Как варите лятото?

Модератор: Martin

Re: Как варите лятото?

Мнениеот ultrashock » 25 Юли 2018, 08:10

Какъв терморегуалатор си използвал - модел, цена?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Как варите лятото?

Мнениеот vlado05 » 25 Юли 2018, 10:27

Ами ето този.
Sonoff TH16 Smart Wifi Switch Monitoring Temperature Humidity Wifi Smart Switch Home Automation Kit Works With Alexa Google Home
http://s.aliexpress.com/rMVzaEjA?fromSns

Това е WiFi ключ, който при зададена от теб температура, включвa/изключва захранването.
Последна промяна vlado05 на 25 Юли 2018, 17:09, променена общо 1 път
vlado05
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 13 Окт 2017, 19:28
Местоположение: Пловдив

Re: Как варите лятото?

Мнениеот ultrashock » 25 Юли 2018, 16:23

Ок, благодаря! Така и си помислих, но реших да попитам.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Как варите лятото?

Мнениеот markov » 13 Мар 2019, 21:14

На линка http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=24&t=3401&p=14445&hilit=%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA#p14445 5th-Hockage е дал вариант за потапяне в съд, обвиване с някакъв плат и вентилатор.
Някой пробвал ли е и с добавяне на лед в легена?

И също някой пробвал ли е този вариант https://extramarket.bg/mini-antarktik-kular-mobilen-klimatik-s-usb-zahranvane
Вид преносимо охладително тяло, в което се слага лед и има вентилатор.
Но то е на същия принцип като на легена с вода и плат около ферментатароа. Даже с легена може би ще охлажда по-ефективно.
markov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 17 Ное 2016, 21:57

Re: Как варите лятото?

Мнениеот Dejmos » 17 Мар 2019, 10:10

Това нещо от втория линк го имаме.
Няма да ти свърши работа за бирата, освен ако не вариш някакви микро количества.
Размерът му е горе-долу 20х20х20 и вентилаторът му е слаб за да охлажда голям ферментор.
Иначе в стаята и точно срещу него се усеща някакъв охлаждащ ефект.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Как варите лятото?

Мнениеот markov » 19 Мар 2019, 19:08

Dejmos благодаря!

Остават следните варианти:

1) Зимно или и лятно в мазе/изба/пещера
2) В преправен хладилник с термостат
3) На метода с легена и мокра кърпа около ферментатора
4) С климатик в стаята/помещението
5) С летни дрожди (за висока температура)
markov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 17 Ное 2016, 21:57

Re: Как варите лятото?

Мнениеот dr_slavov » 19 Мар 2019, 20:11

1) Зимно или и лятно в мазе/изба/пещера - ако имаш такива условия е супер. Евтино и безпроблемно.
2) В преправен хладилник с термостат - най-добрия вариант.
3) На метода с легена и мокра кърпа около ферментатора - евтино. Относително ниска ефективност. При едно горещо време не очаквай чудеса. Не можеш да контролираш Т.
4) С климатик в стаята/помещението - ако ползваш дрожди с оптимум 20С в помещението трябва да бъде поне 3-4 градуса надолу. Ще ти излезе златна бирата. ;)
5) С летни дрожди (за висока температура) - това е готина опция. Малко си ограничен от към стилове, но не ти трябва никакво оборудване.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Как варите лятото?

Мнениеот ultrashock » 20 Мар 2019, 09:30

Аз практикувам два варианта, като въпреки това значително намалявам варките през лятото:
1. Son of fermentation chamber - пуснал съм тема с този метод, какво е нужно за изработката и някаква статистика за това колко е ефективно. Лошото на този метод е, че заема място този уред, за големи варки не е много подходящ, изисква ръчна намеса - зареждане с лед/пълнители за хладилна чанта по два пъти на ден.
2. Използването на кегератора, когато е празен и се ферментира в подходящи съдове - например корни кегове. Този метод е перфектен, защото кегератора така и така си е със терморегулатор. Минуса е, че докато ферментираш, няма да има бира на крана :(

Все пак най добрия метод си остава отделен бирен хладилник за целта с подходящи размери. В него може да се държат и материали, които трябва да са на студено - хмел, промити дрожди и т.н.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Как варите лятото?

Мнениеот MadButcher » 20 Мар 2019, 12:55

С дрожди, подходящи за температурата на помещението ми за ферментация напр.Mauri Brew ALE 514. Също летни стилове - Weiss, Saison. Нямам приспособени помещения и хладилници. Миналата година съхранявах един лагер в хладилника в бутилки до юли, варен в началото на март. Така, че има начини
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Как варите лятото?

Мнениеот Martin » 20 Мар 2019, 14:19

За лятото квейка просто няма конкуренция въобще. Нито за температури, нито за бързина, нито за вкус и аромат.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Предишна

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта