Газировка - захар, DME, пивна мъст, мед

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Газировка - захар, DME, пивна мъст, мед

Мнениеот markov » 15 Фев 2018, 19:21

Здравейте!

Ако темата вече е обсъждане, ми пратете линк. А тази я изтрийте.

Някой правил ли е личен опит да сравни газирането на бирата в бутилка (бутилкова доферментация) при добавяне на:
1 захар
2 DME (dry malt exctract, сух малцов екстракт)
3 пивна мъст (отделена и замразена преди да сложи останалото във ферментатора)
4 тъмна захар
5 мед


Да ги е сравнявал от дадена конкретна варка. И съответно да сподели опита за самото газиране. И после за качествата на бирата (пяна, газирвка, вкус).

Аз тия дни бутилирах една част от бирата, като в едната част сложих захар. В другата част сложих DME. Имам и в пластмасови бутилки - да мога да ги сравнявам докато се газират.
Пропорциите за газировка са спазени, т.е. очакваната газировка със захар и тази с DME, за крайния продукт.

И бирата със захар и тази с DME почнаха да се газират още при първите 12 часа. Като тези с DME са една идея по-газирани от тези със захар.

За сега това са ми наблюденията. Имат да се газират още 4-5 дни. След това отлежаване.
Т.е. по-натам ще пиша допълнително какви са резултатите (газировка, вкус, пяна).

По натам обмислям да продължа, като добавя в експеримента и пивна мъст, а може и мед. Да сравня различните добавки, да се види различното влияние върху бирата.

Но ако някой вече го е правил и има наблюдения, да каже.


Поздрави, М.
markov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 17 Ное 2016, 21:57

Re: Газировка - захар, DME, пивна мъст, мед

Мнениеот ultrashock » 16 Фев 2018, 10:09

Аз имам опит със захар и отделена пивна мъст. Първоначално газирах само със захар, но в последствие минах на втория метод.
Моето лично мнение по въпроса е, че бирата газирана с пивна мъст има по-фина газировка, по-добре усещане при отпиване и самите вкусове на бирата изпъкват повече. Разлика в пяната не намирам.
За последната ми варка забравих да отделя пивна мъст, така че ще го правя пак по стария метод. Имам 1 останала замразена бутилка около 1L бирена мъст от предходна варка, та ще направя част от бирата с нея, а друга част със захар, за да направя едно потвърждение на гореспоменатото лично пред мен си. Отделно ще газирам няколко бутилки с кафява захар Мусковадо(това е една тъмнокафява захар, доста лепкава и спластена и има специфичен вкус, поради тръстиковия сироп, който не е отделен от нея при обработката) просто за тест :)
За ДМЕ - нямам представа, никога не съм купувал такова.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Газировка - захар, DME, пивна мъст, мед

Мнениеот MadButcher » 16 Фев 2018, 11:45

Според скромното ми разбиране, медове, захари, небет шекери и пр. нямат място в бирата, не че не съм слагал, слагам и сега в малки количества за експеримент. Ама това си е мое мнение. Аз предпочитам пивна мъст, в някои случай добавям и дрожди за газировка, ако преценя, че е необходимо. Газирал съм съвсем малко със захар, мисля трудно е да се оцени като цяло дали захарта или пивната мъст дават по-добри резултати, зависи от самата партида, метода на озахаряване и пр. Ако си прецакал нещо по озахаряването, прецеждането, внесъл се нещо с дрождите или имаш пропуск при хигиенизирането, даже и с Амброзия да газираш, пак няма да е много добър резултата. Правим пиво в домашнни условия, а нe в лабораторни и всяка бира става различна, понякога има и непредвидими обстоятелства, които влияят на крайния резултат, за да се даде нАучен отговор.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Газировка - захар, DME, пивна мъст, мед

Мнениеот mayosha » 27 Фев 2018, 15:46

Известно време и аз газирах с DME, но не съм правила сравнителен тест на една и съща варка. Струва ми се, че ефекта от каквито и да е добавени захари за газировка е пренебрежим, поне за моите вкусови рецептори. Та си минах на стария и лесен вариант – с бяла захар. Ако искаш по-специални вкусове в бирата, все има кога да се добавят преди газировката.

Все пак е интересн експеримента. @markov, моля, сподели твоя опит :)
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Газировка - захар, DME, пивна мъст, мед

Мнениеот Dejmos » 27 Фев 2018, 17:54

Аз правих подобен опит. Екстракт, захар и захар с активатор за дрождите. Разлика не усетих. Но с меда определено ще има разлика.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Газировка - захар, DME, пивна мъст, мед

Мнениеот markov » 14 Мар 2018, 21:29

Здравейте, да дам резюме от първия експеримент (гаризорвка със захар и газировка с DME), проба след около 3 седмици отлежаване:

Това което установих, като цяло съвпада с писано по разни форуми, където се рових.

Газировка с DME
плюсове
+ С DME бирата е с много малки финни балончета. И съответно с малцовия екстракт повече се запазва "оригиналният вкус" спрямо газировката със захар.
+ влиза "по-мазно" при отпиване (за мен това е плюс, за друг може да е минус).

минуси
- (минус спрямо газировката с пивна мъст, това го пиша като прочетена теория): плътността, горчивната, аромата и цвета на екстракта се различава от тази на бирата. Т.е дава лек нюанс.
- И DME може да е с различна плътност за различните екстракти. Т.е. не винаги да се уцели точно газировката. Т.е. при мен сякаш газировката с DME сякаш прави леко пяна при отваряне на бутилката, спрямо газировката със захар.
Но като цяло е за предпочитане пред газировка със захар (мое лично мнение).

Газировка със захар
плюсове
+ постоянство и яснота на търсения резултат

минуси
- бирата стои "по-твърда" и с по-едри мехурчета.

Изводи на този етап:
1. След доста варки, газирани само със захар, спирам да газирам със захар. Най-вероятно ще спра и газировките с DME.
2. И ще газирам направо със заделена пивна мъст от съответната варка.
В момента имам един лагер, който газирах само с пивна мъст. Още няма коментар, че предстои да лагерува в бутилките Но според теорията и логиката Плюсовете при газировка със заделена пивна мъст, компенсират минусите при варианта с DME.
Щях да правя експеримент и да газирам със захар, пивна мъст и DME въпросната варка от т. 2. Но заделената пивна мъст се оказа точно толкова, колкото е нужно за бирата и направо я сложих цялата. Т.е. експеримента ще продължи с друга варка. Но така като сравнявам до тук, всичко клони към заделяне на пивна мъст и газиране с нея.

Напълно е въжмно да има и други мнение по-въпроса. Аз споделям моите наблюдение и предпочитания.

Поздрави
markov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 17 Ное 2016, 21:57

Re: Газировка - захар, DME, пивна мъст, мед

Мнениеот Dejmos » 14 Мар 2018, 23:14

За да бъде коректна оценката, трябва 'сляп тест" с нклк дегустатори.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Газировка - захар, DME, пивна мъст, мед

Мнениеот S.Dosev » 15 Мар 2018, 10:56

Последните няколко варки газирах със заделена пивна мъст и вече въобще и не помислям за газиране със захар.
Аватар
S.Dosev
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 12 Апр 2017, 12:24

Re: Газировка - захар, DME, пивна мъст, мед

Мнениеот ultrashock » 15 Мар 2018, 11:21

S.Dosev написа:Последните няколко варки газирах със заделена пивна мъст и вече въобще и не помислям за газиране със захар.

Точно така. Мен ме плашеха сметките, да не би да прегазирам или недогазирам, но доста лесно се смята и се получава. От както газирам с мъст, не се с случвало да прекипи при отваряне.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Газировка - захар, DME, пивна мъст, мед

Мнениеот markov » 21 Мар 2018, 19:00

Dejmos » 14 Мар 2018 22:14

За да бъде коректна оценката, трябва 'сляп тест" с нклк дегустатори.


На някоя обща среща, ако имам подготвени/остнали мостри по същото време, ще взема - за по-голяма обективност.
Иначе ще остане само на личен експеримент.
markov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 17 Ное 2016, 21:57

Следваща

Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron