Преваряване на ракия

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

Преваряване на ракия

Мнениеот Dejmos » 17 Сеп 2017, 20:45

Наскоро ми казаха един метод за преваряване на ракия, за премахване на нежелани аромати, включително от загаряне. Споделям го тук, може да е полезно за някого.

За 100л казан:
- 300 гр морска сол;
- 2 пак. сода бикарбонат;
- 2 литра краве мляко.

Всичко това се сипва в казана с разредената ракия и се преварява.

Според един колега, това се слага и при първата дестилация, за да е по-добра и безвредна ракията. Но той не го правел, защото го било страх да не загори млякото.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Преваряване на ракия

Мнениеот lukata » 17 Сеп 2017, 22:14

Привет Dejmos:
Моето скромно мнение е,че при добре направен материал-за ракия....не ти трябват нито морска сол,нито сода-бикарбонат,още повече краве мляко :D !
Даже напротив- използването на тези съставки например- биха убили чара на една добре направена мускатова ракия.
Особено при използването на сода бикарбонат(тогава когато не е нужно) прави страшни бели на дестилата .
Когато ползваме здрави- добре узрели плодове,и когато ферментацията премине бързо,и безпроблемно..разбира се и след достатъчно отлежаване-не ти трябва нищо друго :text-thankyoublue:
lukata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 65
Регистриран на: 04 Юли 2016, 10:34
Местоположение: Чавдар

Re: Преваряване на ракия

Мнениеот Dejmos » 18 Сеп 2017, 08:11

Аз не съм фен на ракията и на твърдия алкохол като цяло. Практическият ми опит, освен да гледам как други варят, е 30ина литра домашен бърнън (от царевица и малц, не от спирт и есенции).

Публикувах "рецептата", защото ми попадна и може да е полезна на някого. Особено ако наистина работи при загоряла ракия.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Преваряване на ракия

Мнениеот Yaskata » 22 Сеп 2017, 06:21

На мен май ще ми свърши работа :)
Поех семейното имане - сбироток от различни ракии варени през годините от различни "майстори".
Понеже голяма част от тях не бих си сипал в чашата, сега се чудя какво да ги правя, и единственото което ми хрумва е да събера всичко на куп, да го препека и да оставя да лежи в буре.
Тъ бих приел всеки съвет в тази насока ;)

не че не търсих инфо по въпроса, но нямам достатъчно време да прегледам океана от информация в нета
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Преваряване на ракия

Мнениеот Dejmos » 22 Сеп 2017, 09:59

Чува съм, че може да стане хубава "сливова" или "кайсиева" ракия, ако преди втората дестилация в ракията се накиснат сушени сини сливи или кайсии. Не знам по колко трябва да се сложи. Предполагам, че е добре да са накълцани на дребно.
Един колега се гласи да прави някакви опити с подобни стари ракии, да им сложи активен въглен, за да разкара оригиналните "аромати" и да ароматизира с каквото реши. Но той се е спрял на есенции, а не на сушени плодове (свидят му парите).

А може да си поиграеш в посока узо - да накиснеш анасон преди втората дестилация, има писано в темата за узо. Но ракията не трябва да е ароматна. Въгленът може да помогне в случая.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Преваряване на ракия

Мнениеот cervesa » 22 Сеп 2017, 11:12

В Узото,няма анасон.........
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Преваряване на ракия

Мнениеот Dejmos » 22 Сеп 2017, 11:29

Не ги разбирам тия неща. Така пише в темата за узото. Две рецепти има. Едната с анасон, другата с анетол.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Преваряване на ракия

Мнениеот Martin » 22 Сеп 2017, 12:52

Аз узото го правя със семки от Фенел (Резене). Слагам в казана 1 пакетче семки и после на дестилата сакъз и захар.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Преваряване на ракия

Мнениеот cervesa » 22 Сеп 2017, 14:54

На 14 донесете мостри от своето узо-аз ще дам от моето!!! :twisted:
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Преваряване на ракия

Мнениеот Martin » 22 Сеп 2017, 15:16

Моето свърши, чакам сега да ми докарат 2 чувала зърно че да си направя пак за другото лято.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Следваща

Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта