa бурето с водa или с рaкия?
Променя ли си aлкохолните грaдуси с времето?
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Буре

Мнениеот rajev » 13 Дек 2014, 15:20

Бурето е като нас ,пие квото му налееш.Допълвай само с ракия иначе ще пиеш вода :mrgreen:
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Буре

Мнениеот cervesa » 13 Дек 2014, 15:56

@rajev-Това ми хареса! :D :D :D :D :D :D
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Буре

Мнениеот rajev » 13 Дек 2014, 19:18

Преди време тъст ми развиваше една теория как бурето пиело водата и след месеци ракията ставала силна(вдигал и се градуса) .Аз му доказах следното, за 8 месеца бурето изпи около 600грама ракия ,аз естествено доливах със същата ракия (всичката беше 45 градусова).След 8 месеца градуса беше същият беше се променил вкуса който беше УНИКАЛЕН ,дъбовите бурета правят чудеса но според мен минимум 6 месеца за да се насладите наистина на хубаво питие .Поздрави
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Буре

Мнениеот SDS » 13 Дек 2014, 19:48

Тaзи темa точно зa товa я пуснaх зaрaди спор. Нaли знaете, че някой хорa кaквот и дa им говориш не вярвaт и искaм дa му покaжa темaтa и дa му нaтрия носa. :lol: Не им се вярвaше, че може дa се прaви бирa в домaшни условия, но фaкт МОЖЕ.
Нaздрaве!
Ще пуснa един клип относно товa кaквото му нaлейш товa пие стигa дa го открия. :lol:
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Буре

Мнениеот victoryvt » 15 Дек 2014, 12:45

По време на отлежаването на алкохолни напитки в дъбови бурета техният вкус и аромат се подобряват благодарение на следните процеси :
1. Екстракция на вещества от дървесината на бурето.
2. Окислителни процеси в алкохолните съставки на дестилата.

Екстракцията от дървесината е предимно на следните компоненти - танини - различни видове, лигнини, феноли, минерали. Тези вещества придават особена мекота и променят вкуса в различни посоки - редуциращите танини в процеса на отлежаване се превръщат в различни захари, от лигнините в последствие се появява ароматът на ванилия, фенолите са също ароматни вещества.
По-важен за стареенето е процесът на окисляване на различните видове алкохоли в напитката, както и окислението на екстрахираните от дървесината вещества.
Алкохолите се превръщат в ароматни алдехиди, дъбилните вещества дават в последствие редуциращи захари и т.н.
Процесите са сложни и разнопосочни. Но винаги водят до подобряване и облагородяване на вкуса и аромата.
За съжаление има и загуби на алкохол.
Изпарението през дъгите е около 4-5% годишно за бъчви от порядъка на 400-500л (за първите няколко години, след това пада до около 3.3% на година).
За по-малките размери е още по-голям този процент (причината е повишената контактна повърхност за единица дестилат при по-малки бъчви).
Много голямо значение за вида екстрахирани и от там окислени вещества играе комбинацията от процентно съдържание на алкохол и температура на съхранение.
При по-висок процент алкохол в бъчвата - се екстрахират повече лигнини, за сметка на фенолите.
Максимална екстракция има при 45-55 % алкохол, но тя е в посока феноли и е за масови питиета. По-висококачествени напитки отлежават при по-висок алкохолен процент - около 62-70% - тогава съдържанието на редуциращи захари е по-високо, както и на ароматни алдехиди.
Оптималната температура е около 18-20гр. , над 25гр. вече изпарението е твърде голямо за да компенсира по-бързото отлежаване и съзряване.
Влияние дава и киселинността на напитката - колкото е по-слаба - толкова повече се екстрахират веществата.

Та загубите на алкохол са неизбежни и зависят от два фактора основно - големината на бъчвата и температурата на съхранение.
Колкото е по-голям обемът на бъчвата, толкова по-малки загуби има, но и по-бавно текат процесите.
Колкото е по-висока темп. толкова по-големи загуби има, но и по-бързо текат процесите.
Оптимумът е около 18-20гр. и 220, 400 и 500л. бъчви.
Има значение и колко е става бъчвата - най-добри резултати в конячното производство се получават при второто зареждане на нова бъчва. След това от дървесината се извличат предимно танини и лигнини, за сметка на фенолите.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Буре

Мнениеот IVDON » 15 Дек 2014, 18:36

Така наречения "ангелски данък". Мисля, че някъде бях срещнал следното обяснение:
- при висока влажност на околната среда бъчвта изпарява алкохола
- при ниска влажност изпарява водата и от там концентрира алкохола.
IVDON
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 20 Окт 2014, 11:32

Re: Буре

Мнениеот ozko » 15 Дек 2014, 22:32

Алкохола винаги се изпарява преди водата и при по-ниски температури от водата,
околната влажност няма нищо общо.
Моите 5 стотинки :)
Аватар
ozko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 18
Регистриран на: 14 Фев 2014, 11:03


Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron