нов казан

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

нов казан

Мнениеот alex » 27 Ное 2012, 13:11

p.jpg
p.jpg
Здравейте,направих си нов 40 лт казан.....Ще се опитам да прикача снимки на казана.от 300 кг заложено грозде добавено 60 лт вода и 15 кг захар,с обща захарност 21 получих около 200 кг шира.След изваряването получих около 30 лт 57 градусова ракия,2 лт първак.Патоките ги преварих веднъж,взех до 50 градуса и останалото изхвърлих.Направих си и маслоуловител,от който много съм доволен...
Сигурно имам още много неща да науча.следя с интерес написаното.Нещо не успях с деградацията на ракията,намерих деситлирана и дейонизирана до 0 вода ,но след разреждането вкуса бие на вода,разредих малко количество само за опит до 43 градуса.
Прикачени файлове
sep.jpg
sist.jpg
alex
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 27 Ное 2012, 13:01

Re: нов казан

Мнениеот victoryvt » 27 Ное 2012, 16:56

Браво, снимките тук нямат ограничение в размера засега поне.
Казанчето изглежда добре, предполагам че и работи добре.
Колко общо е ракията ?
Да сметнем рандемана.

За разреждането - аз лично разреждам с водопроводна вода, леко помътняване съм имал само на плодови ракии и то когато съм вадил повечкоракия за сметка на първак.
Усещането за воднистост е субективно, остави го да отлежи малко с дъбов чипс и при едноседмично аериране и ще стане таман.
И не забравяй че след аерирането и отлежаването ще падне градусът с почти 5.
Тъй че не я разреждай под 45.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: нов казан

Мнениеот alex » 27 Ное 2012, 18:03

b.jpg
Благодаря,имах 200 лт течност за варене,на 5 пъти я изварих ,вземах по 600 мл първак всеки път но средната част винаги бе различна,вземах до 50 градуса и после патоки до около 30.....събрах това от 50 до 30 и накрая изварих и него....полученото не съм смесил с първоизкаранта ракия,получи се около 25лт ракия на 57,5 градуса и 9лт ракия с висок алкохол от преварката на патоките....четох във форума за джипса но няма откъде да го намеря..намерих си черничеви дъски от един бурепроизводител и мисля да боравя с тях....сега търся да видя как трябва да ги приготвя тях за ракията....Мисля да я разреждам след като свърша аерирането и всичко останало. всеки ден пускам помпичка за аквариум по 15 минути във всеки буркан
alex
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 27 Ное 2012, 13:01

Re: нов казан

Мнениеот victoryvt » 28 Ное 2012, 09:28

Ами ако ти е преварката на около 80% + първака и него ако сметнем + ракиите двата вида - излиза около 24л. спирт.
24/200 = 12% алкохол във виното
Екстра си извадил според мен.
Онова от преварката също става - разреди го и даже ще ти хареса повече. Няма да има аромат много, но ще е чисто откъм вредности.
Черничеви летви също стават.
Само провери преди разреждането дали помътнява - разреди малко и после цялото.

Въххх, сега забелязах крана на чучура !
Махай го !
Не знам защо ти е бил, обаче - ако го забравиш затворен и с това яко захващане на купола ... Ще загубиш буркана :lol: меко казано.
Има и друго - ако се опиташ да го държиш притворен, ще започне да се пълни нагоре серпентината с ракия, тя ще влезе в лулата и ще запуши целия казан, което пак значи бум.
Ако искаш да го ъпгрейднеш на колона - махаш изолацията, пълниш вертикалната тръба от купола нагоре с домакинска тел за чинии (ама първо намираш такава дето не ръждясва че много ментета има) и тогава ще имаш т.н. фракционна колона работеща с пасивен рефлукс. Но за ракия е екстра.
Ще вади по-силна ракия с по-малък дебит, но доста по пречистена.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: нов казан

Мнениеот alex » 28 Ное 2012, 16:19

благодаря.за съветите,ще те послушам,мисля че ми е рано за колони и други неща,сега чета и се занимавам с аериране отлежаване и ще експерементирам няколко дни,ще изчакам няколко месеца и почвам да пия по малко.....това е първата ми ракия която сварих,налято мисля да се прибирам към Бг ще донеса да я опитаме:)
alex
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 27 Ное 2012, 13:01

Re: нов казан

Мнениеот bororo » 06 Дек 2012, 12:31

Интересен казан.Личи си че е мислено ,но не по всички детайли.Имам два въпроса: Уплътнява ли се с някакъв уплътнител капака и има ли някакъв пълнеж в тръбата над купола.Можело е да срежеш долната част и с лист ламарина да увеличиш височината ,а от там и обема на казанчето.Прави ми впечатление ,че никой не обръща внимание на формата на купола.Явно се смята ,че нашите братя роми са го измислили .Всички приличат на издути капаци на тенджера,по-малко или по-вече.Купола трябва да играе роля на кондензатор ,а с тая форма това е невъзможно.Той трябва да наподобява обърната с опашката надоло круша.Това което се прави масово от домашните майстори е просто дестилатор за вода.Купола трябва да е с обем 1/3 от обема на водосъдържатела.
bororo
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 04 Дек 2012, 12:08

Re: нов казан

Мнениеот alex » 13 Дек 2012, 18:45

съотношенията в обемите на казана и капака са 1/3 но по формата няма какво да сторя.....майстори няма да ти кажа честно,това ми е първото казанче и ще го подобрявам до безкрай след като науча повечко за занаята:) Във вертикалната тръба няма пълнеж,между другото дори се радвам че намерих тези казанчета и ги сглобих...между тях има уплътнение от силиконово уплътнение,изготвен по хранителния кодекс и издържащ на 200 градуса топлна,ще го снимам тези дни и ще пусна тук.открит сам на всякакви критики и чакам да ми давате съвети,много в началото сам още,благодаря ви
alex
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 27 Ное 2012, 13:01

Re: нов казан

Мнениеот bororo » 08 Мар 2013, 15:41

Ще се опитам да ти обесня как можеш да го ъпгрейтнеш с "подръчни" материали.Аз използвах гърловината на медна пръскачка и тръбата на нагнетатела вътре в нея и малко котле от тоя вид където ги ритат булките по свадбите-около 2-3 литра .Махнах дръжката и запуших отвора с леко издута медна ламарина.Може и две такива котлета да се съединят откъм отворите за да се получи балон.Гърловината от пръскачката свих по диаметър -60-70мм и запоих към едното дъно на балона и му направих отвор(входящ ). Тръбата от нагнетатела е медна.Разпоих я и направих конус с долен диаметър-текущия и горен около 28мм.Пробих отвор във второто дъно на балона и запоих основата на конуса. В горната му част вкарах тръба Ф28 и я запоих.В другия край на тръбата -холендрово съединение от магазините за парни инсталации-бронзово.От там нататък е ясно тръба и охладител.От този буркан няма смисъл.По-добре намери меден проводник от кабел за интернет или някакъв без лак или да не е обгарян, защото мирише.Сгъни го на нещо като цилиндър и го натъпчи в балона .Да влезе и в конуса даже ,но и да може да се вади за промиване.Колкото по-вече проводник вкараш по- добре.Това е.Гарантирам ти поне 80% първак.Последно направих отвор в купола и запоих това съоръжение към него откъм страната на първото дъно с широкия отвор.Получи се нещо като шотландски казан за уиски
bororo
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 04 Дек 2012, 12:08


Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron