Зараза... съвети!

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Зараза... съвети!

Мнениеот karan4o » 02 Ное 2016, 13:37

Здравейте,
дойде времето да ми призлее и на мен :)
Около 25л бира имам, беше си перфектна до сухото охмеляване. Уж всичко изварих, сложих хмела в извареното вързопче, но 3 дена по-късно по повърхността започнаха да се появяват бели парцалчета
:angry-screaming:

Та въпросът ми е, дали мога да бутилирам или да я изхвърля. Опасно ли е за здравето да се пие такава бира. Опитвайки я в момента не мога да усетя нещо развалено, но тези парцали 100% са зараза.
Довечера ще пусна снимка, за да видите.
Тъй като тази вечер мога да я бутилирам, затова пускам темата за помощ. Ако не става за бутилиране, поне да не се хабя. Защото после и бутилките ще трябва да... де да знам, трябва ли да ги изварявам, ако в тях е имало заразена бира

:roll: :roll: :roll:
karan4o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 01 Фев 2016, 16:02

Re: Зараза... съвети!

Мнениеот asenr » 02 Ное 2016, 13:49

Ако е зараза, ще има лош вкус и ще мирише лошо. Дай една снимка, да видим как изглежда.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Зараза... съвети!

Мнениеот Martin » 02 Ное 2016, 14:09

Може да не е зараза. Ако няма лош вкус и мирис няма проблем. Не се притеснявай изобщо, за зарази вярвай само на вкус и мирис, не на външен вид.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Зараза... съвети!

Мнениеот karan4o » 02 Ное 2016, 21:14

https://dl.dropboxusercontent.com/u/689 ... esized.jpg

Не мога да кача снимката тук и затова пускам линк към нея.

Заразата е 100%. Кажете само дали изобщо да бутилирам нещо или да върви в кенефа :angry-screaming:

:doh: :doh: :doh:
karan4o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 01 Фев 2016, 16:02

Re: Зараза... съвети!

Мнениеот victoryvt » 03 Ное 2016, 09:42

Прилича на оцетно вкисване.
Няма да те отрови, но бирата ще е кисела.
Махни пелената с цедка и преточи бирата с маркуч под повърхността.
Пълни и газирай, след което пий бързо, а бутилките - в хладилник.
Ако още сега ти е кисела , изхвърляй я в канала.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Зараза... съвети!

Мнениеот karan4o » 03 Ное 2016, 10:13

Да, точно това е... оцет :)

Засега бирата е добре, напълних 17л, другото не посмях. Ще видим изобщо ще става ли за пиене, но сърце не ми даде да я изхвърля :)

Заразата е дошла от сухото охмеляване и не мога да разбера, как така е станало, като всичко съм преварил, е... без хмела де. Той е на пелети. Както и да е... станалото станало...

Гледаме напред!
:D :D :D
karan4o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 01 Фев 2016, 16:02

Re: Зараза... съвети!

Мнениеот victoryvt » 04 Ное 2016, 18:29

А чорапчето потъна ли или плуваше отгоре ?
Щото ако е плувало оторе ...
:) - аз вече съм го изпитвал на гърба си
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Зараза... съвети!

Мнениеот karan4o » 04 Ное 2016, 18:46

Потъна, бях сложил един млекар вътре :)
Само че имаше връв, която излизаше от тенджерата и я бях закачил за дръжката й, за да мога чат пат да разбърквам с чорапа. Сигурно оттам е проблемът, макар че аз до сега никога не съм ползвал воден клапан и за първи път ловя зараза. До края на ферментацията (7 дни) всичко беше перфектно. Сухото охмеляване го започнах след ферментацията, след 7ят и ден и на втория ден от него видях, че се появиха парцали и се мотаеха оцедарки около тенджерата. Веднага увих всичко с фолио, но...
Снимката е от третия ден и се вижда ясно на нея, какво е станало. Не изчаках 5 дни естествено :) Не мога да усетя обаче някакъв, макар и малък допълнителен аромат и вкус от сухото охмеляване, не е било достатъчно, но нямаше как да я държа още. Дано не се вкисне бирата, защото и се точа много :)

Сега ще сваря и един вайцен, така да има :D
karan4o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 01 Фев 2016, 16:02


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта

cron