Отчитане на рефрактометър

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Отчитане на рефрактометър

Мнениеот darin_d » 30 Апр 2018, 17:52

Измерванията на плътността до момента ги правих с хидрометър,който отчита добре.С хидрометъра при 4-5 отчитания хабя 1 л.бира и реших да си купя рефрактометър.Той е с 2 скали Брикс и SG(има го като модел в и-нет магазина).Сравняването между двата уреда направих по време на варка и измерване на OG.
И хидромера и рефрактометъра отчетоха OG 1047 при темп. 23*С.Сега 5 дни след варката и приключване на бурната ферментация Хидромета отчита FG 1013, a рефрактометъра FG 1023 и темп. на измерване 22.7*С:shock: .Някой да е имал подобен проблем? И как точно да сравня 2-та уреда?
darin_d
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 24
Регистриран на: 06 Мар 2018, 20:49
Местоположение: Ямбол

Re: Отчитане на рефрактометър

Мнениеот dr_slavov » 30 Апр 2018, 17:59

Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Отчитане на рефрактометър

Мнениеот MadButcher » 30 Апр 2018, 20:04

Къв кеф ви прави да отчитате по това OG и после четири цифри след запетаята, не знам като имате скала по Брикс
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Отчитане на рефрактометър

Мнениеот darin_d » 30 Апр 2018, 22:38

darin_d
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 24
Регистриран на: 06 Мар 2018, 20:49
Местоположение: Ямбол

Re: Отчитане на рефрактометър

Мнениеот dr_slavov » 01 Май 2018, 10:37

MadButcher написа:Къв кеф ви прави да отчитате по това OG и после четири цифри след запетаята, не знам като имате скала по Брикс

Човека какво пита, вие какво му отговаряте!
Ами най-малкото всички рецепти в BJCP са дадени по специфично тегло. Голяма част професионалните ходромери също са в специфично тегло.
Човека явно вари от скоро. Замотал се е нещо. Вместо да му помогнем, го увикваме, защо използва дадена мерна единица.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Отчитане на рефрактометър

Мнениеот victoryvt » 01 Май 2018, 13:01

Ами не е лошо човек като се заима с рефрактомер да поразрови тук там, за да установи, че рефрактомерът показва вярно само преди ферментацията.
После ако искаш да го ползваш - преизчисляваш.
Няма как - има алкохоли и всякакви други вещества продуцирани от дрождите - естери, алдехиди, фюзели, + киселини и т.н.
Същата е и причината да не може да се мери алкохол в бира или вино със спиртомер - алкохола го кара да потъва, а остатъчните захари, декстрини, пигменти, и др. - да изплува.
Истинско мерене на алкохол може само с дестилация или ебулиометър. Или с уред на Антон Паар за 20-30 хил. лв.
За нас остава изчисляването : алкохол в обемни % = (начален екстракт в Брикс/Плато - краен екстракт в Брикс/Плато)* 0.52
Или за една средностатистическа бира от 12% започната и завършена на 3% : имаме (12-3)*0.52= 4.68 % алкохол
Ако е лагерна вече може да стане и (12-2)*0.52=5.2%
Като добавиш и 0.05% алкохол ако газираш със захар или малцов екстракт първата става 4.73 , втората 5.25
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Отчитане на рефрактометър

Мнениеот Martin » 02 Май 2018, 09:29

MadButcher написа:Къв кеф ви прави да отчитате по това OG и после четири цифри след запетаята, не знам като имате скала по Брикс

От първата ми варка през 2012г нататък се падна първият ми хидрометър да е само по SG. Така си тръгна и до днес ползвам само плътност, и винаги ми е много трудно като някой говори в плато или брикс. Всичко е въпрос на избор и как ще сахванеш в началото.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Отчитане на рефрактометър

Мнениеот Dave Lombardo » 02 Май 2018, 13:36

За да не отварям нова тема - колко често си калибрирате рефрактометрите?
Моя се оказа, че трябва да го калибрирам преди всяко измерване, защото (по непонятни зе мен причини) всеки път синята зона е малко под или малко над нулата и така za последната варка се оказа, че нямам идея колко е била preboil graviti, респективно OG, за да изчисля ABV :shock:
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Отчитане на рефрактометър

Мнениеот petiomalchev » 02 Май 2018, 17:49

Мисля че на показанията му влияят силата на светлината и околната температура, не вярвам болчето да си променя положението.
За точно измерване трябва да се калиброва всеки път или да вадиш или прибавяш разликата при отчитането.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Отчитане на рефрактометър

Мнениеот ALL_ON » 03 Май 2018, 07:51

При моя също се налага преди всяко измерване да го калибрирам. Причината е, че се разместват вътре стъклата, които служат да пречупят светлината под определен ъгъл, в зависимост от захарността. Това е риска на китайския рефрактометър за 10-15 долара :) Разбира се, всичко е до късмет.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта

cron