Домашен хляб... ръчна изработка.

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Домашен хляб... ръчна изработка.

Мнениеот mirix » 25 Май 2017, 13:45

Тези дни се вдъхнових да замеся хляб. След неуспешни опити преди години.
Направил съм само 3 замески за сега. Резултата е задоволителен.
Замесването правя в една купа да не се цапа много.
Рецептата е:
около 500 гр. брашно тип 500
10 грама от мая на кубче- 50 гр кубчето.
8-9 гр. сол
около 300 мл хладка вода.
Технологията е следната:
накисвам маята в хладка вода, около 26-28 гр. например и я разбърквам.
Пресявам брашното в купата и добавям солта
Разбърквам ги и правя кладенче в средата.
Наливам размитата мая с водичката и започвам да бъркам.
Постепенно добавям водата на няколко пъти.
Тестото става лепкаво , но добавя от време на време по малко брашно, докато спре да лепне.
Меси се около 20 мин. или да стане гладко
zamesvane.jpg

След това оставя да втаса загънато за да не се изсушава и да хване коричка.
Според температурата 30-40 мин. - или докато достигне двоен и по вече обем.
Правя второ замесване и го слагам в тавата в която ще пека да втаса втори път.
Тавата я поръсвам с брашно слагам питките и пак ги загъвам да втаса. Като увеличат обема си ги нарязвам леко с ножа и ги слагам на 220-230 гр. за 10 мин.
После намалям на 200 гр. за още 20-25 мин.
Ето и резултата:
hlqb1.jpg

hlqb2.jpg

Като извадя бирата ще събера мало утайка да си направя квас :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Домашен хляб... ръчна изработка.

Мнениеот st_jivko » 27 Май 2017, 20:42

Браво,Миро.
Добре изглеждат нещата-и двете.
Брашното какво е/марка/?Че напоследък попадам все на едни
с набухватели.Мисля ,че и без мая ще стане хляб с тях.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Домашен хляб... ръчна изработка.

Мнениеот mirix » 27 Май 2017, 22:07

На мелница Търново. Малко по тъмничко седи. Пише че имало регулатор на киселинността Е300 и ензими.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Домашен хляб... ръчна изработка.

Мнениеот st_jivko » 29 Май 2017, 12:40

Явно няма измъкване от новите технологии.
Затова си меля брашно с тази мелница от зърно.
Хлябът обаче става много сух и се рони.Смесвам
моето брашно с купешко 50:50 и нещата стават.
Естествено,използвам мелницата повече за малца за бирата.
Изображение
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Домашен хляб... ръчна изработка.

Мнениеот mirix » 29 Май 2017, 16:50

Пробвай дори ако искаш 30% от твоето и 70 от другото.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Домашен хляб... ръчна изработка.

Мнениеот st_jivko » 29 Май 2017, 20:57

Миро,аз гледам да избягам от другото,ама не става.
До преди две години по нашите земи имаше една
мелница,където не влагаха нищо друго в брашното,
освен пшеница.Ама нещо не удържа на конкуренцията.
И не си мисли,че имам нещо против белия хляб.
Напротив-направен от добро брашно,не го заменям
за никакъв друг.
Я да се похваля и аз с една снимка:
Изображение
Последна промяна st_jivko на 30 Май 2017, 10:00, променена общо 2 пъти
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Домашен хляб... ръчна изработка.

Мнениеот mirix » 30 Май 2017, 09:43

Другия вариант е да си купиш жито и ако има някаква мелница да го занесеш да ти го смелят. Тук в едно село балван има мелница правят много видове брашна и май по еко.
http://melnica-balvan.com/aboutus.html
Естествено и цената им е малко по височка.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Домашен хляб... ръчна изработка.

Мнениеот st_jivko » 30 Май 2017, 10:20

Брашното си го меля сам.Засега от лимец.
Но ми се ще от обикновенна пшеница.
Скоро ще пробвам,че от тоя лимец се сипят
много трохи.
Благодаря,Миро за сайта на мелницата в Балван.
Точно това търсих.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол


Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron