Поредния първи опит с въпроси

Модератор: Martin

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот LivingInChaos » 07 Окт 2016, 18:30

Колега пивовар, виждам, че си от София. Заповядай утре в Халбите на Черковна, където ще се събираме и ще има много хора, които могат да ти разкажат всички важни неща за бирата, които се изпускат в писането/четенето! Най-малкото ще опиташ какво сме сътворили с колегите, а някои от тях наистина си заслужават /не визирам себе си/!
LivingInChaos
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 27 Май 2016, 09:28

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 07 Окт 2016, 19:25

Така а сега и равносметката за деня и проблемите :)

Малц 1.6
Вода за маиш 5литра
Вода за прецеждане 6.6литра
Хмел за горчивина 13грама, за аромат 7-8гр
Дрожди 4-5грама

Спазвах стъпките от по горния пост на Виктор. Проблемите които имах са само с тази проклета температура. страшна мъка. Имам 1 живачен термометър и един на мултицета. Мерех почти непрестанно и в зависимост на каква дълбочина меря имаше големи разлики в температурата. Идея си нямам дали съм успял да спазя нужните градуси. Когато ми спадаше температурата слагах тенжерата на котлона и чаках. Периодично се появяваха балони които рязко дигаха температурата до над нужната, и айде после пак махай от котлона. Къде се мери температурата....аз се стараех да е в средата на тенджерата.
Като цяло само това са ми опасенията, контрола над градусите и правилното измерване изобщо. Друго нещо за което се чудя е йодната проба. В снимката по долу съм снимал какво приех за ОК. В момента варя и ще охмелявам след малко. Не съм очаквал да е толкова трудно това темп. регулиране :) Останалото си е като го описвате. Единствено не съм мерил със захаромера, защото не разбрах какво точно меря и защо го меря. Ако е само за да мога да изчисля % алкохол, ще отложа за следваща варка.
Оплесках и малко сметките, в опита си да използвам максимално капацитета на 10литровата тенджера стана така че трябваше да изостява литър и малко от пивната мъст ;/


14550843_10154447677966397_1467942368_o.jpg

14585598_10154447678166397_346680297_o.jpg

14536790_10154447678076397_1501275086_o.jpg
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 07 Окт 2016, 20:54

70минути варене ( по съвет на All_on) и сега изстудяване, тревожат ме едни парцали в тенджерата.... нормално ли е ?

14625273_10154447833646397_982510999_n.jpg
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот 5th-hokage » 07 Окт 2016, 21:38

Ха парцалите са идеални :) - успял си да коагулираш белтъците, не забравяй да прецедиш с нещо преди ферментатира, защото тези парцали нямат място във ферментатора. После наръсваш дрождите отгоре и затваряш с водния клапън :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот ALL_ON » 07 Окт 2016, 22:28

На снимката йодната проба изглежда добре! Белтъците както е казал Тошко са идеални. Смятам, че при една нормална ферментация, бутилиране и газировка ще пиеш своята собствена първа бира ;) Според мен като за първа варка си се справил добре. Чакаме да се похвалиш с готовия резултат :clap:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 07 Окт 2016, 22:43

Готово. Излезнаха около 5-6литра. По мои сметки трябваше да са около 7, но предполагам заради малкия обем на варката се е изпарило по голямо количество. Миризмата е доста плътна и концентрирана, незнам дали е ОК
Това с белтъците не го разбрах. Нито какво е коалугиране, нито как съм го постигнал, нито как би било зле.
Филтрирах, сложих дрожди клапан, и пазач, за всеки случай.
Премерих захарността, 14-15 единици (каквито и да са те). Сега меря всеки ден и чакам бурната ферментация да спре, после слагам по 7грама бяла захар на литър СТУДЕНА мъст или около 6 по 7 = 42 грама и после бутилирам. Само не разбирам как мода да разбера кога е приключило ДОферментирането когато бутилките са стъклени. Мога само да гадая ?

Ето и крайния резултат + пазача, който прояви странен интерес към бъдещата бира :?
14625499_10154448008351397_1109222966_n.jpg
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 07 Окт 2016, 23:20

Токущо сметнах,че г/д от 11.6литра общо съм изкарал 5.5-6литра бира.
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот ALL_ON » 07 Окт 2016, 23:28

Добре е :) 14-15 захарност си е една доста добра плътност за бира! Като за първи път дръж 7 дни да ферментира, бутилирай, както те е посъветвал Виктор, дръж 7 дни на стайна температура за газировка и премести в хладилника за още 7 дни. Вярвам, че ще пиеш бира до 3 седмици ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот winky » 07 Окт 2016, 23:33

ехее...аз си правех сметка след 3-4дни да бутилирам....още толкова в бутилките и края на другата седмица вече да дегустирам :)
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Поредния първи опит с въпроси

Мнениеот ALL_ON » 08 Окт 2016, 00:07

Не бързай! Зная, че ти е мерак да я пробваш по-скоро, но повярвай ми, изчакай :) Резултатът ще си заслужава чакането :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта

cron