Поредния първи опит с въпроси

Модератор: Martin

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот martinmgm » 08 Окт 2016, 00:20

Недей да мериш всеки ден. Има голяма вероятност да внесеш зараза. Изчакай си спокойно 1 седмица и бутилирай.Примери захарността преди да сипеш захар за газировка. Каквото такова, не се притеснявай. Досега си перфектен!
Малко подробности за бутилирането:
Правиш си 2л разтвор за дезинфекция и го слагаш в тенджерата като я рздрусваш да се намокри всичко отвътре.След като постои с разтвора около 5 мин, преливаш в друг съд и оставяш тенджерата да се изцеди от самосебеси настрана (НЕ БЪРШЕШ С НИЩО ВЪТРЕ В ТЕНДЖЕРАТА).
Дезинфекцираш си и бутилките с разтвора от тенджерата,като наливаш във всяка бутилка по около 100-200мл, след което силно раздрусваш и оставяш така около 3-5 мин. Преливаш разтвора от бутилката в друга а първата оставяш да се поизцеди на сушилник. Например слагаш в 5 бутилки разтвор, друсаш, чакаш и после преливаш в други 5.
Правиш си разтвор от около 40-45гр захар и 100мл вода в джезве на котлона. Оставяш го да ври няколко минути за да се дезинфекцира и го слагаш в тенджера както си е горещ. С дезинфекциран маркуч преливаш бирата в тенджерата, като внимаваш да не засмучеш утайките. С преливането ще се разбърка равномерно захарният сироп с бирата и няма да имаш разлики в газировката. При теб ще се наложи да смукнеш от маркуча за да тръгне бирата да се прилива по метода на скачените съдове. Добре е да се изджабуркаш с малко водка или ракия преди това :). След това слагаш тенджерата на високо а бутилките на пода и с маркучето започваш да наливаш в бутиликите. Наливаш колкото има в една купешка бира и затваряш с капачка. Оставяш бирата в гардероба за 1 седмица и после в хладилника. Можеш да я пиеш след като се охлади, но хмела ще е много натрапчив. Ако изчакаш 2-3 седмици в хладлника, ще пиеш идеална бира, ама надали ще имаш нерви да чакаш :).
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот Dejmos » 08 Окт 2016, 08:39

Купи си една 0,5л бутилка газирана вода Кинли или някоя друга в пластмасова цветна бутилка, или бира в пластмасова половинка. Измиваш бутилката, дезинфекцираш я и бутилираш в нея, заедно със стъклените.
Така по втвърдяването й ще знаеш как върви газирането/доферментирането.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 08 Окт 2016, 11:16

Еми значи ще се наложи да почакам тогава :) Ще гледам да спазя всички съвети по бутилирането.

Ето и снимка от днес. Клапана вчера беше под нялагяне, днес се е балансирал. Има и следи от пяна, която явно се е спихнала.

14593237_10154449571716397_944922231_n.jpg
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот mxkolev » 08 Окт 2016, 17:42

ХА и моята такава беше, но се избистри. Днес газирам, но мисля да напълня всичко в пвц бутилки....
mxkolev
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 19 Сеп 2016, 11:50

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 08 Окт 2016, 21:26

Незнам, предполагам е нормално докато се множат дрождите да е такава мътилка + факта че 4-5 грама са мисля доста за 5-6 литра....ама за момента мяза повече на БОЗА :D което не е фатално. Аз и боза обичам
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 11 Окт 2016, 13:13

Здравейте,

вече 4ти ден, като още след 2рия пяната изчезна, постепенно се избистря течността но доооста бавно. На дъното има сигурно един палец утайка. Мисля, да изчакам до 6дена във ферментатора и да бутилирам (просто трябва да пътувам и няма да мога точно на 7мия ден). Мътна не мътна май нямам много избор. Като бутилирам ще пиша пак, пък после ще анализираме проблемите :)
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот nikolay.illov » 11 Окт 2016, 14:49

Не е нужно точно на седмия ден да бутилираш. Може да изчакаш и 10-14 дни. Даже по-добре.
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 11 Окт 2016, 16:38

хм, някъде из форума четох че не е хубаво да престоява в ферментатора
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот nikolay.illov » 11 Окт 2016, 17:10

Под престояване разбирай над 3 седмици.
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот ultrashock » 13 Окт 2016, 09:12

Ще пусна моя тема скоро, след като подготвя всичко, но засега искам да опитам следното:
1. Имам газов котлон от тези портативните и печка с керамичен плот. Кое е по добре да използвам и за озахаряването и за варенето? С кое от дете ще ми е по лесно да поддържам температурата?
2. Взел съм един нов бидон (от тези за кисело зеле) 30 литра с голям отвор на него и на него монтирах въздишания клапан. Ще го дезинфекцирам с ФИНК ОКОРОН 12, дали е подходящ за ферментатор и необходимо ли е да дезинфекцирам и лаутертюна и казана с ФИНК ОКОРОН 12?
3. Освен основния казан в който ще озахарявам и варя, лаутертюна и фермантрора, ще ми е необходим ли и друг казан (тенджера) в която да приготвя водата за промиване?
4. Имам много голям леген, в който мисля да направя първото охлаждане, като в него ще тече студена вода, лед и ледарки за хладилна чанта. Това ще се случи в банята. Дали е подходящ вариант?

Опитвам се да си избистря нещата преди да пусна подробна тема с целия процес, който съм замислил + снимки на оборудването, за да дадете своите коментари и препоръки? Направо нямам търпение за това, но искам опита да е що годе успешен, за да се мотивирам за следващия :)

Благодаря!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта

cron