Налеп по неръждаем ферментатор !

Модератор: Martin

Налеп по неръждаем ферментатор !

Мнениеот dakobow » 26 Окт 2016, 15:28

Колеги, имам проблем с образуването на налеп подобен на отлагане на котлен камък, това се получава на неръждаем ферментатор при ферментация. Пробвах с доста неща, оцет, сода за бъчви, миещи препарати не помага! Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем моля да сподели решение!
Благодаря и наздраве!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Налеп по неръждаем ферментатор !

Мнениеот bojo » 26 Окт 2016, 17:48

Същото се получава при мен върху датчика на термометъра. С времето (броя варки) почти свърши "иноксовото" покритие и сега е меден. Мислех че става някаква реакция, но като остъргах един датчик си излезе мед (не е пчелен :lol: )
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Налеп по неръждаем ферментатор !

Мнениеот kbirnika » 26 Окт 2016, 18:08

Търкане му е майката. Ако е истинска неръждавейка (304, 316 или дори 204) най-безобиден начин за масовия потребител е "жулене" със скочбрайт (нещото лепнато на повечето гъби за чинии). В специализираните магазини за заваряване го продават на руло. Ако е много упорито взимаш пак от тези магазини малко киселина за заварки. Мажеш изчакваш според температурата на средата около теб (20* - 10 мин.) и пак търкане със скочбрайта, което ще е значително по-малко от първия вариант. Личното ми мнение, е че ако го накиснеш с вода ще падне само с малко търкане. Поне при мен е така.
kbirnika
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 23 Мар 2016, 21:42
Местоположение: Пловдив

Re: Налеп по неръждаем ферментатор !

Мнениеот dakobow » 28 Окт 2016, 00:05

Като го търкам с тел за чинии пада но трудно, мен ме интересуваше това проблем ли е, дали не бъркам някъде!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Налеп по неръждаем ферментатор !

Мнениеот kbirnika » 28 Окт 2016, 18:14

В големите пивоварни, ЦКТ-тата са полирани отвътре, което възпрепятства полепването в големи количества. Миенето на съдовете НЕ се извършва по механичен път, за да не се нарушава повърхнината.
В твоя случая като търкаш с тел за чинии създаваш така наречените "пори" (следи). Затова ти предлагах скочбрайт, който е коренно различно.
Аз съм се убедил, че е много трудна за поддръжка. При мен преди да си полирам съда механично се случваше същото, с разликата, че аз (по скоро някой от моите тигри :twisted: ) го мажех с киселина и след леко търкане (като се замисля е леко защото става с машина) всичко падаше.
kbirnika
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 23 Мар 2016, 21:42
Местоположение: Пловдив


Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron