DIY: Son of Fermentation Chamber

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: DIY: Son of Fermentation Chamber

Мнениеот ultrashock » 27 Юни 2018, 11:13

Да, това е временно решение, няма ефективност като витрина, но има няколко сериозни плюса:
1. Заема по-малко място;
2. Цената за изработката му е под 50 лв;
3. Почти няма консумация на ток, работи един контролер и два PC вентилатора;

Днес сутринта отново заредих, този път 2х2Л бутилки и няколко охладителя. От снощи около 11 часа температурата беше стигнала 19 градуса и не помръдваше, леда се беше разтопил, но бутилките бяха все още студени.
Проблеми ми са два: Първо камерата на хладилника не смогва да замрази 2х2Л бутилки за около 8 часа, второ имам леки вариации по този начин между 17-20 градуа, дали това ще се отрази негативно на бирата?

И другия въпрос от предните ми постове: Проблем ли е отделената мъст за газиране да седи в хладилник вместо замразена в камерата, отново заради ограниченията на размера на камерата?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: DIY: Son of Fermentation Chamber

Мнениеот victoryvt » 27 Юни 2018, 16:49

Отделената мъст може спокойно да е в най-студената част на хладилника, стига да е в пъно до ръба шише (без въздух). И да не преседява повече от 10 дена.
Аз ползвам фризер-ракла 360л. който е пригоден за 3гр. с външно реле.
В него си държа кегове , мъсти, ензими, бутилки за конкурси и пр.
Обаче на 3-4 градуса. В хладилника ти е 5-10.
Обаче ако допреш бутилката до стената където е изпарителя - ще я държиш на по-малко от 5.

@Мартин - ми природа и физика, иска си мощност за охлаждането. 10 кила лед, туй то. Дали ще си го произведеш в собствен фризер или ще го купиш на цена 1лв. за кг. лед - все тая.

Според мен за 20л. варка е приемливо - ще трябват 5 кг. лед и всичко ще е идеално.
Обаче аз например за 100л. бидон ползвам изпарително охлаждане което ми сваля температурата на ферментация до тази на околната, която е 21-22 в момента.
Завил съм бидона, и то не целия, а само предната половина с едни стари тениски, които мокря веднъж сутрин и веднъж вечер като минавам през гаража.
Туй то - нито пари давам, нито нещо изразходвам , освен по литър вода на ден.
А, вентилацията е пусната постоянно, но не е голям разход.
Преди година и нещо бях вкарал във ферментатора една серпентина и въртях ледена вода през нея и с контролер регулирах директно температурата на ферментиращата мъст.
А ледената вода - от ваната на проточен охладител за бира.
Обаче ... - един път серпентината протече и без малко да вкарам мръсна вода в бирата. След това компресора на агрегата прегря докато не съм бил там - сега целия агрегат стои като паметник и чака някой да му смени вентилатора.
А отделно вътре в гаража ставаше от 21-22 - 30 градуса.
Най-стабилното и икономично е - външно тяло на климатик извън помещението и вътрешното тяло потопено в един бидон с антифриз (разреден) и от там - помпи и контролери на всеки ферментатор (дали с риза или с потопена серпентина, все тая).
Или другия вариант - специална хладилна стая - хем за отлежаване, хем за ферментация. Лагерните бири да ферментират в студената част, ейловите - в по-топлата.
Ама всичко си струва пара, и иска още повече място.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: DIY: Son of Fermentation Chamber

Мнениеот victoryvt » 27 Юни 2018, 17:35

Един средностатистически добър хладилник от около 600-800лв. с фризерна част и компресор 120Вата може да произведе не повече от 5кг. лед за денонощие.
И то ако само това прави :) а не да му слагаме и тенджери с храна, плодове и т.н. в хладилната част, а в същото време да искаме фризерната да замразява леда.
Тъй че - с един хладилник - лед като за 20л. ферментация.

Колко ни струва произведеният в хладилник с фризер лед ?
При COP=3 - хладилната мощност е 1/3 от електрическата (приблизително) и ако пренебрегнем загубите от недобра изолация става : 1кг. лед иска 400 кДж. енергия , която в Кв е 0.111 , а в ел.енергия е 0.04кВатчаса или 0.8 ст.
Т.е. нищо :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: DIY: Son of Fermentation Chamber

Мнениеот ultrashock » 28 Юни 2018, 08:33

Благодаря за научните съвети, на мен термодинамиката ми е като варенето на ракия - нищо не разбирам :D
Моите тестове продължават - вчера сутринта сложих две бутилки по 2Л дълбоко замразени и 3 охладителя. Това се случва в 7:30 сутринта. 17-19 градуса се поддържат без проблеми до 11 вечерта, когато реших да ги сменя, защото така и така трябваше да направя сухото охмеляване. Старите бутилки бяха наполовина замръзени, т.е. имаше още живот в тях, а това са близо 14 часа. Настина има значение дали ферментацията е бурна или е утихнала. Днес сутринта отново ги подмених с напълно замръзени и като цяло това ме устройва - 2 смени за едно денонощие, а не както в началото на 8 часа. Ще предвидя по 3 бутилки по време на бурната ферментация и мисля че през 12 часа смяна ще е ок. Другото което може да се подобри е с квадратни бутилки, по малки от 2Л, тъй като така камерата ще побере повече. Ако предварително я заредя с 6Л бутилки, винаги ще имам 2 дълбоко замразени.
Реално имам и още един хладилник - малък, който съм предвидил за кегератор с доста преработки, но не ми се включваше, за да ползвам миниатюрната му камера, която реално само ми пречи. Мисля че след като го преправя да е подходящ за кегератор, може в него да ферментирам, в случай че не се застъпят варките.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: DIY: Son of Fermentation Chamber

Мнениеот Bones » 28 Юни 2018, 08:42

Отчитай и външните температури. В София от няколко дни не е минавало над 20 градуса (21-22 в апартамента), но при 28 - 30 навън нещата ще са доста по-различни.
Bones
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 30 Авг 2015, 10:06

Re: DIY: Son of Fermentation Chamber

Мнениеот Dejmos » 01 Юли 2018, 20:11

Изпарителното охлаждане, за което Виктор и друг път е говорил, върши наистина добра работа.
Преди време ферментирах 50 литра бира в бидон през лятото на остъклена тераса с изложение изток -югоизток.
Дори при отворени прозорци температурата през деня надхвърляше 35 градуса.
Бях увил бидона плътно с хавлиена кърпа и го бях сложил в плитък леген с нклк см слой вода в него, една малка циркулационна помпа се включваше за 15 минути на всеки час, за да намокря кърпата. И с един вентилатор на средна степен, температурата остана в границите за ферментация с С-04.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: DIY: Son of Fermentation Chamber

Мнениеот ultrashock » 02 Юли 2018, 08:41

Добутах 7 дневната ферментация с SOF. Като цяло е много по-добре така, отколкото неконтрилурема ферментация. През цялото време успявах да подържам под 20 градуса, при околона около 22-24 градуса.
За следващата варка ще предвидя - повече охладители, поне 4 литра замразена вода и по няколко охладителя за хладилна чанта за смяна, ще намеря подходящ съд, леген с диаметъра на бидона, за да мога да използвам и намокрени кърпи, поне по време на бурната ферментация.
Мисля, че приспособлението е добра инвестиция за домашен пивовар с ограничено място, имайки в предвид ниската му себестойност и минималните усилия за изработката му. Остава да му направя един калъф с ципове, както за допълнителна изолация, така и за да се впише като част от мебелировката.
Сега в момента служи за отлежаване на бутилките (газиране), но без охладители, просто като кутия, като побира половината варка, другата половина е в изключения в момента хладилник
След като варката приключи, вътрешното му пространство ще използвам за съхранение на част от оборудването - нещо като пивоварски шкаф :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Предишна

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта