За дъбовия чипс и неговото използване

Без вино закъде ?
Кой как бере гроздето, как го ронка, мачка, сулфитира, мацерира, ферментира, отлежава и бутилира.

Модератор: ilu6a

За дъбовия чипс и неговото използване

Мнениеот mirix » 23 Сеп 2013, 21:45

Какво ще кажете колеги за използването на дъбовия чипс.
По кое време да се сложи -
бурна ферментация
тиха ферментация
отлежаване преди бутилирване.
Мненията по въпроса са противоречиви. От прочетеното тук там разбрах,че според вида на чипса се слагат от 3 до 8 гр/л и се държи около 7 дена при бурна ферментация. Други смятат това за неправилно и съветват при тихата ферментация да се добавя
Ха кажете кое е правилно и кое не
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

Мнениеот victoryvt » 24 Сеп 2013, 10:49

Зависи какво се цели с него.
По време на бурната ферментация е удачно да се вложи само при лошо грозде.
После по време на тихата подсигурява стабилност на цвета и добавя лек аромат на буре, който с нашите бидони няма как да получим.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

Мнениеот mirix » 24 Сеп 2013, 11:10

Значи по време на тихата ще слагам :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

Мнениеот vsd » 26 Сеп 2013, 17:37

Аз пробвах с малко френски средно печен на 2 литра. Стоя 3 дни и го махнах, определено не ми харесва. Без него, виното е доста по-свежо. Опивал съм и още един път с някакъв измислен чипс ама на втория ден биеше яко на дъска.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

Мнениеот mirix » 26 Сеп 2013, 20:10

В каква пропорция го слага за теи 2 л. трябва ло е да сложеш от 6 -16 гр. и да се опитва, номера е да предаде леко дървен вкус, а и според вида на дъба(в случая френски) да загатва на ванилия , канела ....
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

Мнениеот dandilov » 26 Сеп 2013, 21:13

Аз си купих преди 2 години направо дъбово буре от с. Врачеш.
Дъб "Благун".
http://www.bgoakbarrels.com/Pages/1/BG/
И слагам виното за тиха ферментация в него.
Няма нищо по-хубаво от от вино, ферментирало в добре измито и чисто дъбово буре! Особено ако бурето е ново! И след откаляването - пак в бурето за отлежаване.
Само дето трудът е повече за измиване и дезинфекция, но пък крайният резултат си заслужава.
Съмнявам се дъбовият чипс да даде тези вкусови и ароматни качества на виното и тази завършеност както хубавото буре...
Аз дъбов чипс ползвах за ракия, преди да си купя едно дъбово буренце 20л., и за ракията. Еми от бурето тече уиски, а с дъбовия чипс си беше имитация... ;) :D
Цените са достатъчно приемливи, за разлика от магазините в София, където са двойни.

П.П. Не правя реклама на майстора, а просто давам информация, която може да е полезна.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

Мнениеот mirix » 26 Сеп 2013, 21:41

Четох четох за и против... В крайна сметка зависи от дъбовия чипс и той контактува в по голяма площ отколкото бурето. Е натюрела си е натюрел спор няма. Винарите ползват бурета по 3 пъти според зависимост от вина сортове .... В Бг незнам дали се спазва тази техноогия. С цел намаляване себестойността на виното се ползва дъбов чипс.
А честно да ти кажа като знам какво е тегаво миенето на бурето нямам мерак за ползване. В къщи имам 2 и така си седят
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

Мнениеот vsd » 26 Сеп 2013, 23:38

Преди бях чел статия за вино отлежало в бъчви и с чипс. Даваха го на хора от различни възраст да опитват без да им казват кое какво е и без да са специалисти. Извода беше че няма разлика между чипса и бъчвата и че по-възрастните харесват вино с дъб, а по-младите не.
Аз сложих 5-6 грама на 2 литра. Ванлията и канелата липсваха :) Чипса в ракията прави чудеса, но във виното още не мога да го разбера и оценя.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

Мнениеот mirix » 27 Сеп 2013, 10:39

vsd може би трябва малко да поотлежи за да се уравновеси вкуса :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

Мнениеот vsd » 30 Сеп 2013, 08:43

Сигурно трябва, но го смесих с това без чипса и го изпихме. По-натам ще правя още опити.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Следваща

Назад към Вино !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта