Бутилиране на бирата

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот Bra1nSicK » 06 Апр 2016, 15:54

Аз ще използвам темата да задам един въпрос.

Когато бутилираме и прехвърляме от ферментатора по бутилките трябва ли пак да се прецежда по някакъв начин? Знам, че не е добре мъстта да прави контакт с въздуха за да не се окисли. Затова имаме този маркуч от магазина и смятаме с него да пресипваме в бутилките, но се притеснявам да не засмучем и от утайките на дъното?

Втори въпрос отново свързан с този процес - сифонът, който имаме е с малка помпичка, която засмуква мъстта за да тече в бутилката. Ако тази помпичка я стисна докато тръбата е във ферментатора няма ли да вкарам кислород при мъстта и да се окисли? Трябва ли всеки път да стискам помпичката преди да вкарам тръбата във ферментатора?

Извинявам се за глупавите въпроси, но това ще е първото бутилиране. :oops:
Bra1nSicK
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 29 Мар 2016, 10:51

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот dandilov » 06 Апр 2016, 18:47

Аз завързвам с конец маркуча за една чиста тънка летвичка като края на маркуча е на около 6 - 8 см. над края на летвичката. Измивам всичко старателно с вода, дезинфекцирам и после отцеждам. Спускам летвичката с маркуча до дъното на ферментатора, при което края на маркуча е винаги над утайката. Последните количества бира източвам като накланям ферментатора така, че маркучът винаги да смуче течност.
По втория въпрос - да, стискаш помпичката преди да вкараш маркуча вътре. В противен случай не само ще вкараш кислород в бирата, но и ще вдигнеш утайката!
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот karakondjul » 06 Апр 2016, 22:41

Както е казал dandilov само с едно допълнение. Като откалявате и преди да натиснете помпичката затворете долната част на маркуча иначе няма да стане нищо.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот Dejmos » 22 Апр 2016, 16:35

Едно допълнение и от мен. Избягвайте дървении, когато работите с мъстта/бирата след охлаждането. Много по-трудно се чистят, напояват се с мъст/захари и лесно се заразяват при съхранението до следващата варка, могат да прехвърлят някоя гад в бирата.
Много по-лесно и безопасно е с пластмаса или метал.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот stiano » 18 Авг 2016, 19:48

Още съм начинаещ и имам един въпрос относно бутилирането.
След като добавим захарта или не изферментиралата мъст ...или сироп,мед ...
Колко трябва да покаже захаромера преди бутилирането?
И не е ли по-удачно да не добавяме нищо при бутилирането и бутилираме преди да е завършила тихата ферментация?
stiano
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 11 Авг 2016, 18:13

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот nikolay.illov » 18 Авг 2016, 22:42

Удачно или не, всичко е въпрос на личен избор и експеримент.
Аз например съм експериментирал в тази посока ( бутилиране преди края на ферментация без да добавям захар) и резултатите не ми харесаха.
А иначе след добавянето на захар не е нужно да се мери екстракт ( всъщност може от чисто любопитство )
Поздрави
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот ALL_ON » 18 Авг 2016, 22:58

Първо добре дошъл колега :) Сега относно зададените от теб въпроси: Оставам с впечатление, че не си разбрал добре нещата. Обикновено преди бутилиране ферментацията е протекла до край (или почти до край, но дори да е останало нещо, то е минимално), тоест трябва да се убедим, че е приключила преди да бутилираме. Това може да стане с измерване на показанията относно захарността в два последователни дни и/или с измерване на външната и температурата във ферментатора. Ако двете температури са равни и захарността не пада 1-2 дни, това значи с голяма вероятност, че ферментацията е приключила. По отношение на другият ти въпрос, не е нужно да се измерва захарността в бирата, когато сложиш захар, мъст или др. за газировка. Това показание не е меродавно, не ни интересува и в никакъв случай не може да ни покаже някаква коректна стойност. Това е така, защото количеството захари, нужни за газировка при всяка конкретна бира са различни и зависят от много фактори (количество на бирата, стила на бирата, субективното желание на пивоваря колко да бъде газирана неговата бира, както и нейната начална захарност преди ферментация, ако ще се газира с отделена пивна мъст). За това бих ти предложил следното, тъй като си начинаещ пивовар, възприеми следната "тактика", която винаги носи добри резултати, особено в началото:
1. Когато правиш ейлови бири, обикновено 7 дни са напълно достатъчни за да протече нормална ферментация. Има дрожди, които им е нужно дори по-малко!
2. Преди бутилирането прехвърли бирата в друг съд (от който ще пълниш бутилките) и добави разтвор на 100-200 мл. вода с разтворената захар за газировка (обикновено 6-7 гр. на литър е добре), като предварително този разтвор си го оставил няколко минути да поври на котлона.
3. Остави бутилираната бира за 7 дни на стайна температура и задължително бутилирай една ПВЦ бутилка (няма значение нейния обем). По тази ПВЦ бутилка ще следиш дали бирата се газира добре (колкото по-твърда става, толкова по-газирана бира се очаква). На 7-мия ден може да охладиш за няколко часа в хладилник една бутилка и да дегустираш бирата, което ще ти покаже нагледно дали газировката се е получила добре. Ако си доволен от резултата, местиш цялото количество в хладилника и следва отлежаване според стила, търпението и възможностите на пивоваря :lol: Обикновено поне 7 дни е добре да отлежи бирата, това подобрява пяната (неотлежалата бира може да има пяна на по-едри мехури от колкото след отлежаване, което я прави по-фина), балансира вкусовете и като цяло променя самата бира - избистря я, изпъква малцовия характер за сметка на хмела и т.н.
Надявам се да ти е станало в общи линии ясно, моят съвет е в началото да правиш базови стъпки във всеки един процес, тоест такива, които дават в повечето случаи добри резултати и да не се впускаш в подробности. С натрупването на варки неминуемо ще натрупаш опит и сам ще започнеш да откриваш и да си коригираш грешките, като по този начин се подобряваш! Успех и чакаме да се похвалиш с продукция! ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот stiano » 19 Авг 2016, 18:50

Първо да благодаря за отговорите !
Мисълта ми беше предварително да знам каква газировка да очаквам при определена захарност преди бутилирането, но както и да отговорите ми дадоха определена визия за нещата.
Първата ми варка малко маи я обърках защото четях от нета в движение и в движения варях но в крайна сметка докарах 15 захарност йодната проба беше добре обаче тъи като водния клапан не бълбукаше добавих още дрожди станаха общо около 18гм за около 14л мъст (така е защото в нета показват как бълбука ...после се светнах че тапата ми изпуска ... както и да е) и като се има в првдвид августовото време ферментацията протече при от 20 до 25 градуса (в къщи на хладно уж, вънак удряше 30-така през деня) за 5 дена вече на повърхността нямаше балончета (само тук-таме) сметнах че това е края и бутилирах като добавих 5гм захар на 1л мъст, разбита в топла вода.
Откалих я в друг съд като добавих захарта и бутилирах (по аромата си личеше че се е получила течност за масово поразяване ), гледах маркуча да не засмуква кал обаче в бутилките има много отайка .... И така изниква още един въпрос как се избистя и за колко време ?

п.п.
Иначе ПВЦ-тат дето напълних станаха като барабани вече минаха 3 дена, още ще напъва ли?
stiano
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 11 Авг 2016, 18:13

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот ALL_ON » 19 Авг 2016, 20:55

Не се притеснявай, ще се избистри бирата, когато приключиш газировката и преместиш в хладилника, дрождите ще паднат в компактна утайка и бирата ще се избистри. Според вида на дрождите обаче е възможно те да залепнат добре за дъното (Нотингам, S-04, US-05 и др.) или да се вдигат съвсем лесно при наливане (както например WB-06, T-58 и др.). Отново според вида на щама дрожди газировката може да протече по-бързо или по-бавно (например при S-04, газирането отнема повече време). Предполагам, че основната част от захарите за газировка е изядена и заради това е добре надута ПВЦ бутилката, дори да има още, не вярвам до края на процеса на газиране да мръдне повече, все пак 5 гр. на литър е ниско до нормално ниво на добавени захари и дори да е имало някакви останали в бирата, едва ли общото количество ще бъде повече от 6-7 гр. на литър, което е "златната среда" така да се каже :) Като дегустираш бирата качи снимки да видим как се е получило!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот stiano » 19 Авг 2016, 22:25

За дрождите маи трябва да питам Виктор на турбичката пише НОТИН
Купих си стартовия пакет който е за младите надежди на домашното пивоварство :dance:
Мога да отбележа че хмела мирише супер, пише Н.Бревер.
Аз като прекарал 15 години в Чехия мога да се похваля че поне разпознавам добрата бира
дали аз ще успея да направя такава е друг въпрос.
Според мен за ежедневна употреба (и злоупотреба) N:1 безспорно е Гамбринус 10-ка (Старопрамени,Пилзени,Бутваизери са слабо изпълнение с много лят мозак )
ако мога да постигна този вкус ще съм най-щастливия пивовар.
Разбирам че домашното пивоварство не като фабричното но все пак това са ми целите
stiano
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 11 Авг 2016, 18:13

ПредишнаСледваща

Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта

cron