chillStout

Съдържа теми с рецепти на участници в конкурси за най-добра домашна бира както у нас, така и в чужбина.
Моля всеки, който поства в този раздел да опише точно в кой конкурс е участвал, в какъв стил се е борил и естествено - каква награда е получил.
Да се спомене и годината на конкурса.

Модератор: Martin

chillStout

Мнениеот stoyanninov » 08 Май 2018, 10:34

chillStout - Бронзов медал категория - 2017 - Black Rombus - Пазарджик
OG: 20*P
FG: 5.0*p
ABV: 8.5*
IBU: 58
SRM: 60

Style: Imperial Stout
Boil Time: 90 min
Batch Size: 70 liters (fermentor volume)
Boil Size: 80 liters
Boil Gravity: 17.5 °P (recipe based estimate)

Fermentables
Amount Fermentable PPG °L Bill %
16 kg German - Pale Ale 39 2.3 67.8%
0.8 kg Dry Malt Extract - Light 42 4 3.4%
1 kg German - CaraAroma 34 130 4.2%
1 kg German - CaraBelge 33 13.6 4.2%
1 kg German - Carafa II 32 425 4.2%
1 kg German - Munich Dark 37 15.5 4.2%
0.8 kg Lactose (Milk Sugar) 41 1 3.4%
0.5 kg Belgian - Special B 34 115 2.1%
0.5 kg German - CaraAmber 34 23 2.1%
0.5 kg German - Caramel Pils 35 2.4 2.1%
0.5 kg German - Smoked Malt 37 3 2.1%
23.6 kg Total

Hops
Amount Variety Type AA Use Time IBU
100 g Summit Pellet 18.5 Boil 60 min 55.1
100 g Crystal Pellet 4.3 Boil 5 min 2.55

Mash Guidelines
Amount Description Type Temp Time
-- Temperature 62 C 15 min
-- Temperature 68 C 45 min
-- Temperature 72 C 15 min
Starting Mash Thickness: 3 L/kg

Yeast
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
Attenuation (avg):
81%
Fermentation Temp:
19 °C
Pitch Rate:
0.75 (M cells / ml / ° P)
1040 B cells required

Бутилкова газировка с 5гр/л DME

Всички кара, черни и тн. малцове са студено накиснати за 24ч преди варката. Изсипва се само течността от тях, 15мин преди края на варенето.
Лактозата и екстракта се слагат разтворени в преварена вода на третия ден след като е започнала бурната ферментация.
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: chillStout

Мнениеот stoyanninov » 10 Май 2018, 10:24

и лютото беее..
тинктура от български люти чушки, накиснати в чист спирт, и изварен на водна баня до сгъстяване.
дозиране с мостра - в халба 500мл се капват капки от тинктурата, една по една и след всяка се пробва на вкус за лютивина. при достигане на желаното ниво, количеството капки се умножава за цялото количество и се добавя.
отлежава седмица в канти и се бутилира
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23


Назад към Рецепти получили награди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта