Определяне алкохолното съдържание на бирата

Модератор: Martin

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот bojo » 16 Сеп 2014, 07:28

Ако ферментатора ти е туба за минерална вода, пускаш вътре захаромера още при посяването на дрождите и гледаш когато искаш какво става със захарта на живо от събитието. Малко се зацапва от пяната, но за ориентир става.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот nnakov » 17 Сеп 2014, 11:04

Добра идея. Ще я приложа при следваща варка.
А за тази варка по външни признаци как да преценя кога е приключила ферментацията? Днес е трети ден.
И коя е оптималната крайна захарност.
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот cervesa » 17 Сеп 2014, 15:13

Крайната захарност (плътност),затова е КРАЙНА,защото повече няма ферментируеми захари.И се регулира чрез температурния режим на озахаряване,т.е колко ферментируеми и неферментируеми захари си произвел от малца.
Когато пяната на повърхността придобие кафяво зелен цвят ,се приема ,че е достигната 90% от крайната степен на ферментация.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот nnakov » 17 Сеп 2014, 20:57

Благодаря ти cervesa,
тежката пяна премина. Сега повърхността е гладка и само по някое мехурче излиза. Ще я подържа още ден - два, но на 2-3 градуса по-хладно помещение, и наливам в бутилките. А карбонизацията вместо със захар става ли с пчелен мед и, ако да - колко грама мед на литър бира?
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот cervesa » 17 Сеп 2014, 21:13

Труден отговор:)Зависи от меда!Виктор има теория!Аз имам опит от журиране:)Препоръчвам засега да заложиш на захар:)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот nnakov » 17 Сеп 2014, 21:31

Тогава ще заложа няколко бутилки със захар и няколко с мед, и ще докладвам за резултата...
:text-thankyoublue:
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот nnakov » 23 Сеп 2014, 20:54

Вчера я бутилирах. Точно на 7-мия ден. Преди ферментация захарността беше 13-14% а след 7 дни ферментация беше 5% захарност с дрожди S04.
Очаквах за 7 дни да е между 2 и 3 захарност...
В неделя посях една друга партида за ферментация, този път с Нотингам. Минаха само 48 часа до момента, а всичко вече е спокойно, няма пяна, течността се избистря и захаромера сочи 5% при начални 14%.
В този случай да чакам ли 7 дни? При какво показание на захаромера да я бутилирам?
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот daniel.trifonov » 23 Сеп 2014, 21:04

Ако имаш еднакво показание на захаромера в два последователни дни, то може да се бутилира. Може и да се изчака още малко, ако трябва да се избистри малко повече.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот nnakov » 23 Сеп 2014, 21:13

Благодаря!
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот Yaskata » 23 Ное 2014, 13:54

Здравейте всички, ето ме и мен с първи пост :)
От известно време събирам инфо от форума (страхотен форум - много благодаря!),
Направих една пробна варка (ако излезе нещо смислено от нея, ще се похваля ;)
Имам обаче една молба: може ли някой да опише целия процес по определяне на плътността и градусите алкохол - кога се мери, на каква температура, или там каквото се прави. Проверих изписаното до тук, но някакси не мога да си сглобя цялостната картинка.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron