Да не забравите коледната бира!

Модератор: Martin

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот daniel.trifonov » 03 Окт 2013, 10:44

Аз мислих да я намаля от 10 на 8г, но щом казваш може би ще сложа към 4г.

А за таблицата - да гледах я точно тази и една друга, където пише, че Brewer's Gold е два сорта.
http://www.brewps.com/hop-chart-hop-substitutes.html
Единият е немски, а другият вероятно английки и имат различаващите са характеристики.
И все пак, идеята за добавянето му на този ранен етап е почти само за горчивина, т.е. то аромата я остане нещо, я не.
Спрях се на Northern brewer и явно той ще е заместникът.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот daniel.trifonov » 28 Окт 2013, 18:09

Привет на всички!

Моят вариант на квадрупела е готов за преместване за вторична ферментация, даже се чудя дали има смисъл или направо да бутилирам. Водния клапан не бълбука от 2 дни.
Рецептата се различава леко от тази на Христо:
Вода за озахаряване 13 литра, вода за промиване 10 литра.
Малц: 4,5кг светъл, 170г карамюних, 85г меланоид, 170г карафа, 220г овесени ядки (фини) + 220г пушен малц.
Схемата на озахаряване е същата.
Хмелът е Нотрърн брюър и количеството е променено, за да се запази същата горчивина.
Намалих канелата от 10г на 4г.
Дрожди Т-58. Тези се оказаха много бързи, може би и поради това, че сложих цялото пакетче от 11г. Изферментираха всичко за 4-5 дни, заедно с добавяната допълнително захар.

OG=1.084 (20,23°P) / 15литра
Добавена на 2 пъти по 300г бяла захар
FG=1.03 (7,56°P) след една седмица първична и една седмица вторична ферментация.
Вероятно крайната плътност ще спадне още малко.
Очакван алкохол около 10%.

Крайния продукт е с характерен вкус, който ми напомни за траписткия квадрупел, продаван в Карфур. Разликата е, че при този ароматите са по-силни, има силен аромат на карамфил и слаб на канела, като тези при траписткия не ги усещам.

Можеби бих сложил 10к карамфил и 10г канела, но едновременно и на по-късен етап на варенето. Да врат примерно в последните 20 минути. Пушеният малц придава един много приятен аромат и определено подхожда на една Коледна бира. Може да е малко по-малко 200 или 170г, но на мен и така ми харесва много.
Последна промяна daniel.trifonov на 17 Ное 2013, 15:35, променена общо 2 пъти
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот victoryvt » 28 Окт 2013, 23:58

Еееее, пълните ми душата ...
А наздраве,и дано всичко е наред с бутилковата доферментация.

Аз лично белгийските извращения не ги тача,ама да ме прости Господ,както и Гларуса от Варна ...
:lol:

Джасам си амбърчето и се глася даминавам на лагери.
А как мирише целия гараж на теменужки ...
Завил съм бидона с минерална вата и вътре е 21 гр. , а около него 16 !
Без любов нищо не става.
А сега си пия леко кисел пейл ейл , направен с последните килограми малц от завода в Елин Пелин - вече претопен за скраб.
Между другото,ако ви прокисне леко бирата - не я хвърляйте, добавете в чашата на върха на лъжичката сода бикарбонат и след вдигане на пяната - става елексир.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот daniel.trifonov » 29 Окт 2013, 11:09

Следващата ми варка ще е амбър ейл по някоя от твоите рецепти. И аз като теб ше топля с един нагревател за рибки.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот daniel.trifonov » 17 Ное 2013, 15:38

Бутилковата доферментация мина добре. Можеби има още малко да продължи или ще си остане леко сладникавия вкус. Сега трябва да забравя бутилките в мазето поне до Коледа.

..::РЕДАКЦИЯ 18.12.2013::..


Наздраве с млад квадрупел! Снощи отворих една бутилка. Отлежал е само един месец, но много ми харесва.
OG = 1,11 (1,084 + добавената 600г захар)
FG = 1.028
ABV = ~10.4°
20131217_001.jpg


20131217_002.jpg


20131217_003.jpg
След няколко минути, докато oстържа етикета от гърлото на бутилката :-D


..::РЕДАКЦИЯ 04.02.2014::..

След вчерашната (предпоследна бутилка) мисля, че рецептата, която ползвах е много добре балансирана. С отлежаването вкусовете се уравновесиха и сега се усещат добре. Възможно е при по-продължително отлежаване канеления и карамфиления аромат да намалеят още и тогава количествата на Христо да се окажат по-удачни.
По въпроса за по-дългото отлежаване предполагам, че Дидо the_great може да каже повече.
За съжаление, от моята варка няма да остане да отлежава още много време. Остана само една 0,5л бутилка.


До нови варки!
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот mayosha » 19 Сеп 2014, 15:36

Като чета темата и ми е едно такова коледно :)
Реших и аз да направя един експеримент за тазгодишната коледа, та сега мисля рецептата и излизат някои въпроси. По-конкретно – защо добавяте захар във ферментатора? Единственото за което се сещам е за да се вдигне алкохолния градус, но това не може ли да се постигне чрез озахаряване при по-ниска температура (за да има повече ферментируеми захари) и промиване с по-малко вода (за да има висока начална плътност)?
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот daniel.trifonov » 19 Сеп 2014, 16:20

Да, може да се направи, но на цената на доста по-голямо количество малц (за моята варка още 1кг отгоре).
Белгийските рецепти често използват кафява захар за ферментацията на високоекстрактни стилове пиво. Тя добавя и своя аромат освен, че тялото се "изтънява". За този вид пиво е задължително поне 4 месечно отлежаване на тъмно и хладно. За това време вкусовете и ароматите се балансират. Както ми сподели Дидо великият, добре е да я направиш и да я забравиш.
От моята са оцелели две забравени бутилчици. Радвам се, че съм ги забравил :dance:
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот victoryvt » 21 Сеп 2014, 13:36

10 l. чиста бира с начален екстракт 22% без никаква добавена захар ми стуваше 4.6кг. малцове + 2 часа яко врене.
В момента чакам трета седмица да падне под 6.5% , но не пада.
Та ако бях ползвал и малко захар вместо само малц можеше да имам още по-ниска крайна плътност.
Сега алкохолът е 8.4% и малко не ме задоволява.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот SDS » 21 Сеп 2014, 16:39

По въпроса с добавената захар.
Викторе ще дадеш ли малко пояснения по тая тема кога и как се добавя захар, по колко за да се достигне желаната плътност и променя ли вкуса на бирата.
Аз имах проблем с последната варка и добавих захар в ферментатора, че се надявам да не съм сбъркал някъде.
Преди с оплетката от мека връзка нямах проблем а сега си направих по голям съд за озахаряжане и птомивах доста време.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот victoryvt » 22 Сеп 2014, 19:49

Захар може винаги да се добавя,но се размива вкуса на бирата. Пада тялото.
И по-добре да е глюкоза, декстроза, кафява захар и т.н.
Най-добре да се слага по време на вренето към края му, когато вече имаме поглед върху крайната плътност, и ако тя не ни удовлетворява - добавяме захарта. Така тя все пак малко ще поври и ще се дезинфекцира.
Директното внасяне на захар във ферменттора рискува неговото заразяване с микроби. Ако все пак е нужно да се внесе захар след края на варенето - то може да се разтвори тя в малко вода или незаквасена мъст и да се пусне на микровълнова за няколко минути само да кипне. После охлаждаме и внасяме във ферментатора.
За газировка захарта е друга работа и е коментирана в други теми.

А всъщност,който може да си го позволи - има сух малцов екстракт вместо захар. Това вече няма да навреди на тялото на бирата.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта

cron