II-ри конкурс-Финално класиране по категории

Тук ще информираме всички относно предстоящи срещи, събития, конкурси, състезания, фестивали и т.н. на Асоциацията на домашните пивовари в БГ или форума.

Модератор: cervesa

II-ри конкурс-Финално класиране по категории

Мнениеот cervesa » 27 Юли 2014, 10:15

Наздраве колеги домашни пивовари!
Благодарим на всички за участието и съпричастието към организирането на Втория конкурс за домашно пиво-София 2014
Честито на победителите и преди всичко на Гранд шампиона-Данаил Дилов-категория "Вайцен"!
В приложените файлове можете да видите пълното класиране.
Дегустационните листове ,ще получите на е-мейлите,които сте посочили.Обработката ще отнеме известно време.
До нови срещи в бъдещите конкурси!
Weizen Final.pdf
(225.61 KiB) 519 пъти

Special Bitter Final.xlsx.pdf
(224.95 KiB) 388 пъти

Sweet stout Final.pdf
(222.8 KiB) 358 пъти

American IPA Final.pdf
(233.12 KiB) 442 пъти

Open Category Final.pdf
(234.26 KiB) 963 пъти
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1112
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: II-ри конкурс-Финално класиране по категории

Мнениеот ameba13 » 27 Юли 2014, 21:17

Честито на победителя!
все пак купата остава в България :)
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 114
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: II-ри конкурс-Финално класиране по категории

Мнениеот Bozhidar Aleksandrov » 28 Юли 2014, 13:42

Fack the boss е името на бирата ни, а не fuck rhe boss !
Bozhidar Aleksandrov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 22
Регистриран на: 20 Ное 2013, 14:58

Re: II-ри конкурс-Финално класиране по категории

Мнениеот SDS » 28 Юли 2014, 19:24

Честито нa победителя!
Дaно сподели рецептa с нaс, че дa нaпрaвиме хубaвa бирa и ние :)
Нaздрaве нa всички домaшни пивовaри!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 273
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: II-ри конкурс-Финално класиране по категории

Мнениеот dandilov » 28 Юли 2014, 23:02

Първо искам отново да благодаря на г-н Председателя на АДПБ - Темелко Пампов, г-н Председателя на ОС на АДПБ - Виктор Върбанов, г-н Гл. съдия на конкурса и Почетен член на АДПБ - Людмил Фотев за отзивчивостта, ценните съвети и указания, които ми дадоха през последната година, за да успея не само да правя домашна бира, но и достойна за участие на конкурси! Ако не бяха тези хора, днес все още нямаше да знам, че е възможно да се прави бира в домашни условия.
Второ - да благодаря на АДПБ и всички спонсори, и спомосъществуватели за организацията на Втория Международен Конкурс за Домашно Пиво-България 2014!
Трето - да благодаря на съдийската комисия.
Благодаря и за поздравленията!
... стига толкова, че стана като на Оскарите... :lol:
На новите начинаещите домашни пивовари искам да кажа, че имат наготово цялата основна информация за домашното пивоварене (с рецепти при това) в книжката "Домашна бира? Това е лесно!", издадена от АДПБ и може да бъде закупена от тук:
http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=246
Нещо, което все още го нямаше преди година, когато направих първата си варка. Така, че действайте! ;) :)

Ето и рецептата:
Пшеничен малц - 3 кг.
Пейл Ейл - 1 кг.
Кара Амбър - 0,1 кг.
Кара Арома - 0,1 кг.
Хмел: Халертау - 18 гр. (80 минути)
Дрожди: WB-06 - 11 гр.
Озахаряване с 12 литра вода "Изворна" от магазина:
1. 52 градуса - 20 мин. (белтъчна пауза).
2. 65 градуса - 45 мин. (бета амилаза).
3. 72 градуса - 15 мин. (алфа амилаза).
4. 78 градуса - промиване с 19 литра вода - отново "Изворна" от магазина.
Варене 90 минути.
Готова охладена пивна мъст - 19 литра.
Ферментация при околна температура 22 градуса.
Газировка с около 2,5 - 3 грама захар на бирена бутилка.
OG: 1.052
FG: 1.012
ABV: ~5.5% след газировката.
IBU: 14
SRM: 7
На края да добавя и нещо много важно! - Маниакална хигиена и добра дезинфекция на съдовете и бутилките. За дезинфекция ползвам воден разтвор на йодова тинктура в съотношение: 1 милилитър йодова тинктура в 2 литра вода.

Успех на всички при следващите конкурси!

П.П. Един апел към АДПБ. Нека организираме повече мероприятия като това в Пловдив. Беше много ценно!!!
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: II-ри конкурс-Финално класиране по категории

Мнениеот cervesa » 29 Юли 2014, 00:54

Поздравления към Даниел за титлата!
Духът,който искаме да създадем е вече на 1 година!Има шанс !
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1112
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: II-ри конкурс-Финално класиране по категории

Мнениеот krasinet » 29 Юли 2014, 02:28

Поздравления за победителя и всички участници.
Два въпроса към победителя .Би ли споделил с какво оборудване свари шампионската бира? И по какъв начин успя да спазиш точно температурния режим при варенето? Имам в предвид да поддържаш температурите и температурните паузи в точно определените граници които си посочил в рецептата си?
krasinet
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 02 Мар 2013, 21:22

Re: II-ри конкурс-Финално класиране по категории

Мнениеот dandilov » 29 Юли 2014, 21:02

Използвам тенджера за варене на компоти с нагревател и термостат като тази дето беше на конкурса за демонстрацията.
41bo8iWN97L._SL500_SS100_.jpg
41bo8iWN97L._SL500_SS100_.jpg (2.17 KiB) Прегледано 13869 пъти

Очаквам септември пак да ги пуснат в метро, а също предлагам на Виктор да снабди и електронния магазин. ;)
Сменил съм й канелата с метална и съм добавил за цедка една оплетка от гъвкава връзка за бойлер, монтирана с "трипътник" към канелата.
Използвам тенджерата и за майшуване, и за промиване (лаутертюн), и за варене.
Температурата меря с термометър за храни от електронния магазин.
Разбира се не е възможно да се поддържа постоянно точно определена стойност на температурата за дълго време, но е не е фатално. Например при озахаряването загрявам при непрекъснато разбъркване до определена температура, например 66 градуса, след което изключвам нагревателя, слагам капака и след 15 - 20 минути температурата е паднала до 63 градуса. Отново подгрявам с непрекъснато разбъркване и т.н.
За варенето използвам бързовар 3 kW, защото нагревателят на тенджерата е слаб и бирената мъст не ври достатъчно силно.
Всичко правя на ръка, но пък нали това е и част от удоволствието да си направиш сам бира. :)
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: II-ри конкурс-Финално класиране по категории

Мнениеот cervesa » 30 Юли 2014, 21:13

Отново поздравления за Данаил-тазгодишния Гранд шампион!
Икакто е споделил рецептата-това е точно следване на указанията и спазване на технологията,творчество при рецептата,правилен температурен режим на озахаряване,варене и ферментация,ив крайна сметка най-високата оценка!
Но по-важно е ,че е разбрал,че само с внимание към детайла се прави бирено изкуство(крафт),иначе ставаш част от миманса,респ.мейнстрийма.
Нека всички да приемат конкурсите не като състезание (за да не се изполва допинг:)),а като изпит на младите и нови пивовари,пред по-напредналите,които ще оценят напредъка им и ще дадат съвети за подобряване на варките.
До преди година и половина ,пивоварството беше "велика тайна "в България-сега разбихме мита-нашите бири са по-хубави от ТЕХНИТЕ!
ВЕРВАЙТЕ!
Наздраве и успешни варки!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1112
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: II-ри конкурс-Финално класиране по категории

Мнениеот dandilov » 30 Юли 2014, 22:54

:D :D :D
Наздраве за Гранд председателя!
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58


Назад към Срещи, конкурси, състезания на АДПБ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта