Поредния първи опит с въпроси

Модератор: Martin

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 09 Ное 2016, 15:06

Е 5литра ми е капацитета :D. Плана е да направя няколко такива кратки варки и после по-голяма. Като тук идва следния въпрос. Предишната варка я оставих в хладилника, вече 2+ седмици и като че ли е по-различна на вкус. Някак си е по тежка и натрапчива. Не е много пивка. Ако трябва да съм честен, мога да изпия 1 само.
Съвети за по "пивки" бири ?
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот victoryvt » 10 Ное 2016, 10:33

Ми с по-мека вода (купуваш си една туба от 10л. за 4лв. от магазина - с розова капачка са за бебета).
С по-малко горчив хмел, за сметка на ароматичния.
Озахаряване на по-ниска темп. и от там по-малко тяло на бирата.
И накрая стигаш до стила Пилзенски лагер ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 10 Ное 2016, 15:00

Добре, току що бутилирах. Стандартните проблеми тип "ръцете ми пречат" "какво по дяволите е това" и "това знам че се ползваше за нещо ама не помня какво".
Няколко молитви да не съм насрал нещо и въпрос. Както и на предшината варка, така и на тази, но ЗАХАРОМЕРА ми потъна. Не на дъното де, но толкова потъна че едвам се показваше крайчето на хартийката отгоре. Става дума за БГ захаромер. Реално нивото е някъде над надписа 20C (което е за температурна референция мисля).
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот asenr » 10 Ное 2016, 16:08

Дай една снимка на захаромера, да видим за какво става въпрос. Не всички имаме БГ захаромер и знаем къде е надписа 20С. Да не е спукан?
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 10 Ное 2016, 17:41

след дискусия с ALL_ON май проблема е в това че съм мерил в НЕ цилиндричен съд.
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот pepes75 » 10 Ное 2016, 18:29

Според мен всичко си е наред. На тези захаромери точно на края на хартийката( там,където ти показва 20грЦ ) е 5,така че като ти се показва съвсем малко значи е някъде около 3-4,което е нормално за приключила ферментация
pepes75
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 20 Яну 2015, 11:07
Местоположение: София

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 10 Ное 2016, 22:46

15058009_10154554218686397_898705065_n.jpg
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот asenr » 11 Ное 2016, 23:14

Не се вижда скалата. Ако не можеш да го снимаш от близо, дай някоя снимка от нета. На мен ми трябва да видя само как изглежда и къде е въпросния надпис. Формата на съда няма значение. Важно е да не опира в дъното или стените.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 16 Ное 2016, 12:11

Не намирам адекватна снимка онлайн. После ще снимам моя и ще ти покажа:)
Аз имам друга питанка. Четох книжката, но все пак. Ако бурната ферментация става за първите 1-2 дни. Какво ще стане ако 3дни ферментира, 3 дни доферментира, и 1-2 дни в хладилника. Единствено, че има шанс да не е доферментирала бирата. Ама така като гледам нагледно, ми се струва че след 2рия ден нищо не се случва във ферментатора.
Някой конкретен опит практичен да сподели?
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот darilinko » 16 Ное 2016, 12:55

Не на празно съществуват термините "бурна" и "тиха" ферментация и едва ли с невъоръжено око може да се прецени дали е приключела ферментацията. Лично на мен в началото ми беше доста интересно какво се случва вътре и наблюдавах като осветявах със силна светлина и се забелязваха размествания и движения дори след 6-7 дни, което предполагам е признак на ферментация.
darilinko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 22
Регистриран на: 08 Юли 2016, 16:24
Местоположение: Варна

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта

cron