Висок екстракт

Дискусия за методи, съдове, проблеми при озахаряването на кашата.

Модератор: Martin

Висок екстракт

Мнениеот Clarion » 30 Май 2016, 19:02

3.5 кг Пилснер
0.5 кг Карапилс
(тук е първата разлика от всички предишни 20-на варки - винаги съм си ги мелил сам с Корона, а този беше купен смелен от Виктор)
11 л. вода, BIAB, Lidl казан
(тук е втората разлика от всички предишни 20-на варки - намалих водата, обикновено почвам с 15 л.)
Майшишуване на 63-68-72-78
Промиване с уорт-а до изсветляване
Промиване с вода на 78 до достигане на 26-27 литра преди варене
Меря с рефрактомера (с ATC е) - 19Р !?!? (до сега показание над 12-13Р на този етап не бях виждал, и няколко пъти съм мерил контролно с хидрометъра (на 20С) - показват еднакво +/- 0.5Р)
Казвам си - счупи се рефрактометъра ... пълня цилиндъра, охлаждам до 23-24, меря с хидрометъра - 18.5-19Р ...
Изпадам в лека паника, щото правя и втора партида с 90 мин отместване, смятам на ум, смятам с два калкулатора, отделям 10-на л. на печката да се вари във всички налични тенджери, добавям изчисленото количество вода за корекция (7 литра някъде), разбърквам, меря - 8P ... след като извря достатъчно, върнах поетапно всичкия сварен паралено уорт и постигнах 25 л. с 13Р (21 л. към ферментатора) ... и за това не пиша в рубриката Проблеми - проблем нямам, всичко се получи перфектно в крайна сметка :D

С втората партида със същите параметри - същото показание - 19Р след промиване ... та, ясно е, че нещо не е наред, бъркам някъде, ама къде?
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Висок екстракт

Мнениеот dr_slavov » 30 Май 2016, 23:36

Юри, нещо тотално си се омотал. На първо четене:
-От 4 кг малц няма как да изкараш 27л с Р19 дори и при 100% ефективност.
-При 27 литра мъст преди варене с Р19, след варене 25л мъст с Р13. Концентрираш разтвора, а ти пада захарността. ;)
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Висок екстракт

Мнениеот Martin » 31 Май 2016, 00:43

Случвало се е и на мене. Не достатъчно добре разбъркана мъст при измерване. Мериш по концентрирана част за това. Вече бъркам доста интензивно преди варене като меря.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Висок екстракт

Мнениеот Clarion » 31 Май 2016, 12:46

Знам, че тотално съм се омотал - единия калкулатор ми показа 143% ефективност :D :D :D
Това с разбъркването звучи разумно, благодаря за съвета ... но - за рефрактомера вземам отгоре с пипета (от въшната част), а в цилиндъра сипвам от долната част през крана (който пак, разбира се е от външната част) ... освен да съм прецеждал толкова добре и внимателно, че водата да е останала в средата ...
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Висок екстракт

Мнениеот brokenerror » 31 Май 2016, 13:10

Колегите са прави, това се получава от не добре разбъркана мъст. И при мен се е случвало така, при последната варка взех от горе материал и ми показваше 5 по брикс, след разбъркване - 14.
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 71
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Висок екстракт

Мнениеот ВескоВарна » 08 Май 2019, 06:55

Имам същия проблем, рефрактомерът ми показва еднакви стойности преди и след варене, дори по-ниски, като е видно, че съм изпарил поне 10% от мъста.
Имам теория, че отчита все още не отделените и утаени белтъци. Така или иначе захарноста преди варене е насочваща, а тази след е по-важната за определянето на обемния алкохол на бирата.
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05


Назад към Озахаряване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron