Dry hopping (сухо охмеляване)

Модератор: Martin

Re: Dry hopping (сухо охмеляване)

Мнениеот dr_slavov » 18 Яну 2017, 20:16

Ако отидеш една седмица на море като се върнеш пиеш ИПА, ако имаш 3 приятели на гости консумацията се вдига и пиеш битер. :lol:
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Dry hopping (сухо охмеляване)

Мнениеот martinmgm » 18 Яну 2017, 20:18


Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum

Hop Rocket. За съжаление работи само с листа. Пелетите ще го запушат.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Dry hopping (сухо охмеляване)

Мнениеот Martin » 18 Яну 2017, 22:44

Hop rocket между варенето и ферментатора. Hop back-а е между кега и чашата.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Dry hopping (сухо охмеляване)

Мнениеот bojo » 19 Яну 2017, 09:46

А няма ли да е зависим аромата от количеството изпита бира за единица време? Ако не е пипан крана ден, първата чаша ще е бомба от аромати, а всяка следваща все по-слаби. Идеята е страшна, няма спор. И в хладилника ми има място, направо се оглеждам за подходящ съд.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Dry hopping (сухо охмеляване)

Мнениеот Martin » 19 Яну 2017, 10:25

По принцип да, аромата ще зависи от биропотока.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Dry hopping (сухо охмеляване)

Мнениеот petiomalchev » 31 Яну 2017, 20:03

Martin написа:Hop rocket между варенето и ферментатора. Hop back-а е между кега и чашата.

А между ферментатора и бутилката как ще се казва :D
Като гледах клипчето ми дойде една идея, в ей този филтър да сложа преди бутилирането хмел на пилети предварително накиснати в гореща бира и така да точа от ферментатора.
DSC_4274 (1).JPG

Само ме притеснява да не са малки отворите на мрежата 60 микрометра, че да не се запуши, но вече съм го купил 18лв. ще пробвам и споделя.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Dry hopping (сухо охмеляване)

Мнениеот Martin » 01 Фев 2017, 00:30

Хмела няма нужда от дезинфекциране и накисване... Това му е целия смисъл, не само аромат и горчивина.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Dry hopping (сухо охмеляване)

Мнениеот petiomalchev » 04 Фев 2017, 12:58

Вчера пробвах филтърът, сложих натрошени хмелни пилети във входното пространство и започнах да филтрирам от ферментатора към тенджерата.
трябва само да сложа по-тесен маркуч на изхода за да тече по бавно, сега на входа и изхода с Ф12мм, за следващият път мисля да пробвам на изхода с Ф8мм.
Последна промяна petiomalchev на 11 Фев 2017, 09:14, променена общо 1 път
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Dry hopping (сухо охмеляване)

Мнениеот petiomalchev » 11 Фев 2017, 09:11

Пробвах бирата, 7 ден от запечатването в бутилките нямах търпение и отворих една.
Невероятен вкус и аромата на Аурора, ще кажеш сега си го сложил в бирата и накрая се усеща лека лютивина.
Бирата Star Anise Stout. 10гр. Аурора 15л. бира.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Предишна

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron