Вино 2017

Без вино закъде ?
Кой как бере гроздето, как го ронка, мачка, сулфитира, мацерира, ферментира, отлежава и бутилира.

Модератор: ilu6a

Re: Вино 2017

Мнениеот ВескоВарна » 02 Окт 2017, 20:42

При мен нещата се оправиха t през деня в помещението е 22С, няма да отварям да меря течноста, но клапана бълбука ... просто сутрин като се влиза и излиза вратата ще се затваря за да не влиза студ.
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Вино 2017

Мнениеот IvayloSf » 03 Окт 2017, 00:20

Сложил съм селектирани дрожди и активатор, но в помещението температурата е около 16 градуса, надявам се утре да успея да го вдигна поне до 19. Също така не само съм покрил бидона, без клапан. За втори уред, ще мога да проверя чак в събота, че захаромера не ми е подръка.
А таблицата, не можах да открия версия, в която да мога да въвеждам данни(тук е възможно проблема да е в мен :( )
IvayloSf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 31
Регистриран на: 23 Апр 2017, 09:39

Re: Вино 2017

Мнениеот dr_slavov » 03 Окт 2017, 12:44

Вече е късно да мериш с кавото и да е. По-добре си провери рефрактметъра с направен от теб захарен разтвор и ако найстина си стартирал с 17P добави захар както каза Foreigner.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Вино 2017

Мнениеот IvayloSf » 03 Окт 2017, 14:39

Вчера вечерта го тествах и отчита коректно захарния разтвор, притеснява ме само температурната разлика при отчитането. Реално мъстта е беше с температура около 17 градуса.
Тази вечер ще пробвам с хидрометъра от магазина и каквото сабя покаже.
IvayloSf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 31
Регистриран на: 23 Апр 2017, 09:39

Re: Вино 2017

Мнениеот dr_slavov » 03 Окт 2017, 16:18

Рефрактометъра е калибриран да работи при 20 градуса С. Три грдуса разлика ще дадат отколнение в десети. Явно найстина имаш ниска захарност. Добавяй докато все още е бурната ферментация и имаш жизнени дрожди.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Вино 2017

Мнениеот IvayloSf » 03 Окт 2017, 22:14

Явно ще трябва да добавя захар утре сутринта. А така или иначе заради тази температура още ферментация май липсва, тази вечер го преместих в друго помещение(беше трудна задача) на 19 градуса външна, надявам се вече да захапят.
IvayloSf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 31
Регистриран на: 23 Апр 2017, 09:39

Re: Вино 2017

Мнениеот petiomalchev » 04 Окт 2017, 19:41

В неделя заложих 150кг. каберне 26% захарност + 5кг захар + 30 л. трапезна вода = 24% захарност
Няма серниста, ензими, дрожди и активатори. Днес започна да ври, пък да видим какво ще стане :D
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Вино 2017

Мнениеот iRan » 07 Окт 2017, 22:46

dog123 написа:Здравейте приятели!
На 24 този месец ,отново заредихме бидоните с мерло /25%/ и каберне савиньон /24%/ , и при спазване на технологията от миналата година чакаме ферментацията да си свърши работата./ сулфатизиране , дрожди , бъркане 2 пъти дневно /
Обаче ..... Миналата година в Мелник , пихме местно полусухо /сладникаво / вино , което ни се услади . Та половинката в прав текст ми заяви " Ако ми направиш такова вино , ще ти правя компания при употребата му" !
Аз си обичам жената , искам да и угодя ,и въпроса ми към вас е , как аджеба да стопирам ферментацията на част от двете джибри , за да има вино което да се услажда и на половинката ми?
Предварително ви благодаря за съветите и отделеното от вас време.
Наздраве !

Мисля че трябва да добавиш алкохол за да спре ферментацията. Ако имаш интерес мога да пусна табличка за лесни изчисления. Ама като гледам са минали две седмици от както е почнало да ферментира. Надали ще има остатъчна захарност за да се спира ферментация.
И все пак ако има неферментирала захар около 5% , алкохола във виното е 10-11%. за да стане 15% примерно и да спре ферментацията трябва да добавиш ракия 0,88 л. на 60° или спирт от аптеката 0,59 л . на 90°на 10 литра вино . Ако дрождите са устойчиви на алкохол за да ги подтиснеш им трябва повече алкохол.
Дано съм бил полезен.
Последна промяна iRan на 06 Ное 2017, 17:04, променена общо 1 път
Аватар
iRan
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 07 Авг 2013, 14:02

Re: Вино 2017

Мнениеот Dejmos » 12 Окт 2017, 22:50

Обратно към "вкуса на варено".
Ще го има.
Бутилирах 10 литра гроздов сок. За пиене, не за вино.
Стабилизиран съа серниста киселина, избистрен с бентонит, филтриран, с добавен калиев сорбат. Но за всеки случай реших да пастьоризирам част от бутилките на водна баня. След загряване до около 80 градуса и изваждане от водата, опитахме на следващия ден пастьоризиран и непастьоризиран. Пастьоризираният опредешено имаше вкус на варено. (Но пък вкусът на чепка беше изчезнал)
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Вино 2017

Мнениеот pehoko » 19 Окт 2017, 17:36

Здравейте колеги. Тази година реших да се пробвам да направя малко вино колкото за експеримент. Имам може би около 20кг (80% червено), захарността не съм я мерил но изглежда добра. Изчетох почти всичко каквото намерих в нета, но пак имам някои въпроси.

1. Задължително ли се добавят някакви дрожди?
2. Купих си серниста киселина(6%), 0,1% т.е. в моя случай 20мл. ли се добавя заедно със смилането?
3. Бурната ферментация в открит съд ли протича или може да пробия дупки в капака?
4. Всеки ден ли се претака докато тече бурната ферментация или само се разбърква?
5. Както дават захлаждане дали това ще попречи на ферментацията, мисля да правя виното в един бидон на балкона
6. При тихата ферментация добавя ли се SO2 или само за да се спре някакъв нежелан процес а съдът се затваря изцяло или се пуска едно маркуче в буркан за да излиза остатъчен CO2?

Благодаря и наздраве!
pehoko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 19 Окт 2017, 17:24

ПредишнаСледваща

Назад към Вино !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron