Пуска

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Re: Пуска

Мнениеот mirix » 13 Мар 2018, 09:09

Във фризера определено ще се промени вкуса. Лошото е че сезона на дървата отминава и пепел по трудно се събира.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Пуска

Мнениеот Dejmos » 22 Юни 2018, 08:24

Съхранявам две парчета пуска в малко кашонче, здраво натъпкано с дървесна пепел и плътно завито с хартиена лента, каквато едно време ползваха за запечатване на кашони. Кашончето е в мазето, при температура 22 градуса и влажност 75-80%. Вече около 3 месеца.
Това добри условия за съхранение ли са?
Последна промяна Dejmos на 22 Юни 2018, 21:41, променена общо 1 път
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Пуска

Мнениеот dr_slavov » 22 Юни 2018, 11:50

Както е в кашончето, но без да го отваряш, го пускш до Еконт Шумен. Максимум до два дена ще имаш точен, обективен и научно обоснован отговор дали условията на съхранение са добри. :lol:
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Пуска

Мнениеот Bones » 22 Юни 2018, 13:44

Температурите не трябва да надвишават 15 градуса по Целзий. Над тях се ускоряват процесите на окисление, особено при мазнините. Започват и да се топят, което ще доведе до изпълнена с кухини, супер мазна топка.

Увивай в салфетки, домакинско фолио и в хладилника. Преди това все пак провери дали не са тръгнали...
Bones
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 30 Авг 2015, 10:06

Re: Пуска

Мнениеот Dejmos » 09 Юли 2018, 20:32

Реших да извадя пуската, притесних се да не съм я прецакал. В пепелта бях заровил две парчета, едното е идеално - добре изсъхнало, без миризма на гранясало или предстояло, запазен тъмночервен цвят и се усещат ароматите на подправките и праза.
Другото не е добре. Пак няма мирис на гранясало, но има дъх на старо месо, на престояло, а цветът отива към кафеникаво.
И на двете парчета сланината се е запазила, не е стопена, няма течаща мазнина при срязване.

Доброто парче няма въздушни джобове, лошото има. Отдавам го на лошо натъпкване.

Явно съхранението в пепел е нож с две остриета. Добре оформената и правилно натъпкана пуска печели от това, но ако има останал въздух между парчетата месо, рискуваме да изхвърлим едно иначе добро мезе.
Повече няма да слагам в пепел. Ще оставям да съхне един месец повече и после вакуумирана и във фризера.
Прикачени файлове
IMG_20180709_195419.jpg
IMG_20180709_195337.jpg
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Пуска

Мнениеот mirix » 10 Юли 2018, 22:38

Има ли въздух, дишат гадовете. Аз даже мухал съм намирал във въздушната междина. Пепелта е много добър изолатор по принцип. Незнам ако се зарови във пепел и да седи в хладилник кака ще се отрази.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Пуска

Мнениеот cervesa » 11 Юли 2018, 18:29

mirix написа:Има ли въздух, дишат гадовете. Аз даже мухал съм намирал във въздушната междина. Пепелта е много добър изолатор по принцип. Незнам ако се зарови във пепел и да седи в хладилник кака ще се отрази.


Добре,се отразява!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Пуска

Мнениеот Dejmos » 25 Яну 2019, 00:37

Днес подготвих плънката за пусната, която ще тъпчем утре.
По 4-4,3 кг шол, плешка и флейки, съгласно рецептата. Флейки имаха ципи за махане, но плешката беше ужас. Накрая взех да ги деля с по малко месо и сложих изрезките да се сварят, ще изкарам месо за една супа.

След отделяне на месо за един тиган, ми останаха точно 11 кг. Сложих им на килограм по 8гр захар, 40гр сол, 4гр кимион (миналогодишната беше с 3 и ми е малко, а всичките 6 по рецептата ми се струват много), 4гр зелен и 2гр черен пипер. Ливнах към 400гр водка (евтина, не Абсолют като миналата година) и половин кило праз, от който около 400гр зелената част. Месене 10-15 минути и в хладилника.

Ако жената не забрави да накисне мехурите утре по обяд и ако не се откаже заради миризмата, утре е големият ден.

Добре се отразява.

Това ми дава надежда. Само че дали е проблем, че в единствения подходящ хладилник зрее сирене на 11 градуса? Не се притеснявам от температурата, а от разните млечно-кисели бактерии...
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Пуска

Мнениеот mirix » 25 Яну 2019, 10:13

Аз мисля да си правя един хладилник само за мезерлъци и по малко да залагам. Не ми се занимава с фризери и ..... Друго си е свежото. Вярно че лятото го няма това хубавото мясо ама :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Пуска

Мнениеот Dejmos » 26 Яну 2019, 01:54

Допустимо ли е мехура на пуската да се пробие тук-там, за да излязат мехурчета въздух?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

ПредишнаСледваща

Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron