Суджук!

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Re: Суджук!

Мнениеот mirix » 03 Фев 2016, 17:25

Моята е класическа за Горнооряховски суджук(21 гр. сол 3гр. чер пипер и 3 гр. кимион) с малко изменение. Аз сложих 21 гр. сол , 2 гр. кимион и по 1 гр. чубрица -100% телешко месо. Исках да сложа и малко агнешко ама не успях да намеря.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Суджук!

Мнениеот mirix » 03 Фев 2016, 17:28

IMG_20160203_150352.jpg

IMG_20160203_145404.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Суджук!

Мнениеот Foreigner » 03 Фев 2016, 18:10

Не казваш от коя част на телето е месцето...
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Суджук!

Мнениеот mirix » 03 Фев 2016, 18:21

От която са ми резнали. В едно съседно село като голят заръчвам и на 2 пъти ми го караха. Предполагам плешката. Няма много ципи и жили, много е арно месцето. и 1 рибица взех към 4 кг ще ходи да пастърми
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Суджук!

Мнениеот Dejmos » 13 Фев 2016, 20:34

Скоро не съм правил, но ето нашата рецепта:
Чисто свинско и телешко месо и малко сланина (не мазно месо, а именно твърда сланина).
Месото се изчиства от ципи и жили и се нарязва на парчета 3-4 см. Накълцва се и сланината.
Подправки за килограм - 20 гр сол, 3 гр. черен пипер, по 1-2 гр чубрица и кимион (тук има вариации, не всички обичат кимион), 1 гр натриева селитра (ако намерим, тогава слагаме и 1 гр захар).
Счуква се чесън и се размива в малко вода. Прецежда се и водата се изсипва върху парчетата месо и сланина, добавят се подправките и се размесва добре. Покрива се и преседява на хладно едно денонощие.
Смила се, премесва се още веднъж, смила се пак и се пълнят червата. Нататък си го знаете.

А, да. Последният път суджука не го оформих както е обичайно. Оставих го на по-къси парчета и го връзвах само в единия край. Станаха леко извити парчета, които се разточваха (ползвам дебела точилка или бирена бутилка) по-добре и изсъхнаха по-равномерно.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Предишна

Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта