Въпрос относно първа варка

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Въпрос относно първа варка

Мнениеот konvoec » 28 Яну 2022, 12:26

Здравейте(ако все още има някой тука :mrgreen: ), дойде време и за моята първа варка. Тоест, мина ѝ времето, защото беше вчера. :D
Имам няколко въпроса, за които не намирам информация. Изчетох доста тук, но останаха някои въпроси.
Взех си оборудване за мързеливци(торби за варене и охмеляване) и вчера варих. Всичко точно, но имаше няколко проблема(освен че разнасях и пресипвах пивна мъст и ме заболя кръста). Правих бирата по рецепта, но смених два малца с подобни, защото нямаше в наличност. Гледах да спазвам температурите, но при озахаряването се случи нещо странно. Първо термометъра ми показваше едни градуси отстрани на торбата, след това станаха много високи, над 76-7-8 като го преместих вътре в торбата при малцовете. Излезе си от озахаряването мисля, че около 22P по рефактометъра, което не знам дали е добре, но май е. Също, след промиването 6P. Общо 5 мин. преди края на варенето беше 12,3P, като по рецепта беше 11,5, но предвид, че смених 2 от малцовете, които бяха с доста по-незначително количество от общото и предвид, че е първи път, мисля, че това е окей. Та единият от проблемите е, че много се бяха вдигнали градусите при озахаряването. Дали е възможно да е станала някаква мизерия заради това? Като видях, бързо махнах от котлона, разбърквах, температурата си падна бавно, но не беше 64 градуса 45 мин, както е по рецепта.
Също, имах стар стерилизиращ продукт na2s2o5. Не вярвам да се е развалил, защото просто е на няколко години и се беше повтвърдил, но го изчегъртах и разтворих :? :lol: . Та дали според вас има някакъв проблем с това или не?
Също, сега ми е бирата във ферментатор, който е една кофа с клапан отгоре и кранче. Купувах я отдавна, но това с готовите "китове" не е за мен, исках да си сваря бира от-до, истинска, не с някакви екстракти. Та, сега ми отлежава там бирата, 1-ви ден, сложил съм клапана и чакам да чуя за някаква активност. До 2-3 дни ли трябва да я очаквам? И още един проблем. Трябва да "откалявам" бирата от дрождите по някое време и да я преместя в друг съд. Тук ми изникват два въпроса. Може ли в тенджерите, в които я варих да я пресипя? Те са инокс, мисля, че така се казваше, с капаци. Ако не, в какъв съд? Също, нали трябва възможно най-малък досег с кислород да има течността, за да не се зарази. Проблем ли е да я прехвърлям от съд в съд. Защото после за да я бутилирам, пак трябва да я пресипя във ферментатора, понеже има кранче и маркуче, с което ще стане много по-лесно. А и това си му е предназначението. Обмислям и да не я "откалявам" ама тогава не знам какво ще се получи. Съвет? Ако не е проблем, ще я пресипя 2 пъти, естествено в стерилизирани съдове. И още един въпрос. От къде бутилки? Дадох немалко пари за оборудване, не за да съм голям "гъзар", а за да ми е удобно при варене и след това. Тоест, предпочитам рефактометър за 50 кинта, ама е супер удобен с 3-4 капки. Предпочитам 2-3 хубави, големи съда и торба за озахаряване, вместо да се мъча да ценя и т.н. И все пак си е инвестиция ако човек го кефи, а аз определено от бая години искам да си варя бира. Та искам и хубави, обикновени, кафяви бутилки от 500 мл, където да си затворя бирата. От къде да купя в София? Идеята е, че има едно място на др. край на града, а като си сметнах бутилките ми излязоха 17 лева, доставката е 10-12 и ако има от някъде по-близо да купя или на по-нормални цени... Като цяло искам нови шишета, които да измия и стерилизирам, а не някакви събрани от кофите :D примерно и вътре да трябва да ги жуля като идиот. След изпиване, мия шишето, връщам суша, връщам капачката и да е в някакво прилично състояние бутилката. Сигурно и още въпроси бих имал, ама дано някой отговори, че гледам доста от темите са поизостанали. Мерси предварително за всяка помощ! :)
konvoec
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 26 Ное 2016, 12:40

Re: Въпрос относно първа варка

Мнениеот GunGod » 28 Яну 2022, 19:02

Ай да ти е успешна първата варка!

Първо термометъра ми показваше едни градуси отстрани на торбата, след това станаха много високи, над 76-7-8 като го преместих вътре в торбата при малцовете.

Това "отстрани" не трябва да го има. Щом ползваш BIAB торбата се обръща по тенджерата и вътре бъркаш все пак озахаряваш не правиш чай. Прегледай малко клипове за BIAB за да видиш точно как се борави с този метод.
Може ли в тенджерите, в които я варих да я пресипя?

Може да но после я върни пак в съд с воден затвор. Гледай съда за вторична да няма много свободно място за въздух.
Та искам и хубави, обикновени, кафяви бутилки от 500 мл, където да си затворя бирата. От къде да купя в София? Идеята е, че има едно място на др. край на града, а като си сметнах бутилките ми излязоха 17 лева, доставката е 10-12 и ако има от някъде по-близо да купя или на по-нормални цени... Като цяло искам нови шишета, които да измия и стерилизирам, а не някакви събрани от кофите :D примерно и вътре да трябва да ги жуля като идиот.

Като не ти се жули като идиот и не ти се ходи до другия край на града и искаш да ти е евтино ползвай PET. Варианта да си гъзар го знаеш 17+10 леа.... :D
Та, сега ми отлежава там бирата, 1-ви ден, сложил съм клапана и чакам да чуя за някаква активност. До 2-3 дни ли трябва да я очаквам?

Ферментира! Отлежаването почва след като бутилираш. 1-2 дни и ще забълбука ;)
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Въпрос относно първа варка

Мнениеот konvoec » 02 Фев 2022, 10:45

Благодаря много за обясненията!
Лошото, обаче, е че не ферментира. В Четвъртък вечер я заредих, до момента балончета не съм чул. В кухнята е 12-18 градуса и не е от това. Нещо съдът, в който ферментира, има дупка мисля или е от кранчето. Съвсем леко беше зацърцорило, след което го натегнах и се оправи, ама е възможно от някъде да излиза. Това ми е вариант 1. Ако е така, дори при някакъв минимален досег с въздух, задължително ли ще вкисне или може би и да може да става?
Вариант 2 е нещо да съм осрал при варенето, дето вдигнах градусите много при озахаряването. Но съм си охладил всичко, дрождите разтворих в преварена вода. Разбърках после разтвора и ги добавих, затворих си съда дето уж трябва да ферментира, та просто не знам какво да правя. Но за жалост май ми намирисва на провал. Някакви идеи?
konvoec
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 26 Ное 2016, 12:40

Re: Въпрос относно първа варка

Мнениеот bojo » 02 Фев 2022, 13:34

Не разбрах породата на дрождите и тая температура 12-18 може да им пречи.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Въпрос относно първа варка

Мнениеот konvoec » 02 Фев 2022, 13:59

Извинявам се много, няма кой да прочете забележката на форума по-горе... :?
Дрождите са SAFALE US-05. Разбърках ги с преварена и охладена вода до малко над стайна, примерно около 25-30 градуса да е била максимум. Не вярвам да съм ги убил по тоя начин. Може би ако не стане тоя път, ще си купя и нова кофа за ферментация, че тази е на 6 години и е висяла, още когато пробвах да правя бира с готови китове. Не знам дали някъде не е леко пукната и не става налягане, като в такъв случай няма и как да се ползва клапана, като всичко излиза през евентуалната пукнатина. При всички положения няма да се отказвам и се надявам да има ново зареждане скоро.

Сега и забелязвам нещо друго, явно аз съм идиот, освен, че може да е и друг проблемът :D
По рецепта е трябвало да сложа тези дрожди 2 пликчета - SAFLAGER W-34/70, а съм сложил SAFALE US-05 и то само 1 пликче. Едните са с долна ферментация, другите с горна. Не знам как съм се объркал да поръчам тях... И сега малцове и хмелове като за лагер по рецепта и дрожди като за ейл??! Дали би излязло нещо от това... :icon-rolleyes:

П.С. в момента е 18,1 градуса в кухнята. Нощем може би е малко по-ниска температурата.
konvoec
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 26 Ное 2016, 12:40

Re: Въпрос относно първа варка

Мнениеот aleyan » 17 Фев 2022, 14:42

Привет!
Не се впрягай чак толкова.
Не е задължително да откаляваш и правиш вторична ферментация. Също не е задължително да ти е херметичен съда. За първите си варки се мъчих да "подкарам" бълбукане във водния затвор, после зарязах, сега си ферментира така - само с капак, не херметичен.
Следи си другите признаци за ферментация - пяна, специфичен мирис на "бирен" ЦО2.
Няма проблем, че си сменил малцове и дрожди, просто ще стане друга бира, но ще стане!
Поне няма да се наложи да лагеруваш. :roll:
Също така съм нямал проблеми с количеството дрожди, обикновено разделям едно пакетче (11 гр.) м/у два 20 л. ферментатора.
Успех!
aleyan
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 28 Мар 2020, 12:28

Re: Въпрос относно първа варка

Мнениеот konvoec » 18 Фев 2022, 17:13

Ясно, разбирам. Може би прекалено много се водя по правилата, за да не осера нещо, ако може така да се изразя. Изводът ми е, че кофата вероятно е продънена някъде. Взех си две 19л. бутилки от минерална вода, направих им запушалките с маркуче, което ще топвам по стария изпитан метод в буркан с вода, та ето ти "въздушен клапан" :mrgreen: Но това за бъдещи варки.
Но да кажа какво се получи с тази бира. Първо пробвах 2 шишета да затовря без откаляване и "бистрене". Станаха супер, нямаха особен вкус на лагер, по-скоро на ейл, но това заради маята. Като за първи път съм доволен. Останалото уж оставих да "лагерува", обаче в София стана 10 градуса, а трябва 1-4, та поседя седмица и затворих и нея. Още няма пълна седмица от бутилирането, но се е газирала почти идеално, но вкусът ми е една идея по-различен и по-зле според мен. На първо място, може би е преседяла на по-висока температура без да трябва, поне на това го отдавам. На второ, че имаше 2-3 дни още за газировка. На трето, че не е висяла ден в хладилник, просто я поизстудих и пийнах. Но като за първи път смятам, че стана доста добре. Интересно ми е, че ако пия от бутилка или веднага след отваряне, има разлика с това да я сипя в чаша и да я оставя 2 минути, например. Почвам да усещам жатецкия хмел по-силно като я оставя. Въобразявам ли си, не знам, само споделям. Като цяло по-подробно описвам, за да го има като материал ако някой нов иска да чете, та затова съм толкова подробен. Много скоро ще варя вайс, да видим какво ще се получи.
konvoec
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 26 Ное 2016, 12:40

Re: Въпрос относно първа варка

Мнениеот aleyan » 01 Мар 2022, 18:58

Станала е значи!
Експериментирай! Това му е хубавото на домашното пивоварство.
Постепенно ще изгладиш процеса и ще можеш да правиш бира, която на теб ти харесва.
Аз лично не виждам разлика м/у тези които са седяли в хладилник и тези "само" охладени във фризера. Също не усещам разлики м/у първата глътка и останалите, "преседяли" в чашата. Ама може твоите вкусови рецептори да са по- от моите. :-)
aleyan
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 28 Мар 2020, 12:28

Re: Въпрос относно първа варка

Мнениеот GunGod » 02 Мар 2022, 12:04

konvoec написа:Взех си две 19л. бутилки от минерална вода

Тва няма миене както искаш така ме разбирай и не ми се спори. Аз лично не бих рискувал цял ден варка да се съсипе заради ферментор...
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Въпрос относно първа варка

Мнениеот faetsa » 05 Мар 2022, 10:44

Първа варка нормално да се притесняваш и да имаш много въпроси, но колкото повече вариш толкова повече ще научиш.
Съвета ми е да четеш, гледаш видеа и най-вече ако можеш да вариш с някой е перфектен вариант. Тогава ще започнеш сам да преценяш нещата.
Продължавай да вариш!
faetsa
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 02 Фев 2020, 23:47

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron